FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Februari 2019
 
Styrelsenytt får du som sitter i styrelsen i lokalföreningar och länsförbund. Här får du veta vad som händer och vad som påverkar styrelsearbetet. Du får påminnelser under föreningsåret, till exempel när det är dags att skriva och skicka in motioner eller när det är dags att skicka in årsrapporter. Du får också veta hur du ska göra så att det blir rätt och lätt.Du får veta när det kommer nyheter i Resursbanken och annat som kan underlätta ert viktiga styrelsearbete.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").


 
MISSA INTE: Temakvällar om god man 2019
 
Under 2019 kommer god man/ställföreträdare vara ett prioriterat område för FUB.
Under året blir det fem kvällar med tema god man/ställföreträdare på fem orter. Syftet med temakvällarna är att i workshopform samla in medlemmarnas erfarenheter av att själv ha god man/förvaltare eller att vara god man. Det vi lär oss ska bli en rapport, som ska vara klar i början av år 2020.  
 
Klicka på en av länkarna för att anmäla dig till någon av temakvällarna 2019:
Eftermiddagsmöte för förtroendevalda
 

Riksförbundets kansli vill gärna träffa förtroendevalda i FUB:s länsförbund och lokalföreningar, för att diskutera intressepolitiska och organisatoriska frågor. Vi bjuder därför in till eftermiddagsmöten med förtroendevalda, på de fem orterna, i anslutning till temakvällarna. Kansliet kommer att kontakta de aktuella länsförbunden i förväg för att höra vilka frågor som länsförbundet och lokalföreningarna vill ta upp.
 
Viktigt: För att anmäla sig till eftermiddagsmötet med förtroendevalda kl 14.00 - 17.00 skriver ni det i rutan övrigt i anmälningsformuläret. Per automatik räknas ni in för temakvällen också. Om ni bara kan delta på dagen och inte på kvällen skriver ni också det i rutan övrigt. Detta för att vi bjuder på fika och behöver veta antal och eventuella matallergier både på dagen och kvällen.
 
Eftermiddagsmötet hålls på samma plats som temakvällen. Sista anmälningsdag till eftermiddagsmötet är detsamma som till temakvällen.
 
Välkommen Attila! 
 
Hej,

Jag heter Attila Fabian. Namnet är ungerskt och jag heter till mångas förvåning Fabian i efternamn. Den
11 februari blev jag anställd som organisationsstödjare hos FUB.


Som organisationsstödjare kommer jag att arbeta med FUB:s lokalföreningar och länsförbund. Jag kommer också att ha ett utbildningsansvar och vara delaktig i hanteringen av internationella frågor.

Jag var tidigare anställd som politisk sekreterare i Järfälla kommun, innan hade jag samma roll i Gävle kommun. Jag har också hunnit med en vända på en tankesmedja i Bryssel. Genom mina politiska erfarenheter hoppas jag kunna bidra mycket i det viktiga påverkansarbete som FUB driver.

Min första erfarenhet av FUB fick jag i Gävle. Jag hörde om verksamheten och förstod genast hur betydelsefull den är, speciellt för en grupp som har det väldigt svårt. För mig är allas lika värde väldigt viktigt, likaså att människor får det bättre. Att arbeta hos FUB känns därför helt rätt, och jag ser fram emot det intressanta arbete som ligger framför oss.

Vi ses!
 
ÅRSREDOVISNING 2019
 
I FUB:s Resursbank hittar ni information, blanketter och mallar inför er kommande årsredovisning. Där hittar ni:
  • Blankett för föreningsrapporten
  • Info om er ekonomiska redovisning
  • Info om årsredovisningen
  • Mall för dagordning, årsmöte
  • Mall för protokoll, årsmöte
  • Mall för revisionsberättelse
  • Mall för verksamhetsberättelse
Är ni osäkra vilka formkrav som gäller, när sista datum för att skicka in är eller vilka dokument som ska skickas, så gå in där och titta. För att kunna logga in på Resursbanken behöver ni ha Office 365. Det får alla styrelser gratis. Ni kontaktar Robert Gardsäter på robert.gardsater@fub.se om ni behöver hjälp. 

Klicka här för att komma till Resursbanken. (Du behöver vara inloggad)
Stadgar finns i resursbanken
 

Det är vår och därmed årsmötestider! Stadgarna finns i wordformat i FUB:s rättsbank. Klicka här och logga in för att komma åt dokumentet. Normalstadgar för länsförbund och lokalföreningar uppdateras utifrån de streckade avsnitten. Glöm inte att spara stadgarna med övriga årsmöteshandlingar så att de finns lätt tillgängliga nästa år!

Avtal mellan Riksförbundet och föreningarna i och med det nya medlemssystemet
Vi jobbar nu med att ta fram avtal för det nya medlemssystemet, som kommer att gälla mellan Riksförbundet och varje förening. I avtalet står vad Riksförbundet tillhandahåller i medlemssystemet och föreningarnas ansvar för personuppgifterna i systemet. Det är viktigt att varje förening noterar vem som har tillgång till systemet och tar bort användare som inte längre är förtroendevalda. Vi kommer skicka ut avtalen till alla föreningar under våren.

I resursbanken finns mycket att läsa om GDPR och hur vi i FUB hanterar personuppgifter, klicka här för att komma till mappen med allt material.

 
 
Nu kan ni söka långsiktigt bidrag från Radiohjälpen!
 
 
Nu kan er FUB-förening söka långsiktiga bidrag från Radiohjälpen och Kronprinsessan Victorias fond, som arbetar för barn och ungdomar i Sverige med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom.
Från mitten/slutet av februari finns möjlighet för er förening att söka långsiktiga bidrag från Radiohjälpen.

Huvudsyftet med bidraget är att fler barn och unga med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom ska få delta i fritidsaktiviteter. Endast ideella medlemsföreningar kan ansöka. Er ansökan gör ni elektroniskt och till en början tar vi emot dem löpande.

 

Information läggs upp på webbplatsen så fort allting är klart. Klicka här för att komma till webbsidan.
 
Arvsfondens Sverigeresa
 

För att sprida information om Arvsfonden, deras kriterier och hur man som förening söker pengar ur fonden genomför de just nu en Sverigeresa.

Arvsfondens medel ska få till nyskapande och utvecklande projekt i föreningslivet, till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättningar. Under 2019 besöker de fyra län.

Mer information hittar du här.



 
Samverkan enligt LSS
 

En av kommunens skyldigheter är att samverka med intresseorganisationer
som företräder människor med funktionsnedsättning som har rätt till LSS.

Därför har Riksförbundet FUB tagit fram ett underlag som är tänkt att fungera som stöd för att starta upp - och upprätthålla - en konstruktiv och givande samverkan på
lokalnivå.

Hämta Samverkan enligt LSS - viktigt, men inte lätt (2019) Riksförbundet FUB (pdf)
 
Debatt efter Hultagården:
 
Trygghet för alla! 
 

(GP, 2019-02-10) Hur många fler människor ska behöva fara illa? skrev Harald Strand, FUB, och Ulla Adolfsson, Autism- och Aspergerförbundet i en debattartikel i Göteborgs Posten. 

Ingen människa ska behöva uppleva det som Dick har upplevt i sitt eget hem. Det är helt nödvändigt att: 
  • Socialstyrelsen ställer krav på vilken kunskap personalen i LSS-bostäder ska ha.
  • Inspektion för Vård och Omsorg (IVO) får pengar för tillsyn av LSS-bostäder.
Läs hela debattartikeln här.
 
Vi byter medlemssystem!
 

Det är många som upplever problem med att komma åt medlemssystemet KomMed.
Det beror på att Riksförbundet ska byta medlemssystem. Det går då inte att komma åt medlemssidorna på KomMed. Men snart har vi ett nytt medlemssystem som heter MySoft, och vår förhoppning är att det nya systemet ska fungera bättre än det vi haft tidigare.

När det nya medlemssystemet är klart och installerat kommer alla som är förtroendevalda inom FUB att få mer information om hur systemet fungerar.

Tack för ert tålamod!
 
 
Följ oss i sociala medier! 
 
hej
 

Information om förenings och styrelsearbete
Rebecka Zackrisson, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.zackrisson@fub.se