Beställ de nya infokorten! Kom på Mötesplats!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
maj 2019

Kära vänner,
Från mörker till ljus, från kyla till värme, från död till liv. Vårens ljus, värmen och det sprudlande livet i naturen är tydliga tecken på Guds skaparkraft.

I utlandsförsamlingarna sjuder det av liv. Under 2018 deltog 148 180 personer i gudstjänster runt om i våra utlandsförsamlingar. 262 personer döptes och 80 personer konfirmerades.

I utlandskyrkans ledning pågår just nu ett arbete om hur utlandskyrkan ska se ut och vilka områden som är prioriterade för framtiden. I en skrivning till Kyrkostyrelsen har vi formulerat några fokusområden:

Självbärande församlingar är ett sådant område, det handlar om att stärka församlingarna till ett ekonomiskt ansvarstagande lokalt. Skälet till detta är att det ekonomiska stödet från Sverige minskar.

Ökad mobil verksamhet är ett annat område som är prioriterat. Svensken reser alltmer, Svenska kyrkan efterfrågas på fler platser, och detta innebär ett till viss del förändrat arbetssätt.

Det diakonala arbetet är utlandskyrkans signum, att ge människor hopp när livet inte blev som man tänkt sig.

Tillsammans får vi fortsätta att berätta i våra församlingar i Sverige om vad systerförsamlingarna i utlandet gör. Berätta hur viktigt det är att fortsätta att stötta våra församlingar i utlandet ekonomiskt.  Minst lika viktigt är det att lyfta våra församlingar i förbön.

Hoppas att vi ses på Mötesplatsen i sommar! Se mer information och anmälan nedan!

Ur ett outtömligt djup skaparkraften flödar. Liv ger liv och skörd ger sådd, sådden nya skördar. Döden fråntogs all sin makt, Kristi kropp i graven lagd uppstår och förvandlas. (Sv ps 517:3) 

Johanna Holmlund Lautmann
Verksamhetschef Sverige
 
Anmäl dig nu till utlandskyrkans Mötesplats 23-24 augusti!
 
Du som är ombud eller helt enkelt bara engagerad i Svenska kyrkan i utlandet, missa inte chansen att delta i årets Mötesplats!

Vi håller till i Uppsala. Programmet börjar fredagen den 23 augusti klockan 14:30 och pågår fram till den 24 augusti kl 16.

Du kommer bland annat att få lyssna till författaren och föreläsaren Stefan Einhorn, få inspiration om betydelsen av det gemensamma mötet och fira mässa. Du träffar andra ombud och personal i utlandskyrkan. Middag och underhållning på fredagskvällen.

Läs mer och anmäl dig på intranätet senast 15 juli. Välkommen! 
 
Informationskorten levereras i en ask som kan 
användas som ett litet kortställ.
Beställ utlandskyrkans nya infokort! 
 
En av Svenska kyrkans mest kända trycksaker, adressfoldern, ersätts nu med ett kort som hänvisar till webbplatsen.

Den gamla adressfoldern var dyr att trycka och den blev snabbt inaktuell.

Infokorten levereras om 50 kort/ask. Korten finns med två motiv, ett motiv i varje ask.

Använd det nya kortet på samma sätt som den gamla adressfoldern, lägg det på bokbord, på resebyråer och i församlingshem.

Beställ korten i webbshopenNedan: Motivet kyrkfönster, motivet hjärtan på karta och baksidan med en bild av en resväska och en kort text. Baksidan ser likadan ut på båda korten.
 
Pilgrimsvandringar på Teneriffa en ”lisa för själen”
 
Pilgrimsvandrarna på Teneriffa
Foto: Claes Knutson
I sju års tid har Svenska kyrkan på Teneriffa ordnat uppskattade pilgrimsvandringar. Församlingsborna Claes Knutson och Bjarne Buch leder vandringarna.

Läs Claes och Bjarnes berättelser om hur en pilgrimsvandring går till.
 
Kanske blir ni inspirerade till att ordna en egen pilgrimsvandring i församlingen? 

På intranätet finns beskrivning till en pilgrimsvandring på temat tro, öppenhet och hopp. 
 
Utlandskyrkan har fått ungdomsrådgivare
 
Den 4 maj träffades fem av sju nya ungdomsrådgivare. Gruppen ska arbeta med att skapa broar mellan unga i Sverige och utomlands. De ska hjälpa utlandskyrkan att nå unga på väg ut i världen, och hjälpa till att öka kännedomen om utlandskyrkan.
Fr v: verksamhetschef Johanna Holmlund Lautmann och ungdomsrådgivarna Maja Sjögren, Lunds stift, Ella Gunnari, Luleå Stift, Agnes Andersson, Härnösands stift, Petra Mallfors, Luleå stift och Wilma Johansson, Härnösands stift. Ett par unga från Stockholms och Uppsala stift saknas på bilden. 
Vi söker killar som vill vara ungdomsrådgivare! Intresserad? Mejla Svenska kyrkan i utlandet!

 
 
Per Harling
Psalmer om utlandskyrkan i nya sångboken Psalmvaro
 
För några år sedan var prästen, kompositören och psalmförfattaren Per Harling och hans fru Ingrid utsända till Svenska kyrkan i Lausanne i Schweiz.

– Det var mycket intensiva men fantastiska år, berättar Per.

Efter tiden i utlandskyrkan skrev Per Harling tre psalmer om Svenska kyrkan i utlandet. Nu finns två av dem med i nyutgivna sångboken Psalmvaro. 

Intervju med Per Harling 

Vart vi oss i världen vänder finns en dörr som öppen står 
till vårt hem i många länder, där vi ro och andrum får. 
Öppenhet har inga gränser. Hat och lögner blir till grus. 
Vänligt över jorden glänser trons och hoppets böneljus.


Ur psalmen Vart vi oss i världen vänder, text och musik Per Harling 2015.
 
Utlandskyrkans silverdroppe, en uppskattad gåva!
 
Köp smycken till den nydöpta, konfirmanden eller födelsedagsbarnet, eller till dig själv! Droppen med det speglade korset har en fin symbolik. En liten minifolder medföljer varje smycke. Där står några tankar om att precis som droppen är en del av havet är varje människa en del av Guds helhet. Smyckena säljs till förmån för Svenska kyrkan i utlandet. 
 
Konfirmander på "hemlig ort" får silverdroppen!
 
Utan att avslöja någon ort (och därmed kanske förstöra överraskningen) kan vi berätta att en hel grupp med konfirmander kommer att få varsin silverdroppe och en personlig namnbricka vid sin konfirmation! Något att ta efter!
Köp smycken och andra gåvor i utlandskyrkans webbshop
 
Se till att fler får detta nyhetsbrev
 
Har du någon vän som är ombud för Svenska kyrkan i utlandet men som inte får detta nyhetsbrev? Då är han eller hon förmodligen inte rätt registrerad som ombud i Kyrksam. Prata med den som arbetar med Kyrksam i församlingen. 

Om någon som inte är ombud vill ha nyhetsbrevet skickar vi det gärna. 
Klicka här och fyll i e-postadressen på den som vill ha nyhetsbrevet.