FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
April 2019
 
Styrelsenytt får du som sitter i styrelsen i lokalföreningar och länsförbund. Här får du veta vad som händer och vad som påverkar styrelsearbetet. Du får påminnelser under föreningsåret, till exempel när det är dags att skriva och skicka in motioner eller när det är dags att skicka in årsrapporter. Du får också veta hur du ska göra så att det blir rätt och lätt.Du får veta när det kommer nyheter i Resursbanken och annat som kan underlätta ert viktiga styrelsearbete.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
Temakvällar om god man under 2019
- två gjorda, tre kvar! 
 

Som ni redan vet arrangerar vi 5 temakvällar om god man under 2019. Nu har vi precis avslutat två temakvällar, i Linköping och i Hässleholm. Temakvällarna var välbesökta! Nu ser vi fram emot resterande temakvällar under hösten, då vi kommer till Borlänge, Luleå och Stockholm. Mer information om temakvällarna, och eftermiddagsmöten för förtroendevalda, hittar ni på vår webbsida.
 
125 årsredovisningar har kommit in till Riksförbundet!
 

Som rubriken lyder har ni i lokalföreningarna och länsförbunden skickat in hela 125 årsredovisningar till Riksförbundet. Det är riktigt bra, men vi vill gärna ha in fler.

Årsredovisningen är viktig både för att ni som lokalförening/länsförbund ska få ekonomiskt stöd från Riksförbundet (nytt för i år) och för att Riksförbundet ska kunna söka statligt bidrag.

Följande fyra dokument ska skickas in till Riksförbundet (och här är våra revisorer stenhårda):

1. Verksamhetsberättelse (underskrifter från samtliga ordinarie styrelseledamöter)
2. Ekonomisk redovisning (ingen underskrift behövs)
3. Revisionsberättelse (underskrift/er från revisor/revisorer)
4. Årsmötesprotokoll (underskrift från mötesordförande, mötessekreterare och justerare)

Vet ni om att ni missat något är det fritt fram att komplettera er årsredovisning, så fort ni kan.

Skicka även in era föreningsrapporter. Föreningsrapporten är viktig för att vi på Riksförbundet ska få kontaktuppgifter till alla i era styrelser. Har vi dem missar vi inte att skicka ut värdefull information till er i framtiden.

Frågor? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.

 
 
Vi behöver era mejladresser! 
 

Mycket av den information vi skickar ut till våra medlemmar och förtroendevalda skickas via e-post. Detta för att undvika dyra kostnader med postala utskick, men också för att det går fortare. Men, av alla FUB:s närmare 25 000 medlemmar har vi bara e-postadresser till ungefär 10 %. Det är inte bra. Vi behöver era mejladresser! 

Om ni som lokalförening eller länsförbund har egna register med kontaktuppgifter till era medlemmar, skicka gärna dessa till oss på riksförbundet så kan vi registrera deras rätta e-postadresser. Det kommer ta tid, men det behövs. Vi vill se till att alla medlemmar och förtroendevalda inom FUB får ta del av samma information - men så är det inte idag. Vi behöver er hjälp. Ni kan skicka era adresslistor direkt till mig, Rebecka, så tar jag hjälp av mina kollegor att föra in e-postadresserna i vårt medlemssystem. Dela gärna informationen med övriga i er styrelse. Vet ni om att ni själva inte har rätt e-postadress registerad under "Mina sidor" i medlemssystemet, gå gärna in och ändra det. Tack för er hjälp! 

Frågor? Kontakta Rebecka, rebecka.zackrisson@fub.se. 
 

Markera vecka 39 i er kalender!
Då är det dags för FUB:s allra första Aktivistvecka!

Fler behöver upptäcka FUB! Därför vi lägger in en högre växel vecka 39. Då ska vi sprida våra budskap och vår kunskap om intellektuell funktionsnedsättning över hela landet. Vi ska under Aktivistveckan uppmärksamma arbetet i våra lokalföreningar, länsförbund och Inre Ringen-sektioner, och inte minst, alla fantastiska människor som är engagerade i FUB och Inre Ringen!

Vi hoppas både stärka gemenskapen i hela FUB-rörelsen och bli fler medlemmar för att få en starkare röst i samhället.
Var med, ni också!

Inför Aktivistveckan kommer alla våra lokalföreningar och länsförbund få ett påverkanskit. Det kommer till exempel innehålla idéer till aktiviteter som ni kan ordna lokalt, tips och förslagstexter till debattartiklar och vad som är bra att tänka på om ni vill ordna en politikerträff.

Mer information om Aktivistveckan kommer, men boka redan nu vecka 39! Är det något ni vet att ni vill göra i höst? Planera det gärna till vecka 39 och gör det till en del av FUB:s aktivistvecka. Dela med er av vad ni planerar – skriv det på er lokala webbplats, dela det på er Facebooksida eller Instagram (tagga Riksförbundet FUB!) och mejla till fub@fub.se, så sprider vi era tips.

 
 
Snart dags för en Nätverksträff!
 

Den 21–22 maj (från lunch till lunch) anordnar Riksförbundet en Nätverksträff för alla som är anställda inom FUB-rörelsen. Det vore kul om så många som möjligt kan komma. Träffen håller till på Riksförbundets kansli i Solna, Stockholm (Industrivägen 7).

Under Nätverksträffen kommer arbetsmiljö, det nya medlemssystemet och kommunikation i FUB att presenteras. Tid för erfarenhetsutbyten mellan deltagarna kommer också att finnas. Dessutom kommer det att bjudas på mat och fika (bara en sån sak!).


Anmäl er innan 6 maj. Mer information om Nätverksträffen hittar ni här. Frågor? Kontakta Attila, attila.fabian@fub.se.
 
Inte för sent att söka fonder! 
 

Hos Riksförbundet FUB kan privatpersoner söka pengar från några olika fonder. Sista dagen att söka fonder är 30 april 2019. Lokalföreningar inom FUB kan ansöka om pengar från Fritidsmedelsfonden och Ingemar Linhammars minnesfond.

Ansökningsblanketter och information för fonder år 2019 hittar ni här.

Eftersom information om fonder för 2019 kom ut sent har vi förlängt sista ansökningsdagen till den 30 april 2019.
 
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
 

Information om förenings och styrelsearbete
Rebecka Zackrisson, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.zackrisson@fub.se