Ny vägledning, ny film, EKS-regler ändras,
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
11 april 2019
Ny vägledning om ekosystemtjänster. Foto: Jonatan Malmberg
Ny vägledning:
Ekosystemtjänster i den byggda miljön
 
Boverket har tagit fram en ny webbaserad vägledning för hur ekosystemtjänster och stadsgrönska kan tas tillvara och integreras i planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön i städer och tätorter. Vägledningen riktar sig till dig som arbetar med planering, byggande och förvaltning av den byggda miljön i städer och tätorter. Vägledningen svarar på frågorna vad, varför, när och hur ekosystemtjänster kan integreras i arbetet.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledning om ekosystemtjänster
 
Vet du vad du äger?
 
Inför byggprojekt tar byggaktörer ofta fram kartor, utredningar och andra handlingar som ska ligga till grund för planering. Men det är inte alltid det blir rätt. Bristfälliga underlag kan leda till förseningar och fördyringar. Lantmäteriet och Boverket har i samproduktion gjort filmen "Vet du vad du äger?" som handlar om vad byggaktörer kan behöva tänka på i planeringen. Filmen är en uppföljare till ”Över gränsen” som tidigare har producerats.

Se filmen på Lantmäteriets Youtube-kanal
 
Kjell Petersson, samhällsbyggnadschefen
i Bollnäs som gärna använder utbildningarna från PBL Kompetens. Foto: Maria Petersson
Så använder vi utbildningen PBL för förtroendevalda
 
Hur funkar våra webbutbildningar? Hur används de? Kjell Petersson är samhällsbyggnadschefen i Bollnäs som använder utbildningarna på nämndsammanträdena och tycker att de täcker in det mesta som är aktuellt.

– Nivån på utbildningen är lagom sett till nya ledamöters kunskap och erfarenhet, säger han.

I vårt nyhetsbrev kommer vi framöver att göra nedslag bland våra användare runt om i landet. Den här gången handlar det om "PBL på rätt sätt – en introduktion till plan- och bygglagstiftningen för förtroendevalda". Utbildningen lanserades i januari 2019 och finns tillgänglig på PBL akademin. Varje lektion är cirka 15-20 minuter och inom kort publiceras ytterligare ett avsnitt, Arkitektur för förtroendevalda.
Hur använder ni er av utbildningen på nämndsammanträdena?
Vi tittar på utbildningsfilmerna gemensamt under en stående informationspunkt som vi har på varje nämndsammanträde.

Syftet med att göra det gemensamt?
Genom att titta på filmerna gemensamt finns möjlighet att ställa frågor om något känns oklart och diskutera ledamöterna emellan.

Kör ni alla avsnitt på samma gång eller delar ni upp så ni ses vid flera tillfällen?
Vi brukar titta på 1-2 avsnitt per gång, annars blir det för mycket information på kort tid.

Vilka har deltagit på mötena?
Det har varit både ordinarie ledamöter och ersättare samt några tjänstemän.

Är det något ni saknar i utbildningen och i så fall vad?
Nej, jag tycker de täcker in det mesta som kan vara aktuellt. Men tyvärr var det omöjligt att komma åt filmerna på hemsidan vid ett av våra sammanträden. Det hade därför varit bra att kunna ladda ned dem i förväg.

Via Boverkets webbplats kan du ta del av utbildningen "Plan- och bygglagen på rätt sätt – introduktion för förtroendevalda"
 
Remiss: Lämna synpunkter på förslag till regler om detaljplaner och planbeskrivning
 
Boverket har tagit fram ett förslag på en ny föreskrift för 4 kapitlet plan- och bygglagen om detaljplaners innehåll och utformning samt planbeskrivningar. Förslaget finns nu ute på remiss fram till den 5 juli 2019. Syftet med reglerna är att skapa ett enhetligt system för hur detaljplanebeslutet ska se ut, det vill säga hur detaljplanen och planbeskrivningen ska redovisas.

Ta del av remissen på Boverkets webbplats
 
Ändrade konstruktionsregler gäller från den 1 juli
 
Europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), tillsammans med Boverkets konstruktionsregler (EKS) är regler för byggnadsverk vid verifiering av bärförmåga, stadga och beständighet. Nu har Boverket ändrat konstruktionsreglerna (EKS 11) för att förenkla tillämpningen och minska kostnaderna. Ändringarna gäller bland annat kontroller, snö- och vindlast, brandsäkerhet, olyckslast och cisterner. Boverket har ändrat i sina konstruktionsregler, EKS, som börjar gälla den 1 juli 2019. Från och med den 1 juli finns det även uppdaterad vägledning om EKS på PBL kunskapsbanken.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om de kommande ändringarna av Boverkets konstruktionsregler
 
Webbseminarium den 22 maj:
Arkitektur och gestaltad livsmiljö
 
Onsdagen den 22 maj klockan 14.00 – 15.00 sänder Boverket ett webbseminarium om arkitektur och gestaltad livsmiljö och medverkar gör bland annat riksarkitekt Helena Bjarnegård. Bakgrunden till seminariet är att Sverige har en ny politik för gestaltad livsmiljö. Boverket kraftsamlar därför kring de här frågorna för att lyfta fram arkitekturens, formens och designens roll i samhället.

Du kan läsa mer och se webbseminariet på Boverkets webbplats
 
Skadestånd vid fel eller försummelse vid myndighetsutövning och upplysningar och råd
 
Varje månad ger Boverket ut PBL nano – mikroutbildningar som ger kortfattad information om tillämpningen av plan- och bygglagen inom aktuella ämnen. Det senaste utskicket handlade om skadestånd vid fel eller försummelse vid myndighetsutövning och upplysningar och råd.

Här kan du ta del av PBL nano
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet