Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
Skicka vidare   Avregistrera   Läs på webben
 
Vi vill veta: Hög tid att miljö- och energideklarera fordon

Hälften av EU:s länder energideklarerar nya bilar på samma sätt som vitvaror. Till och med i oljelandet Dubai redovisas energiförbrukning och miljöklass hos alla nya bilar. Men inte i Sverige. Skärpning krävs om vi inte ska bli sämst i klassen.


Läs Gröna Bilisters förslag på fordonsdeklaration
 
Tar vi bussen om bussen inte tar sig till oss?

Gröna Bilister erbjuder en ny kommunal 2030-indikator som visar hur stor andel av befolkningen som bor nära en väl trafikerad hållplats.

Statistiken visar att många kommuninvånare måste bo nära hållplatser för att kollektivtrafiken ska bli populär.

Hur ser det ut i din kommun?
 
Svårt att ersätta all fossil diesel med hållbar biodiesel

"Idag, med tanke på att mycket information finns tillgänglig, är frågan om inte vi bilister och konsumenter också har ett ansvar", säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för Gröna Bilister.

Läs mer
 
Rekordmånga mil i bil förra året

– Det körs mer än någonsin totalt sett. Men varje bil i sig kör en kortare sträcka än tidigare. Men det motverkas av att det blir fler bilar och därför får vi en total som är mycket högre än den varit tidigare, säger Anette Myhr, statistiker på myndigheten Trafikanalys, till Ekot.

Sveriges Radio rapporterar
 
 
Din guide till kick-bike-invasionen

Vill du veta mer om de där el-scootrarna som översvämmar de större städerna just nu? Gröna Bilister har testat samtliga modeller och tycker några är snäppet vassare.

Lime     Voi     Tier     Glyde
Tesla Model 3

Nu är den här - folk-Teslan! Inte jättebillig, men billig för att vara en Tesla, och på många sätt bättre än stora Model S.

Läs hela testet
 
 
Luftföroreningar dödar 8000 svenskar per år
 
Runt 800 000 européer dör varje år till följd av luftföroreningar. Det är betydligt fler än vad man tidigare trott.

I Sverige är luften bättre än i många andra länder, men forskarna räknar ändå med att drygt 8000 svenskar dör varje år på grund av dålig luft.

Aftonbladet
 
Bilismen kostar EU 500 miljarder kronor årligen, visar ny studie

Samma kalkyl för gång och cykling visar en samhällelig vinst på 66- respektive 24 miljarder kronor i positiva hälsoeffekter. Författarna skriver att kostnaden för bilismen är systematiskt underskattad.

Mer om studien

Länk till studien
 
Nominera till Gröna Bilisters styrelse

Gröna Bilister håller årsmöte fredag 14 juni, och innan dess vill valberedningen gärna veta vem DU tycker skulle platsa i dess styrelse.

Hör i så fall av dig till valberedningen
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ