AirC - till Åkrahällskolan i Nybro - Produktnyhet - Våra medarbetare - Välkomna till Elfack 2019
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
AirC - till
Åkrahällskolan i Nybro
 
När Nybro kommun skulle byta belysning i korridorer och elevtorg på Åkrahällskolan stod man inför en utmaning, det fanns ingen standard-armatur som passade i det befintliga undertaket. Taket består av pendlade smala plåtar och lämnar endast en tunn öppning att montera armaturer i. Takets konstruktion gjorde det dessutom svårt att dra nya kablage för närvarostyrning.

Fredde Karlsson på Elajo kontaktade Bengt-Erik, Storel i Växjö för att ta fram en armatur som passade. Nokalux som är vana att ta fram kundanpassade lösningar blev inkopplade, och tog fram en armatur med specialmått och en infästning som passade i taket. Armaturen InLED har ett opalt bländskydd med hög effektivitet, bra avbländning och en bred ljusbild.

För att spara ytterligare energi och få en genomtänkt styrning på anläggningen valdes även Nokalux nya trådlösa styrsystem AirC. Befintliga armaturer hade en effekt på 70W st. De nya armaturerna har en effekt på 31W samt är styrda av både närvaro och dagsljus vilket ger en energibesparing på runt 75%.

AirC systemet bygger på inbyggda sensorer i alla armaturer, dessa kommunicerar trådlöst med varandra. All programmering görs med en app. I detta fall valde man närvarostyrning, dagsljuskompensering och grundljus berättar Adam Hagström på Nokalux som drivit projektet ihop med Håkan Jordansson, teknikansvarig i fabriken. Armaturerna lyser med 70% vid närvaro och vid frånvaro dimrar de ner till 10% för att släckas helt efter 15min.

Varje armatur mäter dessutom dagsljus och anpassar ljusmängd efter det. Fredde på Elajo berättar att man sparat in många timmar i arbetstid på att slippa dra nya kablage till armaturer o styrning. Allt fanns färdigt i armaturerna, det vi behövde göra var att ansluta ström till dem, sen programmerade vi alla 90 armaturer på mindre än en timme med appen. Skulle kunden vilja göra någon förändring i funktionerna gör man det snabbt och smidigt i appen.

Installatör: Elajo EL & Energiteknik AB, Fredde Karlsson
Grossist: Storel Växjö, Bengt-Erik Magnusson
Kund: Nybro Kommun
Armatur: InlED 15.1 Air-C special
ID 40 LED - 18000lm
 

Högeffektiv Industriarmatur i många
olika utföranden och ljusfördelningar.
Upp till 150lm/W

ID 40 LED finns nu i 18000lm Smal, Medel och Bredstrålande.

Ladda ner produktblad
Möt en av våra medarbetare - Lena Sehlman Ekonomichef Nokalux
 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Börjar kl.7:00 och sammanfattar gårdagens fakturering. Det är det som är den enda fasta arbetsuppgiften på dagen då övriga varierar.

Det är ett väldigt varierande arbete och jobbar främst med redovisning, bokslut, löner och ansvarar för att all bokföring, skatter osv är korrekt. Budgetarbete och personalfrågor ingår också. Sammanställa, rapportera och analysera tar också en stor del av tiden. Ibland när jag går hem funderar jag på vad jag egentligen gjort då det sällan blir enligt den planen man hade på morgonen.

Anställningsår? 1994

Då blir det guldklocka i år? Man får ett superpresentkort har vi kommit fram till inom bolaget, råkar ha insikt i den biten.

Vad är din största utmaning på Nokalux?
Det har hänt väldigt mycket. När jag startade var vi 7 anställda och vi omsatte 17 mkr första året nu omsätter vi det varje månad. Det var kämpigt de åren vi växte som mest och vi har arbetat mycket med att få upp lönsamheten de senaste åren. Det har varit en stor utmaning att vända röda siffror till svarta men nu har vi varit på rätt sida ganska många år.

Vad gör du på din fritid?
Har en hund av rasen Cockerspaniel en liten flicka. Tränar mycket och gillar frilufslivet som utgör en stor del av min fritid. Vi har alltid varit intresserad av frilufslivet hela familjen. Jag tillhör den lilla delen av kvinnor som har jaktlicens. Det var dock ett större intresse innan barnen kom då synen förändras en del. Jag uppskattar mest fågeljakt i dag och det med älg har passerat. Har nog blivit lite för harig för att skjuta stora djur. Det som ger mig mest inom jakten är kamratskapen vi är ett jaktlag med personer från olika delar i Sverige och har även med några från Norge.

Tränar helst?
Styrketräning och det vill jag utöva i grupp helst gå på olika pass. Gillar även löpträning. Har en egen liten Cross-fit anläggning hemma där även ett par väninnor kommer för att träna. Välkomnar även nya träningskamrater :-)

Favoritresemål?
Skulle vilja åka till Afrika igen. Har varit där men skulle vilja återvända och då till Tanzania för att se stora djur. Det blir antingen sol eller skidresor när vi har rest med familjen. Gillar äventyr.

Favoritstad i Sverige?
Göteborg men gillar även Stockholm.

Skog eller hav?
Det är hemskt att säga då jag bor i skogen men jag älskar havet. Det är nog det att jag har så nära tillgång till skogen men känner att något saknas då jag längtar till havet.

Sist men inte minst, trivs du på Nokalux, kanske dum fråga med tanke på antal år på bolaget?
Jag trivs bra och det är trevliga arbetskollegor. Det är en fördel då man tillbringar mycket tid på jobbet.

Tack till Lena för intervjun
Välkommen till Elfack den
7-10 maj 2019
 

Välkomna till Nokalux monter F:01
Där visar vi er de senaste produktnyheterna och vår trådlösa sensorlösning AirC och mycket mer.
 
 
AirC - Intelligenta sensorlösningar
 

AirC är ett sensorsystem som arbetar trådlöst och kan enkelt styras via mobilapp.

Varje armatur är försedd med en sensor som reagerar på dagsljus och närvaro. Sensorerna sänder respektive tar emot data från övriga armaturer i rummet.

Var kan man använda AirC?
AirC tekniken är användbar i många typer av anläggningar. Från enskilda armaturer i kontorsrum till större rum så som kontorslandskap, klassrum och korridorer.

Vill du ladda ner folder med mer information kan du göra det via vår hemsida och denna länk?

Se PDF folder 
 
Vi loggar besök på vår webbplats - se integritetspolicy här.