Nu finns kvartalsrapport 1, 2019 tillgänglig att läsa.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
April 2019
 
Kvartalsrapport 1, 2019
Vårkänslor på finansmarknaderna
Året har börjat med en rivstart. Efter en tung avslutning på förra året är det så här långt i år helt klart optimisterna som har tagit över med devisen ”risk på”. Även om det är ljusare just nu, är det viktigt att komma ihåg, att det både ekonomiskt och geopolitiskt kvarstår många stora utmaningar att klara av. Finansmarknaderna kastar oss snabbt och obarmhärtigt mellan förtvivlan och hopp, något som vi tyvärr måste vara beredda på även framöver.

På Spiltan Fonder tar vi självklart intryck av marknadsstämningar men vi har sedan start 2002 valt att och kommer fortsatt att fokusera på det vi kan påverka själva, det vill säga att välja rätt bolag att investera i. Det har över tid visat sig vara en framgångsrik strategi. Som fondsparare är det på samma sätt lika viktigt att fokusera på det du själv kan påverka, dvs att välja fonder utifrån din egen riskvilja, då den valda risknivån över tid avgör möjlig avkastning. Givet att du har gjort ett välgrundat och medvetet val av bolag eller fond att spara i är det centralt att helt enkelt våga lita på det beslut du har tagit. Det kallar vi på Spiltan Fonder att ha ekonomiskt självförtroende.

Vi erbjuder fonder i olika riskklasser och såväl ränte- som aktiefonder. Tänk på att du kan kombinera våra fonder för att bygga din egen fondportfölj utifrån vilken risk du vill ta i ditt sparande. Sunt förnuft och ekonomiskt självförtroende räcker långt. Enkelt är effektivt.

Fondsammanslagning
För snart 12 år sedan startade vi Spiltan Aktiefond Dalarna som då var något helt nytt på fondmarknaden. Sedan dess har vi och många med oss kämpat för att få in sparkapital i fonden. Tyvärr tvingas vi konstatera att det inte finns tillräckligt brett intresse och har, främst som en konsekvens av de förändringar som sker inom Premiepensionen, därför beslutat att slå ihop fonden med Spiltan Aktiefond Sverige.

Utmärkelser – Enkelt är effektivt
Spiltan Högräntefond har i början på året utnämnts till Årets Fond i kategorin räntefonder av Fondmarknaden. Årets och tidigare års utmärkelser är för oss konkreta kvitton på att vårt hårda arbete gör skillnad. Det är ett stort erkännande att både fondbolaget liksom flertalet av våra fonder har lyfts fram genom åren. Givetvis är alla utmärkelser glädjande men vi slår oss inte till ro. Istället sporrar förtroendet oss i vårt fortsatta arbete för att skapa god avkastning åt alla våra andelsägare.

Framgångsrik och prisbelönt förvaltning i 16 år
Avslutningsvis vill vi tacka för förtroendet att vi får förvalta ditt kapital. Ingen kan garantera något för framtiden, däremot kan vi garantera att vi gör allt för att samtliga av våra fonder skall ge en långsiktigt god avkastning. Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss på telefon: 08-545 813 40 eller e-post: fonder@spiltan.se.

Välkomna alla nya andelsägare och ett stort tack till er alla som redan sparar med oss!

Med vänliga hälsningar och en önskan om en solig vår,
Spiltan Fonder
 
Kvartalsrapport 1, 2019
 
Nedan och på vår hemsida kan du läsa fondrapporterna för kvartal 1, 2019. Du kan även läsa om vår investeringsfilosofi, hur vi investerar ansvarsfullt och hur det fungerar när man är kund hos Spiltan Fonder. På hemsidan finns alltid aktuella nyheter och där kan du även logga in och se ditt sparande.
Aktivt förvaltade aktiefonder:
 
Spiltan Aktiefond Sverige:
En fokuserad Sverigefond

Spiltan Aktiefond Stabil:
Ett riktigt bra bassparande

Spiltan Aktiefond Småland:
Närinvesterat är klokt

Spiltan Aktiefond Dalarna:
Närinvesterat är klokt
Passivt förvaltade aktiefonder:
 
Spiltan Aktiefond Investmentbolag:
Ett smart alternativ till index

Spiltan Globalfond Investmentbolag:
En smart globalfond

Aktivt förvaltade räntefonder:
Spiltan Högräntefond:
En flexibel räntefond

Spiltan Räntefond Sverige:
En modern korträntefond
 
Jonatan Winge och Simon Settergren är privat- kundsansvariga på Spiltan Fonder.
Tre snabba om ISK

Sedan november 2018 har vi på Spiltan Fonder nöjet att erbjuda ISK för våra direktkunder och många av våra kunder har redan öppnat ISK-depåer utöver sina traditionella fonddepåer. Sparande i ISK beskattas varje år så när pengarna väl ska tas ut och användas betalar du inte någon reavinstskatt. Du behöver inte heller deklarera dina affärer inom ramen för din ISK.

Simon och Jonatan, när är det lönsamt att spara inom ISK?
Schablonintäkten beräknas utifrån statslåneräntan föregående år plus en procentenhet (f.n. 1,51 %), om du tror att avkastningen kommer att vara högre än så kan det bli fördelaktigt med ISK. Aktiefonder som över tid förväntas ge högre avkastning lämpar sig därför bättre för sparande i ISK än exempelvis räntefonder. Kom ihåg att du betalar skatt i ISK även om värdet på fonderna sjunkit under året.

Ska jag flytta över mina pengar till ett ISK?
Om man väljer att flytta sitt innehav från en fonddepå till ett ISK blir det i praktiken en försäljning och ett köp vilket innebär skatt på eventuell vinst. I många fall är det bättre att starta en ISK för nysparande och behålla upparbetad vinst i gammalt sparande för att behålla ränta-på-ränta-effekten.

Kan man spara åt barn inom ISK?
Det går absolut bra. Fundera på om du vill spara i barnets eget namn eller i ditt eget för att behålla kontrollen över sparandet även efter barnets 18-årsdag. Du kan starta flera ISK-depåer och döpa dem efter behov. Pengarna blir inte barnets förrän du väljer att överlåta dem.

Har du fler frågor till Simon och Jonatan är du välkommen att höra av dig på fonder@spiltan.se. 
 
Träffa oss på vår Sverigeturné!

Vi deltar vid många sparmässor och fondkvällar runt om i Sverige. Nedan ser du inbokade under våren. Kika gärna i vårt Kalendarium på vår hemsida då nya datum tillkommer löpande.
 
Datum                  Ort                              Aktör
4 aprilÖrebroPrivata Affärer
25 aprilLerumAktiespararna
25 aprilSkövdeAktiespararna
7 majKarlstadPrivata Affärer
14 majTrollhättanAktiespararna
22 majVisbyAktiespararna
22 majÖrnsköldsvikAktiespararna
27 majMalmöPrivata Affärer

Har du förslag på orter du tycker vi ska besöka får du gärna meddela oss på telefon 08-545 813 40
eller e-post fonder@spiltan.se.
 
Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr kan beställas från Spiltan Fonder: 08-545 813 40 eller hämtas på www.spiltanfonder.se.