Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om hur det gick i testpiloten för Indra.
AKTUELLT JUST NU
Snart visas preliminär antagningsstatistik
 
©Pixabay
Den 11 april på eftermiddagen kan sökande logga in på vår webbplats för att ta del av ett preliminärt antagningsresultat. Tillräckliga betyg i den preliminära antagningen behöver inte betyda att den sökande kommer in, då det är vanligt att antagningsgränserna höjs till slutantagningen. Från och med den 11 april visas även preliminära antagningsgränser för samtliga utbildningar inom Storsthlm gällande den preliminära antagningen 2019 på vår webbplats.

Till alla studie- och yrkesvägledare:

Vi har tagit fram ett informationsmaterial där de sökande kan läsa om hur den preliminära antagningen och omvalet fungerar. Det finns på vår webbplats och nås även via länken här nedan.

Information om den preliminära antagningen till gymnasieskolan 2019 (pdf, 217 kb) 
Omvalsperioden börjar den 17 april
 

Mellan den 17 april och 15 maj har de sökande möjlighet att lägga till, ta bort eller ändra i rangordningen av sina val. Ändringar innebär inte att den sökande har en sämre chans jämfört med de som sökte till den gällande studievägen i första ansökningsperioden. Alla val behandlas lika, oavsett när de görs.
 
Då kommer resultatet av elevenkäterna
 
©Pixabay
Resultatet av elevenkäterna levereras till kommunerna den 10 april och till rektorer den 15 april. Den 17 april, i samband med att omvalet öppnar, publiceras resultaten för de sökande på vår webbplats.
 
 
Länk till alla tidplaner
Glöm inte att hålla koll på tidplanerna som listar antagningsårets alla aktiviteter. Du kan välja tidplan utifrån din funktion och roll, men samtliga tidplaner är tillgängliga för alla.
Aktiviteter i tidplan
Anmäl studievägar som inte startar
 
 
Den 4 april är sista dagen att anmäla om en studieväg inte ska starta hösten 2019. Under hela våren kör vi veckovis simulerade antagningar i verktyget IST Analys. Resultatet ger gymnasieskolorna information om fördelningen till de olika studievägarna och är därför ett bra underlag för planering av utbildningsutbudet. Du som huvudman kan ändra antalet platser i verktyget och på så sätt se hur antagningsresultatet förändras mellan simuleringskörningarna. Passa gärna på att kontrollera resultatet inför de viktiga körningarna av preliminär- och slutantagningen.

Nya utbildningar och utbildningar som inte startar
Registrera mottaganden för IM
 

Senast den 2 april ska du som huvudman registrera mottagande gällande Introduktionsprogram. Detta gäller inte Programinriktat val för en grupp av elever med generellt mottagande, denna hantering görs av Gymnasieantagningen.

Tidplan för Introduktionsprogram

Manual till förenklad beslutshantering
 
Länk till information om Indra
Inför gymnasieantagningen år 2020 går vi över till det nya antagningssystemet Indra. För att göra övergången så smidig och sömlös som möjligt kommer vi månad för månad att beskriva hur den aktuella periodens aktiviteter utförs i det nya antagningssystemet.

Den här perioden kommer de sökande att se preliminära antagningspoäng för gjorda val och utbildningar i övrigt.

Så funkar Indra – månad för månad
INDRA Det nya antagningssystemet
Nu har testpiloten landat!
 
Fotograf: Jeanette Eriksson
Under mars månad har vi testat olika funktioner i Indra tillsammans med ett antal deltagare från våra kommuner och grund- och gymnasieskolor, fristående såväl som kommunala. Syftet med detta var bland annat för Gymnasieantagningen att få återkoppling på systemet, samt manualer och introduktionsfilmen som nyligen har tagits fram. Deltagarna tyckte att systemet verkar användarvänligt och modernt, även om det så klart finns utrymme för förbättringar. Vi tar tacksamt med oss allas synpunkter i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Sylvia Krenn, beslutsfattare i Nykvarn, var en av testpersonerna på plats.

Läs mer om testpiloten och intervjun med Sylvia Krenn

Kontakta oss om du har frågor om Indra: indra-support@storsthlm.se
Kika in i Indra
 

Är du nyfiken på hur det nya antagningssystemet ser ut? I vår första instruktionsfilm om Indra får du en överblick över hur det fungerar med bland annat inloggning, menyer, navigering och meddelanden.
Play movie
 
Nyheter om antagning
Nya gymnasielagen detta gäller
 
©Pixabay
Nu har nästan alla som ansökt om tillfälligt uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen fått ett beslut. De nya bestämmelserna gör det möjligt för de som har fått avslag på sin asylansökan att få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Efter 13 månader måste alla som vill ansöka om förlängt uppehållstillstånd visa för Migrationsverket att de har deltagit aktivt i undervisningen. Det går bra att ha ett extrajobb vid sidan av, så länge det inte påverkar studierna.

Migrationsverket har samlat information om exempelvis vad som gäller vid avslag, samt de vanligaste frågorna och svaren. Läs gärna "Frågor och svar om studierna" och ”Frågor och svar om förlängning av uppehållstillstånd till gymnasiestudier”. SKL har också gjort ett informationsmaterial som ger svar på många frågor.
 
 
Vanliga frågor och svar
"Vad menas med preliminär antagning?"
 
På vår webbplats kan du hitta svaren på de vanligaste frågorna vi får från er just nu.

Här kan du läsa svaret på frågan "Vad menas med preliminär antagning?"
 
Kommande aktiviteter och händelser
Workshop i beslut i Dexter för beslutsfattare
©Shutterstock
Gymnasieantagningen inbjuder till workshop i det webbaserade skanning- och beslutssystemet, ett system för hantering av sökande med bilagor. I systemet registrerar skolor och kommuner yttrande och mottagande, beslut om behörighet och dispens i engelska, samt beslut om antagning. Workshopen vänder sig till dig som ansvarar och beslutar i ovannämnda frågor. Mer information kommer via e-post efter anmälan.
Frågor om systemet och dess användning skickas till dexter-support@storsthlm.se.

Kursdatum:
Måndag den 27 maj, kl 13.30–15.30
Onsdag den 29 maj, kl 9.30–11.30
Måndag den 3 juni, kl 9.30–11.30

Anmäl dig till workshopen senast två veckor innan kursstart
 
nyhetsbrevET
Nästa nyhetsbrev kommer i slutet av april
 
©Pixabay
Det var allt vi hade att bjuda på denna gång! I nästa nyhetsbrev kommer vi bland annat att informera om hantering av slutbetyg.

Om du har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är du varmt välkommen att kontakta oss på gyantagningen@storsthlm.se.