Nyhetsbrev 7 Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 7
 
 
 
Vi fortsätter att göra mer inne i och omkring domkyrkan. Vi testar, ser vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vi vill vara ännu mer av en mötesplats redan nu, även om de fysiska förutsättningarna inte riktigt finns än.

Det finns numera en plats för den som vill lämna en skriftlig reflektion eller känsla i form av olikfärgade trådar under besöket i kyrkan. Den kallas för "reflektionsbåten" och står oftast i Södra Vapenhuset. 
 
Händer det något?
 
I slutet av jauari kunde vi tillslut skicka in skrivelsen till länsstyrelsen för att få ett tidigt yttrande på de fem förslagen från steg 1 i tävlingen. Vår förhoppning är att deras yttrande kommer i slutet av sommaren.

De fem förslagen har granskats ur ett antikvariskt perspektiv av Ingrid Sjöström en tidigare antikvarie från Riksantikvarieämbetet, detta finns beskrivet i den Antikvariska konsekvensbeskrivningen. Huvudmännen har fått frågan "Vad händer hos er om projektet inte genomförs?" och svaren har sammanställts i en "Konsekvensbeskrivning av ett icke-agerande". Desutom har vi genomfört en utredning av böckernas skick i biblioteket vilken också har skickats med. Brevet till länsstyrelsen finns att ladda ner via knappen. Om du vill läsa konsekvensbeskrivningarna och biblioteksutredningen så kontakta projektledare Marie Rydén Davoust via mail: marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se

Under tiden fortsätter arbetet med att ta fram mer preciserade underlag till de fem tävlande som kommer att få arbeta vidare med sina förslag i steg två i arkitekttävlingen. Dessa underlag bygger självklart vidare på det arbete som gjorts tidigare men behöver både uppdateras och inte minst utvecklas.

Steg 2 i tävlingen beräknas kunna starta i september 2019.
 
Vi fortsätter även att utveckla samverkan mellan de sex parterna, huvudmännen, som finns på och runt Domkyrkoberget; Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk. 
Under våren arbetar var och en med att precisera sina egna lokalbehov och sin vision kring projektet.

Vi arbetar också vidare med att tydligare formulera den gemensama visionen och vad vi kan utveckla för verksamhet tillsammans.
 
All information hittar du här: Första steget avslutat och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget