En fotograf presenterar Furniture & Light Fair i Stockholm I detta nyhetsbrev delar jag med mig vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Möbelmässan håller ställningarna som en av de bästa mötesplatserna för Skandinavisk design. En tydlig trend var återbruk och miljö. Inget nytt i sig, men i år kändes det som det har slagit igenom på riktigt. Flera producenter valde att fronta sina miljöarbeten och nya produkter har gått från att vara ganska miljövänliga till något vi faktiskt kan föreskriva och köpa med gott samvete. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
NYHETSBREV 24


En fotograf presenterar Furniture & Light Fair i Stockholm

I detta nyhetsbrev delar jag med mig vad jag såg och upplevde under årets designvecka. Möbelmässan håller ställningarna som en av de bästa mötesplatserna för skandinavisk design. Återbruk och miljö var en tydlig trend. Inget nytt i sig, men i år verkar det ha slagit igenom på riktigt. Flera producenter valde att fronta sitt miljöarbete. Och nya produkter har gått från att vara ganska miljövänliga till något vi faktiskt kan föreskriva och köpa med gott samvete.

Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!


Snyggaste dörrmattan

Moooi hade den snyggaste ”dörrmattan” utanför sitt showroom på Norr Mälarstrand. Inomhus visade man Nordic Collection, en ny kollektion mattor av skandinaviska designer. På golvet syns Maze av Note och i fönstret hänger Reflection av Luca Nichetto. Visserligen är han från Venedig med en studio i Stockholm kvalar han in som skandinav.

 


Flera produkter vann Editors' Choice Award

Att utse mässans bästa produkt var svårt i år. Många av produkterna från nyligen återinvigda Nationalmuseum hade kunnat bli prisvinnare. Juryn fattade det rättvisa beslutet att ge priset till hela samlingen.

Utställningen NM& - A New Collection fick en egen monter som presenterade det gemensamma skapandet av Nationalmuseums nya restaurang. Här gestaltades processen kring inredningen av restaurangen med 80 nya inredningsföremål, liksom arbetet med renoveringen av museet. Du som ännu inte har besökt Nationalmuseum i Stockholm, gör det!


Årets trend är sobert och homogent i två färgskalor

Det handlar om två distinkta skalor som inte blandas. En skala med terrakotta, orange, ljust rosa, beige, sobert gult. En annan med blekt gröna toner samt ljusgrått. Några få stänk av krom men annars lyser alla former av metall med sin frånvaro. Stativ och detaljer till de två färgskalorna går i svart. Trä dominerade och då gärna massivträ. Att blanda med skinn och kork känns helt rätt.

Nedan till vänster ser du Årsring från Källemo, tillverkad av tall som blästrats för maximal struktur. Med design av Kristoffer Sundin för Nationalmuseets restaurang. Till höger Pop, designad av Patrik Bengtsson och Pierre Sindre för Gärsnäs.


 


Baux var bäst på det mesta

Baux vann Editors’ Choice för bästa monter och bjöd generöst på goda ostron med bubbel som avslutning på mässdagarna.

Men det allra bästa var deras nya ljuddämpande panel Acoustic Pulp. Gjord av massa från hållbart skördad svensk gran och tall samt återvunnet vatten blandat med icke-GMO vetekli, potatisstärkelse, växtbaserat vax och skal från citrusfrukter. Det ger en produkt som är 100 % biobaserad, 100 % återvinningsbar och 100 % biologiskt nedbrytbar. Det innebär dessutom 0 % förorening eller avfall, lätt vikt samtidigt som den är flamskyddad och vattenavvisande.

I fyra veckor vek formgivarna From Us With Love pappersark för att hitta de mönster som både kunde matcha det estetiska och uppfylla de akustiska kraven.

Acoustic Pulp var inte ens nominerad till mässans bästa produkt. Man undrar hur juryn kunde missa den när man gav Baux priset för bästa montern, som var helt och hållet klädd i Acoustic Pulp, såväl ut som invändigt?

 


Sajkla dina möbler

Sedan 2015 har projektet Möbelbruket tillsammans med möbelindustrin undersökt hur en professionell hantering av möbler för återbruk ska fungera. Lösningen blev Sajkla som genom ett stort nätverk av tillverkare på ett effektivt sätt kan ta ett helhetsansvar för att renovera möbler för offentliga miljöer. En del möbler kräver större insatser medan andra (stolarna ovan) bara behöver ny design. Före renovering (höger) och efter renovering (vänster).

Mattor och kläder av fisknät

Butiken Arket på Drottninggatan är en del av H&M och håller en hög miljöprofil. Här berättade Tom Dixon om sin kollektion Industrial Landscape för Ege Carpets. Den gemensamma nämnaren för kollektionen och Arket är ECONYL®, ett garn som tillverkas av återvunna fisknät. Materialet finns både i Arkets klädkollektion och i Industrial Landscapes mattkollektion.

Eges textilplattor har alla en baksida av filt tillverkad av återvunna PET-flaskor. Ecotrust-patentet gör dem certifierade enligt Cradle to Cradle™. Kombinationen med kvaliteten Highline 1100, tillverkad av ECONYL®, gör produkten 100 % miljövänlig. Alla mattor i Arkets provrum är av denna kvalité.


Svävande höj och sänkbara bord

Bordskivan till Gravety (vänster) från Polska MDD går att få upp till 2200 mm längd. Möbeln som tycks upphäva naturlagarna har skapats av designern Dymitr Malcew.

Ragnars visade en prototyp från sitt Design Lab (höger). Snyggt utan balkar eller stag under bordskivan. Motorerna finns infällda i benen. Bordskivan har en ihålig kärna med bikuperaster av återvunnet papper där man kan fälla in all kabeldragning.


Salvador Dali, Mats Theselius och Staffan Scheja

Under möbel- och antikmässan dök Salvador Dali upp i Stockholm city med tre stora skulpturer. Framför Riksbanken vid Brunkebergstorg stod den 3 meter höga och 5 ton tunga Persistence of Memory (höger). Dalis smältande klockor sägs symbolisera tidens flykt medan vi drömmer. Själv sa han att han inspirerats av att ha sett camembert smälta i solen och att målningen bara var en surrealistisk tolkning.

Hos Stockholms Auktionsverk visades Ögats slitage. Utställningen var ett samarbete med Källemo där ikoniska verk från flera av Sveriges mest framstående designers visades i samspel med ”riktiga” antikviteter. Ett av dem var en unik flygel (vänster) ritad av Mats Theselius för Gummifabriken i Värnamo, som förhandsvisades under en konsert med Staffan Scheja.


En lampa blir två

I ngegerd Råman har designat den finurliga lampan Virvel för Örsjö (höger). Samma runda pappersplatta viks till två former. Två strutar i varandra eller två strutar med två ljuskällor vid sidan om varandra. Virvel fick Form Magazines pris för bästa belysning.

Flos visade Philippe Starcks spegel La Plus Belle (vänster) med inbyggd belysning.


BOB – Bäst för tredje åtet i rad!

Tänk att vinna (mitt pris) tre år i rad, med samma produkt! Modulsoffan BOB från Blå Station är den produkt som har utvecklats mest sedan den föddes 2017. Till mässan 2018 kom BOB Betong och i år växte familjen med BOB Job (ovan) som med en rad enkla tillbehör skapar helt nya möjligheter. Samt BOB Home som med ett större djup och mjukare stoppning passar för hemmet eller i mer avslappnade offentliga miljöer.

BOB har designats av Stefan Borselius & Thomas Bernstrand. Stefan Borselius var för övrigt den designern som syntes mest på mässan med en lång rad nya fina produkter.


FLOKK:s miljöarbete ingår i deras DNA

I år presenterade FLOKK sitt miljöarbete på ett handgripligt sätt som ett bevis på att återvinning finns i företagets DNA. Som svar på frågan varifrån materialet till deras populära stolar kommer ifrån visades ett antal råmaterial upp:

ULL: Få tänker kanske på att får ingår som en del av den naturliga kolcykeln. När djuren äter växter binds organiskt kol som de i sin tur omvandlar till ull som sedan blir hållbart tyg.

PLAST: Mängden återvunnen plast i produkterna uppgick 2017 till 607 ton. Målet är att 2020 ha ökat till 1000 ton.

TRÄ: Före 2022 ska all tillverkning ske med 100 % certifierat eller återanvänt trä, papper och kartong.

ALUMINIUM: Delarna består i genomsnitt av 95 % återvunnet material. Energiförbrukningen är endast 10 % jämfört med tillverkningen av rå aluminium.


Pallen Putte var en liten nyhet

Tre Sekel är en möbelkollektion byggd på tre svenska möbelepoker - Gustavianska klassiker och ”nyheter” från Carl Malmstens arkiv samt nya produkter i design av ledande samtida formgivare. Den nya pallen Putte tillverkas helt och hållet av spillbitar från övriga produkter.


Att våga gå mot strömmen

Under ett par års tid har en mängd produkter, nya som gamla, försetts med laddning för el och USB. Så även bordet Jack från Blå Station från i fjol. Till i år har designerna Thomas Bernstrand och Stefan Borselius ”nedgraderat” Jack till Jackless, utan uttag.

Och så gjorde Horred en ”no-no” och visade sin kombination av soffan Mute Floor och Tetris förvaring i en färgställning med petrol och guld. Så ute (och så snyggt!).
 


Bokträ som tål att duscha

Polska Paged Meble har tagit fram bokträ för utomhusmiljö som även omfattar tunna faner. Det tål saltvatten, kan stå ute i regn och sol och temperaturer på 5–60 grader. WBR (Weather Resistent Beech) finns att få på alla bokmöbler i Pageds sortiment. Innan bokträt får ett avslutande skyddslack mot UV-ljus kan det betsas i valfri kulör. Det skapar stora designmöjligheter jämfört med de konkurrerande rottingmöblerna för utomhusbruk. Paged Meble marknadsförs i Sverige av Svea Contract.
Eventen på stan dubblerades!

Årets upplaga höll ställningarna med 30 % utländska besökare från 99 länder. Flest besöks gjordes från Norge, Finland, Danmark och Storbritannien. Den stora skillnaden märktes ute på stan som även omfattas av Stockholm Design Week. Där genomfördes över 400 officiella event - en dubblering från i fjol.


Nästa Möbelmässa i Stockholm går 4-8 februari 2020. Vi ses då!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.