Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt!
 
Mars 2019
 
 
Välkommen till Riksförbundet FUB:s medlemsbrev. Du som får detta nyhetsbrev är medlem i FUB. I nyhetsbrevet delar vi med oss om vad som är på gång i rörelsen och tipsar om aktiviteter och annat du inte får missa. Vi har även ett särskilt nyhetsbrev om LSS. Prenumererar du inte än på "Nytt om LSS" så går det bra att anmäla sig till det genom att klicka på länken här.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven (till vänster på sidan) finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
Det var väl ingen som gick miste om att hela världen igår, 21 mars, firade Världsdagen för Down Syndrom? Vi människor är som sockor, olika! Rocka sockorna är en del av Svensk Downföreningen och sker varje år den 21 mars. Då tar vi på oss olika strumpor för att hylla olikheter och slå ett slag för människors lika värde och rättigheter! 
 
FUB:s Aktivistvecka!
 
Markera vecka 39 i er kalender! Då är det dags för FUB:s allra första Aktivistvecka!

Fler behöver upptäcka FUB! Därför vi lägger in en högre växel under vecka 39. Då ska vi sprida våra budskap och vår kunskap om intellektuell funktionsnedsättning över hela landet. Vi hoppas både stärka gemenskapen i hela FUB-rörelsen och bli fler medlemmar för att få en starkare röst i samhället. Du kan vara med genom din lokalförening, men också själv. Vi hoppas hela rörelsen är med och ordnar seminarier, träffar politiker, skriver insändare och hittar på en massa andra roliga aktiviteter under Aktivistveckan. Håll utkik, mer info kommer! 

 
VAR MED, DU OCKSÅ!
 
Få platser kvar till temakvällen i Hässleholm! 
 

9 april är det dags för årets andra temakväll om god man, som äger rum i Hässleholm! Klockan 18.00 sätter vi igång i Kulturhuset. En matig macka serveras från 17.30, så se till att vara på plats i tid. Under kvällen kommer vi bl.a. prata om hur man kan garantera huvudmannens självbestämmande och inflytande när personen har god man, och vilka egenskaper och kunskaper en god man/förvaltare bör ha. För mer information, och för att komma till anmälan, klicka här.Sista anmälningsdag är 26 mars. OBS! Det finns fåtal platser kvar! 
 
Intrapriset 2019 går till:
Conny Bergqvist! 
 

Årets Intrapris går till Conny Bergqvist! Vi på FUB tycker det är ett mycket välförtjänt pris till Conny som under många år berättat om sitt liv för både personal och personer som själva har utvecklingsstörning. Särskilt viktigt för Conny har det varit att alla har rätt att få kunskap om sin funktionsnedsättning.

Här kan du läsa motiveringen.
 
Missa inga nyheter
på FUB.se!
 

Ni vet väl om att vi på fub.se publicerar nyheter och aktiviteter som händer runt om i landet? Kika in på vår webbsida och håll dig uppdaterad! 
FUB:s projekt
 
Nya kollegor - lokala projekledare!
 
Under våren har rekryteringen av fyra lokala projektledare till FUB Uppsala och FUB Klippan/Åstorp pågått. Det för att dom ska arbeta i FUB:s ungdomsprojekt Volymen på Max. Nu är rekryteringen äntligen klar och vi välkomnar Marcus Nilsson och Sara Hallström som ska arbeta i Uppsala. Till Klippan/Åstorp är det Kelly Werner och Sofia Mackintosh som ska arbeta för att stärka ungdomarna i deras nätverk. Jätteroligt, tycker vi på FUB!

Ni kan följa Volumen på max och deras framfart på projektets Facebooksida.
 
Blandande Lärande Nätverk
 
Vi är med! ett FUB-projekt med medel från Arvsfonden där syfte och mål är att arbeta för att personer med flerfunktionsnedsättning får ökad delaktighet genom stöd i kommunikationen. Den 5 mars genomfördes det första stora Blandade Lärande Nätverk, där 18 personer vid 12 enheter från Lerum och Norrköping samlas i ett webbmöte, för att under två timmar diskutera aktuella frågor i projektet. Denna gång diskuterades bl.a. två av metoderna som använd i projektet:  kommunikationspass och TaSSeLs. Du kan följa Vi är med! och deras arbete på Facebook. 
Skola & utbildning
 
Tips på läsning om elever med flerfunktionsnedsättning
 

Hur bemöter man en elev med synnedsättning och flerfunktions-nedsättning på bästa sätt? Hur gör man för att eleven ska få känna sig bekräftad och delaktig under hela skoldagen? Här kan du läsa om hur Spsm stöttade en grundsärskola i Göteborg i deras arbete med elever med flerfunktionsnedsättning.

På Specialpedagogiska Skolmyndighetens hemsida www.spsm.se/stod kan du läsa mer om vad de erbjuder för specialpedagogiskt stöd och hur skolor och förskolor kan ansöka. De har även tjänsten Fråga en rådgivare där skolor och anhöriga är välkommen att ställa frågor eller få råd om specialpedagogik.
 
Övergången mellan gymnasie-särskolan & arbetslivet
 
Den 15 mars ordnade FUB ett rundabordssamtal för att prata om övergången mellan gymnasiesärskolan och arbetsmarknaden. I samtalet deltog forskare, myndigheter, politiker och andra personer som har mycket kunskap i frågan. 
 
FUB:s policy för skola och utbildning
 
FUB:s policy för skola och utbildning har uppdaterats. Policyn tas fram av FUB:s Skolkommitté. I policyn står det vad FUB tycker är viktiga i skol- och utbildningsfrågor. Policydokumentet finns tillgängligt på FUB:s webbsida. 
Hälsa & vård
 
FUB:s arbete för hälsa & vård
 
15 mars hade FUB:s kommitté för hälsa och vård möte med FUB Umeås ordförande Lena Renlund och Susann B Hjelm som är ordförande i FUB Västernorrlands län och FUB Kramfors. Lena Renlund berättade om PRIMO (primärvårdens medicinska omhändertagande) som FUB Umeå har tagit fram tillsammans med Västerbottens läns landsting. PRIMO är en särskild satsning för att stärka det medicinska omhändertagandet inom primärvården för vuxna personer med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar med omfattande medicinsk problematik. I övrigt diskuterades erfarenheter och olikheter om medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) samt brister främst gällande kompetens inom hälso- och sjukvården och även vilken kompetens personal i gruppbostäder har om hälso- och sjukvårdsfrågor och för att upptäcka sjukdomar.
 


Har du frågor eller synpunkter om nyhetsbrevet?
Rebecka Zackrisson, kommunikatör och organisationsstödjare.
Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.zackrisson@fub.se.