Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om resultatet av den preliminära antagningen.
AKTUELLT JUST NU
Den preliminära antagningen
 
©Pixabay
Fler elever än någonsin har gjort sitt förstahandsval till de nationella programmen vid gymnasierna i Stockholms län, Håbo och Gnesta – närmare bestämt 27 193 elever. Vid de nationella programmen erbjuds totalt 28 032 platser, varav 15 124 på kommunala skolor och 12 908 på fristående skolor. Vid yrkesprogrammen har 3 827 antagits till 7 313 erbjudna platser.

Få mer information och statistik om den preliminära antagningen här
Omvalsperioden pågår
 

Den 15 maj är sista chansen för de sökande att göra en ansökan eller göra ändringar i sina val. Observera att alla val och ändringar som görs efter omvalsperioden, det vill säga från och med den 16 maj, behandlas som sena val och de sökande prövas och antas till sådana val endast i mån av plats.

Till alla studie- och yrkesvägledare:

Som ett stöd för de sökande under omvalsperioden har vi tagit fram en checklista med saker som är viktiga att tänka på, exempelvis
att lägga till så kallade säkerhetsval som de sökande helt säkert är behöriga till. Läs gärna igenom checklistan och tipsa eleverna om att den finns.

Checklista för mig som sökande under omvalsperioden 17 april-15 maj 2019

Du har väl inte missat att du kan hjälpa dina elever att få ett nytt lösenord? Logga in på Dexter och välj länken "Nytt lösen till sökande". Detta fungerar även för asylsökande elever med TF-nummer.

Manual: Hur du hjälper elever som har glömt sitt lösenord (pdf, 359 kb)
 
Länk till alla tidplaner
Glöm inte att hålla koll på tidplanerna som listar antagningsårets alla aktiviteter. Du kan välja tidplan utifrån din funktion och roll, men samtliga tidplaner är tillgängliga för alla.
Aktiviteter i tidplan
Har du skickat in alla bilagor?
 
 
Under maj månad är det mycket aktiviteter i antagningsprocessen. Bland annat är det flera olika bilagor som ska skickas in, se därför till att du har koll på dina tidplaner.
Asylsökande elever och LMA-kort
 

Asylsökande elever måste ha ett så kallat LMA-kort, vilket är ett bevis på att personen är asylsökande. Detta kort måste vara giltigt under antagningen fram till och med den 30 juni för att de ska bli mottagna i gymnasieskolan. Gymnasieantagningen behöver få in dem senast den 20 maj.
 
Till alla studie- och yrkesvägledare:

Under vecka 19 kommer vi att skicka ut ett mejl med information om hanteringen av ungdomar med LMA-kort och ungdomar utan tillstånd att vara i Sverige. Du kan redan nu läsa mer om detta på sida 1112 i handledningen för studie- och yrkesvägledare.
 
Handledning för SYV (pdf, 596 kb)
Snart dags att skicka in slutbetygen

Den 5 juni och den 12 juni ska betygen från Introduktionsprogram respektive årskurs 9 skickas in till Gymnasieantagningen.

Läs mer om hur betygshanteringen fungerar
Förändring av antalet platser
 

I maj är det tre stycken simuleringskörningar. Resultatet av körningarna visas i IST Analys och ändring av antalet platser kan göras av beslutsfattare efter varje körning i Dexter. Sista dag för förändring av antalet platser är den 18 juni.
 
 
Länk till information om Indra
Inför gymnasieantagningen år 2020 går vi över till det nya antagningssystemet Indra. För att göra övergången så smidig och sömlös som möjligt kommer vi månad för månad att beskriva hur den aktuella periodens aktiviteter utförs i det nya antagningssystemet.

Den här perioden kommer de sökande att kunna ändra eller göra nya val. Efter att omvalsperioden stänger i mitten av maj kan de sökande också göra sena ändringsval direkt i antagningssystemet. Om den sökande gör val som har konsekvenser för sin ansökan kommer systemet att varna.

Hur den sökande gör sena ändringsval i Indra (pdf, 496 kb)
 
Vanliga frågor och svar
"Hur hanteras en sen ansökan?"
 
På vår webbplats kan du hitta svaren på de vanligaste frågorna vi får från er. Just nu är det många som undrar över hantering av ungdomar utan tillstånd, samt ändringsval och sena ansökningar.
 
 
Kommande aktiviteter och händelser
Har du anmält dig till workshopen om beslutsfattande i Dexter?
Kursdatum:

Måndag den 27 maj, kl 13.30–15.30
Onsdag den 29 maj, kl 9.30–11.30
Måndag den 3 juni, kl 9.30–11.30

Anmäl dig till workshopen senast två veckor innan kursstart
 
nyhetsbrevET
Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av maj
 
©Pixabay
Det var allt vi hade att bjuda på denna gång! I nästa nyhetsbrev kommer vi bland annat att informera om slutantagningen och bjuda in till informationsträffar om det nya antagningssystemet Indra.

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gyantagningen@storsthlm.se.