Nya utbildningstillfällen, Vattenfelsbrytare, Rekord i RSK-ansökningar
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYA UTBILDNINGSTILLFÄLLEN i VÅR

Vi har nu lagt tre utbildningstillfällen i vår: den 20 mars, den 3 april och den 24 april.

Utbildningarna är en grundutbildning i administrationsverktyget (ansökan, administration mm) och en introduktion och start i ETIM.

Man behöver inte ha förkunskaper i systemet, men det är bra om man har produktkunskap om sitt sortiment eftersom vi har en del praktiska moment. Det brukar synas tydligt i kvalitén på produktinformationen när man gått utbildningen. Ju mer man kan, desto bättre information.

Man behöver också ha med egen dator på grund av samma praktiska moment. Anmälan till kurserna gör man här: http://www.vvsinfo.se/rsk-databasen/aktuella-utbildningar/

OBS! Kurserna är kostnadsfria för de företag som medverkar i RSK-databasen. Kommer man inte på bokad kurs så tas en avgift ut på 750 kronor. Fika och lunch ingår. Vi tar inte emot anmälningar över telefon - bara via formulären.
 
RSK-tekniska rådet överens gällande termer för vattenfelsbrytare

Produkter rörande vattenfelsutrustning har ökat lavinartat de senaste åren på den svenska marknaden. Dock har det uppstått en begreppsförvirring vad som egentligen menas med vattenfelsbrytare, läckagebrytare, vattenbrytare eller vattenlarm.

Detta har bland annat medfört problem när det finns kravställning på vattenfelsbrytare och termen har tolkats olika av tillverkare, grossister, installatörer och försäkringsbolag. Nu har VVS-fabrikanter och VVS-grossister via RSK-Tekniska Rådet beslutat om dess betydelse och vilka termer som ska användas i den nationella produktdatabasen för VVS-produkter – RSK-databasen.
 
REKORD I RSK-ANSÖKNINGAR


Vårt uppdrag är att driva och utveckla RSK-databasen för att tillhandahålla tekniskt komplett produktinformation till marknadens aktörer på ett rationellt och effektivt sätt.

Det innebär förutom att tillhandahålla en bra plattform för produktinformation också att initiera och förankra förändringar samt att löpande informera och utbilda inom våra områden. Det vill vi göra så bra vi bara kan.

Antalet RSK-nummer är i sig inget självändamål men det är naturligtvis extra kul att antalet ansökningar under 2018 slog alla rekord med över 23.000 nya RSK-nummer. RSK-databasen fortsätter därmed att växa och innehåller nu fler än 220.000 aktiva artiklar, samlat på ett ställe, med standardiserad produktinformation för att underlätta hanteringen för alla branschens aktörer. Under året passerade vi också en halv miljon RSK-nummer totalt, inkluderat utgångna RSK-nummer för vilka rskdatabasen.se ger en oslagbar spårbarhet och ofta också med en hänvisning till ersättningsartikel.

Värt att notera är att vid året slut hade över 95% av alla aktiva RSK-nummer kategoriserats med en ETIM-klass. Ett arbete som initieras av oss och utförts tillsammans med Branschkonsult för att säkerställa att ETIM-modellen täcker det aktuella produktsortimentet. En milstolpe i övergången till standardiserade produktegenskaper.

Väl mött till ett nytt år
Hans Karlsson