Trafikverksskolan erbjuder flera kurser inom spårsvets. För vissa av dessa kurser ställs förkunskapskrav på att man ska kunna bågsvetsa. Vi erbjuder därför en kurs i "Bågsvetsning". Läs mer i länken under varje kurs om vilka förkunskapskrav som ställs.

Vi vill också slå ett slag för kursen "På- och reparationssvetsning av räler och spårväxlar, rörelektrod". Svetsmetoden med rörelektrod är snabb och passar för att reparera större fel, vilket gör att den ofta är att föredra före metoden med belagd elektrod. 

Klicka här för att läsa mer om utbudet av kurser inom spårsvets. 
 
Observera att du ska anmäla dig till certifieringen om du avser att göra prövningen i anslutning till kursen.
Bågsvetsning
 
Kursen "Bågsvetsning" är för dig som ska bli spårsvetsare och bågsvetsa med elektrod MMA (pinnsvets) i olika svetslägen. Största delen av kursen ägnas åt praktiska moment men du kommer även att få kunskap inom elektrotekniska grundbegrepp, svetsströmkällor, svetsfel, elektriska säkerhetsrisker och andra risker som finns i samband med svetsning.

Kursdatum:
19 augusti - 6 september, Ängelholm

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod: BASGBÅG
Spårsvetsning, grundläggande teori
 
"Spårsvetsning, grundläggande teori" är en kurs i fördjupade teoretiska kunskaper i materiallära, oförstörande provning, klimatfaktorer vid spårsvetsning m.fl. ämnen i syfte att bättre förstå olika orsakssamband inom området svetsning i spår. Kursen är avsedd för blivande termitsvetsare och spårsvetsare såväl som svetsansvariga.

Du får bland annat lära dig om hur klimatet påverkar svetsresultatet, den kemiska sammansättningen i svetsmaterial och grundmaterial och olika rälssorter.

Kursdatum:
5-7 november, Ängelholm

Klicka här för att läsa mer och göra en anmälan
Kurskod: BBSPGRT
På- och reparationssvetsning av räler och spårväxlar, belagd elektrod
 
På kursen "På- och reparationssvetsning av räler och spårväxlar, belagd elektrod" lär du dig bland annat att svetsa med belagd elektrod, montera isolerskarvar, justera spårkorsningar och pinnlöda kontaktförbindningar.

Kursen är uppdelad i två avsnitt med några veckors mellanrum. Första delen ägnas i huvudsak åt påsvetsning av räler och korsningar och andra delen ägnas mestadels åt påsvetsning av tunga och stödräl.

OBS! För att kunna tillgodogöra dig kursen är det ett krav att du sedan tidigare har grundutbildning i bågsvetsning.

Kursdatum:
6-24 maj + 16 september - 4 oktober, Ängelholm

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod: BBSPMMAW


Spårsvetsarprövning enligt TDOK 2014:0587 erbjuds i anslutning till kursen.

Klicka här för att läsa mer och göra en anmälan
Kurskod: BBSPMMAWC
På- och reparationssvetsning av räler och spårväxlar, rörelektrod
 
Är du svetsare och ska svetsa med rörelektrod erbjuder Trafkverksskolan kursen "På- och reparationssvetsning av räler och spårväxlar, rörelektrod". Du lär du dig att med rörelektrod på- och reparationssvetsa räler med slirsår eller valsfel, rälskorsningar, limmade korsningar, manganstålskorsningar samt påsvetsa rälshuvud.

Förkunskapskrav: "På- och reparationssvetsning av räler och spårväxlar, belagd elektrod" 

Kursdatum:
23 september4 oktober, Ängelholm

Klicka här för att läsa om kursen och göra en anmälan
Kurskod: BBSPFCAW


I anslutning till kursen erbjuds du att göra en svetsarprövning.

Klicka här för att läsa mer och göra en anmälan
Kurskod: BBSPFCAWC
Vill du ändra dina utskick från skolan så kan du göra det här. Du kan när som helst avregistrera dig från utskicken. Läs mer om vår behandling av personuppgifter.