Konferens i maj, remiss om detaljplaner ute och mycket mer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
29 april 2019
Den 24 maj bjuder Boverket in till konferensen "Tillsammans bygger vi bättre" på Waterfront i Stockholm. Illustration: Infab/Boverket
24 maj: konferens om hur vi bygger bättre tillsammans
 
Det finns många bilder av bygg- och fastighetssektorn. En bild är att fel, brister och skador kostar oss alla närmare 100 miljarder kronor varje år. Det framgår av den kartläggning som Boverket nyligen gjort. En annan bild är att det pågår ett omfattande utvecklingsarbete där företag, branschorganisationer, fackförbund och akademi jobbar varje dag för att vi ska bygga bättre. Det finns många bevis för det.

Boverket vill därför samla alla goda krafter för att vi tillsammans ska arbeta för en effektivare och mer attraktiv bygg- och fastighetssektor som har låga felkostnader och gott rykte. Vi startar dialogen den 24 maj på Waterfront i Stockholm. Då får du träffa ledande aktörer inom bygg- och fastighetssektorn och delta i diskussioner om hur vi alla kan bidra till att bygga bättre bostäder i goda livsmiljöer.

Läs hela programmet och anmäl dig på Boverkets webbplats
 
Hus vid vallmofyllda åkrar. Foto: Scandinav
Boverket föreslår statligt topplån för att underlätta byggande på landsbygden
 
I en rapport till regeringen presenterar Boverket ett förslag på statligt topplån för att finansiera ny- och ombyggnad av bostäder på landsbygden.

På Boverkets webbplats kan du ta del av rapporten
 
22 maj: webbseminarium om arkitektur och gestaltad livsmiljö
 
Onsdagen den 22 maj kl. 14.00 – 15.00 sänder Boverket ett webbseminarium om arkitektur och gestaltad livsmiljö.

Vad innebär den nya politiken? Varför är arkitektur viktigt? Vad pågår inom uppdraget? Vilka verktyg finns för att arbeta med gestaltad livsmiljö? Det är exempel på innehåll i webbseminariet. Vi presenterar också "Riksarkitektsoffan " där Helena Bjarnegård samtalar kring aktuella arkitekturfrågor med några gäster.

Webbseminariet är till för dig som politiker eller tjänsteperson med koppling till samhällsbyggnadsfrågor på kommunal och regional nivå.

Du ser webbseminariet på Boverkets webbplats
 
Remiss finns ute om nya regler om detaljplaner
 
Boverket har tagit fram ett förslag på en ny föreskrift för 4 kapitlet plan- och bygglagen om detaljplaners innehåll och utformning samt planbeskrivningar. Förslaget finns nu ute på remiss fram till den 5 juli 2019. Det är ett viktigt steg för en framtida digital hantering av planinformation.

Läs mer och lämna synpunkter på förslaget på Boverkets webbplats
 
Dags att skicka in mätdosor och söka radonbidrag
 
Har du mätt radonhalten i ditt hus i vinter? Nu är eldningssäsongen, och därmed mätperioden, över och det är dags att skicka in mätdosorna. Skicka dem till laboratoriet du beställde dem ifrån tillsammans med det medföljande protokollet som du fyller i. Resultatet kommer med posten inom ett par veckor. Därefter kan du ta reda på lämpliga saneringsåtgärder och fylla i ansökan om bidrag för radonsanering på boverket.se. Radonbidraget täcker 50 procent av skälig saneringskostnad upp till 25 000 kronor.

Läs mer om radon och radonbidraget på Boverkets webbplats
 
Arkitektur som verktyg genom genom hela plan- och byggprocessen
 
Allt fler kommuner arbetar med arkitekturprogram som ett strategiskt verktyg, från översiktsplanens vision till faktisk verklighet. Caroline Stigsdotter skriver om vad arkitekturprogram är och hur det kan användas i sitt senaste blogginlägg.

På Boverksbloggen kan du läsa nya inlägg varje vecka om vårt arbete med arkitektur
 
På gång
 
I kalendern hittar du möten och konferenser som Boverket deltar i.
Kalender
Skicka vidare
 
Tipsa en kollega eller vän om Boverkets nyhetsbrev!
Skicka vidare
Författningssamling
 
Här hittar du Boverkets författningssamling, BFS.
Författningssamling