26 maj är det dags att rösta!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
FUB:s nedräkning till EU-valet fortsätter! 
 

Sedan 1989 får alla människor i Sverige rösta. Det betyder att i år fyller den allmänna rösträtten 30 år! Grattis till den nyblivna 30-åringen säger vi på FUB. Du är viktig! 

26 maj är det dags för EU-val. Vi tycker att alla borde rösta! Men det kan vara svårt att förstå vad EU faktiskt gör, eller varför det är viktigt att man röstar. Därför kommer vi skicka ut information varje vecka, fram till valdagen. Nedan tipsar vi om webbsidor som har bra information. Du kanske kan dela med dig dessa till någon du känner?

Är ni en FUB-förening kanske ni kan ta hjälp av dessa tips och anordna en informationskväll där ni pratar om EU-valet med era medlemmar? 
 
Tidningen 8 Sidor är en av de absolut bästa källorna för information på lättläst om EU och EU-valet. På en och samma sida kan du hitta information om: 
  • Det här är EU
  • Valet till EU
  • Sverige i EU
  • Bildspel om EU
Du kan också skicka in en fråga om du har några frågor kring valet.
Mer information hittar du här.
 
Anna har pratat om rösträtten i EU-parlamentet! 

2017 fick Anna Hildingsson, ordförande i Inre Ringen Sverige, möjlighet att prata om rösträtten för personer med funktionsnedsättning i EU-parlamentet.
Du kan läsa och lyssna på Annas tal här.
 

På den här EU-sajten finns inte bara mycket bra praktisk information om hur man röstar i EU-valet och hur valet går till, utan även intressanta texter under rubriken Därför bör du rösta.

Mer information hittar du här.

 
 
En färsk undersökning visade att många personer tycker att de kan alldeles för lite om vad och hur mycket bestäms på EU nivå. Därför har Dagens Ekot tagit fram en kort film om vad man behöver ha koll på inför EU-valet.
Mer information hittar du här.

 
 
Flera reportage kring EU-valet kan man hitta på
Sveriges Radios webbplats
 
Om du delar någonting om EU-valet i sociala medier kan du använda dessa hashtags: 

#EUval2019
#rösträtten30år
#denhärgångenröstarjag