Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
April 2019
 
 
Välkommen till Riksförbundet FUB:s medlemsbrev. Du som får detta nyhetsbrev är medlem i FUB. I nyhetsbrevet delar vi med oss om vad som är på gång i rörelsen och tipsar om aktiviteter och annat du inte får missa. Vi har även ett särskilt nyhetsbrev om LSS. Prenumererar du inte än på "Nytt om LSS" så går det bra att anmäla sig till det genom att klicka på länken här.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven (till vänster på sidan) finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
Varför är du medlem i FUB? 
 
FUB behöver bli fler medlemmar! Därför ska vi under de kommande åren arbeta med medlemsrekrytering. För att vi ska ha ett så bra underlag som möjligt inför vårt arbete skulle vi behöva att våra medlemmar svarar på en enkät. Den handlar om ditt medlemsskap och tar bara ett par minuter att besvara. Vi hoppas så många som möjligt vill svara på enkäten.

Enkäten hittar ni här. Imorgon, fredag, kommer vi skicka ut ett särskilt utskick till våra medlemmar om enkäten. Dela gärna det utskicket till andra personer som är medlemmar i FUB.  

Stort tack för er hjälp!
 
FUB:s Demokratiläger får EU-pris! 
 
Europakommissionen har valt ut FUB:s Demokratiläger som ett av EU:s bästa projekt!
 
Klara Lüning som var deltagare på Demokratilägret och Zarah Melander som jobbar på Riksförbundet FUB får därför åka till Bryssel. Där ska de berätta om projektet under European Youth Week. Det är en vecka då EU uppmärksammar ungas delaktighet i demokratiska processer. Här kan du se en intervjufilm med Klara och Zarah.
 
Klara och Zarah åker till Bryssel den 29 april. Följ deras resa på Riksförbundet FUB:s Instagram! Vi heter fub_se på Instagram.
 
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF och Erasmus+ Ung och Aktiv som finansierade Demokratilägret nominerade projektet till priset.
 
Din berättelse är viktig!
 
Har din funktionsnedsättning påverkat din ekonomi eller din delaktighet i samhället? Du kan berätta på svenska. Din berättelse bidrar till en rapport om mänskliga rättigheter i Europa och ger information till politiker och beslutsfattare. Klicka här för att vara med. 

Ni andra, sprid uppmaningen ifall ni vill.
 
Prova på kurs! 
 
Är du nyfiken på kursen Anpassad IT som går på Mora folkhögskola? I sommar får du chansen att testa på kursen under en helg. Kursen är 14-16 juni 2019.
 
Ett FUB-projekt som heter Anpassad IT vann Arvsfondens Guldkornspris 2018.
Vi vill använda prispengarna för att ge flera chansen att testa hur man kan använda datorn i vardagen och prova på att gå på folkhögskola. Därför ordnar vi en helgkurs för dig som har gått i gymnasiesärskolan. Det är OK om du inte kan skriva eller läsa så bra. Men du måste ha en stödperson som följer med dig på kursen.
 
Under helgen kommer du att träffa deltagare från utbildningen som vann priset.
Du får chansen att prova kursens olika ämnen: Hälsa-Mat, Hälsa-Rörelse, Natur, Samhälle och Kultur. Och så klart kommer du att prova på hur man kan använda datorn på olika sätt.
 
 
Uniks redaktör om
nya tidningen
 
Unik är FUB:s medlemstidning. Tidningens redaktör, Magnus Carlstedt, har intervjuats av Begriplig text. Där pratar Magnus om utmaningen, men även vikten av, att göra en lättläst tidning. "När tidningen Unik förnyades valde vi att göra två fristående delar och satsa på lättläst. Men våra läsare har unika behov. Därför ser vi ibland mera till respekten för läsaren än till att texten är lättläst". Läs hela reportaget här.
 
Bristande LSS-bostäder
 

I Jönköpings län är det många kommuner som har bristande LSS-boständer. ”Min uppfattning är att det beror på både dålig planering och nonchalans”, kommenterar Harald Strand i ett uttalande i SVT Nyheter om brister på LSS-boenden.

Läs Haralds uttalande här.
 
En podd om syskonskap
 

I ett nytt avsnitt av Funka olika - podden om livet med funktionsnedsättning talas det om syskonskapet. En av de som medverkar i avsnittet är Rakel Lornér, projektledare för Projekt Vuxensyskon. Det är ett projekt av Bräcke diakoni - idéburen välfärd som FUB är med i styrgruppen för. Lyssna här! 
 
FUB:s projekt
 
Volymen på max har en webbsida! 
 
FUB:s ungdomsprojekt Volymen på max har äntligen lanserat sin webbsida! På webbsidan kan ni läsa mer om projektet och hänga med i ungdomsnätverken i Uppsala och Klippan/Åstorp genom de blogginlägg som projektledarna skriver! 

Spana in deras nya webbsida här! 

 
Skola & utbildning
 
Föreläsning om FUB på SPSM
 
FUB:s ombudsman Zarah Melander var under april inbjuden till Specialpedagogiska Skolmyndighetens nätverk för skolledare inom grund- och gymnasiesärskolan för att berätta mer om FUB:s arbete. Under träffen berättade Zarah också om FUB:s projekt som handlar om utbildningsfrågor eller vänder sig till barn och ungdomar. Det var en givande träff som förhoppningsvis bidrog till att deltagande skolor och skolledare fick större kännedom om FUB och vårt arbete.
 
Poddtips
 
Tips om ett poddavsnitt som handlar om vägar till arbete för elever med intellektuell funktionsnedsättning. I avsnittet hörs bland annat Sara Dahl som arbetar som undervisningsråd på Skolverket. Sara har bjudit in FUB till flera samtal efter hon läste en av FUB:s debattartiklar. Podden hittar ni här.
 
 


Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Zackrisson, kommunikatör och organisationsstödjare.
Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.zackrisson@fub.se.