Nya webbutbildningar, nya vägledningar och nyhetsbrev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
7 mars 2019
Gamla planer, gamla bestämmelser
– vad gäller?
 
Vill du veta mer? Varje månad ger Boverket ut PBL Nano – mikroutbildningar som ger kortfattad information om tillämpningen av plan- och bygglagen inom aktuella ämnen. Där kan du också ta del av praktiska tips inom lov, plan och genomförande. Det senaste utskicket handlade om gamla planer och gamla bestämmelser – vad är det som gäller?

Här kan du ta del av det senaste utskicket från PBL Nano

På Boverkets webbplats kan du läsa alla tidigare utskick och börja prenumerera
 
Nu finns en ny webbutbildning. Foto: TicTac
Ny webbutbildning: Byggregler i kök och bad
 
Utbildningen riktar sig till både dig som arbetar professionellt med att planera, bygga och installera och till dig som själv ska bygga ett kök eller badrum. I utbildningen kommer vi tydliggöra några av Boverkets byggregler och vägleda dig i processen från planering och utförande till ett färdigt kök och badrum. Nu finns avsnitten Introduktion samt Byggregler i kök. Avsnittet om byggregler i badrum kommer att publiceras senare.

Du kan ta del av utbildningen via Boverkets webbplats
 
Nya vägledningar i PBL kunskapsbanken
 
Roller och ansvar
för reglerna i EKS
 
Det är viktigt att de olika aktörer som är inblandade i byggprocessen har kunskap om sina roller och sitt ansvar för att kunna uppfylla de krav som ställs i Boverkets konstruktionsregler, EKS. Det gäller bland annat byggherren, konstruktören, byggnadsinspektören och den kontrollansvarige.
Utökad vägledning
om brandskydd
 
Boverket har publicerat utökad vägledning om brandskydd i PBL kunskapsbanken. Vägledningarna handlar om loftgångar, inglasningar, brandsäkerhetsklasser, brandklasser för invändiga ytskikt, taktäckning samt branddörrar.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledning om brandskydd
Jordskred i Tuve på Hisingen i Göteborg. Foto: Åke Hillefors/Göteborgs Naturhistoriska Museum
Tillsynsvägledning naturolyckor
 
Vid planläggning ska bebyggelse lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till risken för naturolyckor såsom översvämning, ras, skred och erosion. I detaljplanen kan kommunen med planbestämmelser bland annat styra användning, placering, utförande och bebyggandets omfattning. Vissa olycksrisker hanteras genom byggregler. De byggnadsverk som uppförs vid planens genomförande ska uppfylla tekniska egenskapskrav bland annat vad gäller bärförmåga, stadga och beständighet. Boverket har publicerat en tillsynsvägledning om naturolyckor i PBL kunskapsbanken. Vägledningen riktar sig i första hand till länsstyrelserna och syftar till att ge stöd vid tillsynen av kommunernas detaljplaner gällande risken för översvämning, ras, skred och erosion.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av tillsynsvägledningen om naturolyckor
 
Webbseminarium: Nya regler för energiprestanda och energideklarationer
 
Den 14 februari sändes webbseminarium om nya reglar för energiprestanda och energideklarationen. Från och med den 1 januari 2019 används primärenergitalet som mått på en byggnads energiprestanda för både nya byggnader och vid upprättande av energideklarationer. Webbseminariet inriktade sig på hur levererad energi till byggnaden används för beräkning av primärenergitalet och hur uppmätta data ska hanteras.

Du kan se seminariet i efterhand på Boverkets webbplats

Nästa webbseminarium äger rum i början av maj och då handlar det om fukt i byggnader.
 
Deltagare på kvalitetsmötet den 14 februari. Bakre raden: Ulrika Wilke, Boverket, Viveka Zetterberg, Boverket, Kristina Isacsson, SKL, Elisabet Weber, Länsstyrelsen Skåne, Madeleine Hjortsberg, Boverket, Petra Bäckman, Sweco, Lina Magnusson, Boverket, Eva Minoura, Sveriges Arkitekter, Therese Byheden, Boverket, Jonas Ledelius, Länsstyrelsen Västra Götalands län/Boverket PBL kompetens, Mårten Lindström, More 10AB. Främre raden: Eva Bergdahl, Länsstyrelsen, Lisa Montan, Länsstyrelsen Västra Götaland, Björn Adolfsson, Länsstyrelsen Norrbotten, Anders Rosenkilde, TMF, samt Maria Petersson, Boverket. Foto: Lillemor Frenkel
PBL Kompetens i halvtid
 
Den 14 februari samlades samverkansorganisationer och intressenter för det fjärde kvalitetsäkringsmötet sedan start i PBL kompetens uppdraget.

– Vi är nu halvvägs och har två är kvar på regeringsuppdraget. Nu är det viktigt att stanna upp och reflektera kring vad vi gjort och hur vi går vidare för att fortsatt stärka PBL-kompetensen så att det blir en naturlig grund att bygga vidare på 2021, säger Viveka Zetterberg som är uppdragsledare för PBL Kompetens.

Alla hade fått den digra årsrapporten i förväg och under mötet gjordes snabba inspel och korta resuméer kring det som producerats under 2018. Frågeställningen till deltagarna den här dagen handlade om kvaliteten och inriktningen på Boverket PBL kompetens aktiviteter så här långt? Hur vi tillsammans kan gå vidare för att nå ut bredare och stärka nätverk så att alla som arbetar med planering och byggande hittar till Boverkets kunskapsbank och utbildningsmaterial?

Sammanfattningsvis var deltagarna i mötet mycket nöjda med vad som producerats och att PBL Kompetens nu ska vidareutveckla och fullfölja med de olika satsningar som är igång. En fråga som skapade stort engagemang var hur vi till tillsammans kan nå ut i bruset. Både med budskapets ton och att arbeta vidare med olika kanaler. Hur synas i webb, sociala medier, hos andra organisationer och intressenter? Stämningen i mötet var öppen och tillitsfull och de tankar och idéer som kom fram vittnade om allas vilja att samverka för att nå ut.
 
PBL i samverkan
 
PBL Kompetens deltog den 5 mars på en av Lantmäteriets 20-tal planerade "Workshop för framtiden" för personer i ledande befattning och andra nyckelpersoner i kommunerna, samt för länsstyrelserna och andra myndigheter på statlig och regional nivå.

Ett av syftena med dessa heldagar är att sprida kunskap om och skapa intresse för målbilden om en obruten digital samhällsbyggnadsprocess. Andra syften är att inspirera till aktivitet genom att synliggöra och lyfta fram goda exempel från kommuner som redan är igång, och att samla in synpunkter, fler goda exempel och kompetensbehov i kommunerna.

Träffen den 5 mars ägde rum i Falun och representerades från Boverket av Maria Petersson, uppdragsägare för PBL Kompetens, som varit med på flera av dessa workshops.

På Lantmäteriets webbplats kan du läsa mer om workshopen
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.
Prenumerera på nyhetsbrevet