Barndag, skulpturfestival, nytt skaparrum och många andra vårnyheter!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En mötesplats öppen för alla
 
När köpehandlingarna undertecknades den 11 maj 1944 mellan tidigare ägaren av Stjärnholm, Ingeborg Helliehius Cronhjelm, och Stiftelsen Kyrkans Hem i Strängnäs stift genom biskop Gustaf Aulén och Olof Holm, hade köpet föregåtts av ett samtal om vad man menade med en stiftsgård.

Motiven som bland annat diskuterades var att ungdomsarbetet krävde en samlingsplats, utbildning behövde ett centrum och det behövde erbjudas en plats för vederkvickelse och krafthämtning samt sammanträden där gemensamma frågor kunde dryftas. Det hade länge funnits ett behov av en fast, centralt belägen mötesplats, som alltid kan stå öppen för alla. 75 år senare kan vi känna igen oss i den beskrivningen.

Du som vill veta mer om stiftsgårdarnas historia bör läsa "Stiftskyrkan kraftsamlar", skriven av Fredrik Santell, tidigare biskopsadjunkt hos biskop Johan i Strängnäs stift. Boken finns på Stjärnholms bokbord - välkommen att läsa mera!

Anders Burman, stiftsgårdschef
 
Föredrag med skulptören Yemisi Wilson, 10 mars kl 14.30
 
Yemisi Wilson är en av de medverkande konstnärerna i sommarens Skulpturfestival (läs mer om den längre ned i nyhetsbrevet).

Den 10 mars kl 14.30 håller hon ett föredrag på Stjärnholm i samband med Skulpturparkens årsmöte. Föredraget är öppet för alla. Möjlighet finns att äta söndagsmiddag innan, kl 13.30. Söndagsmiddag bokas på tel. 0155-22 27 00.
 
Anti-aging för rösten, 23 mars
 
Det är aldrig för sent att utveckla en god röst!

I det sångpedagogiska konceptet Anti-aging för rösten, är syftet att utveckla sin röst genom hela livet. Via kroppsträning, tal och sångövningar lär vi oss att behålla och till och med förbättra kvalitén på rösten.
 
Nu erbjuds en fortsättningsdag i Anti-aging för rösten. Kursdagen riktar sig till de som deltagit i någon av de tidigare fortbildningsdagarna på Stjärnholm. Sofia Hultman, certifierad anti-aging-pedagog, är huvudansvarig för dagen. Metoden är utvecklad av professor Elisabeth Bengtson Opitz. Du som älskar att sjunga och vill fortsätta med det resten av livet – missa inte detta tillfälle!
 
Läs mer här och anmäl dig senast 21 februari
 
Barnkörläger - Allting är möjligt!
3-4 maj
 
Välkommen på barnkörläger för barn i åldern 6-12 år, tillsammans med sina ledare.
Medverkar gör Kerstin Andeby och Peter Wanngren. Kerstin Andeby arbetar med barn och musik på heltid och har mer än 30 års erfarenhet av att leda barnkör.  Peter Wanngren är bl.a. producent, musiker och sångare.

Läs mer här och anmäl dig senast 2 april
Barndag med tema Cirkus!
7 maj
 
Välkommen till en festdag där barnen står i centrum. En härlig dag för barn upp till ca 6 år med ledare, föräldrar eller annan vuxen.
Axplock av dagens aktiviteter: Barnens kyrka, ponnyridning, rörelsesånger, lek, fiskdamm, föreställning, korvgrillning m.m. Ni väljer själva vad ni vill delta i.

Läs mer här och anmäl dig senast 23 april
 
Konstsymposium 3-4 maj
 
Med anledning av öppningen av skulpturfestivalen i Oxelösund och vid Stjärnholm (se nyhetspuffen här intill) arrangerar Svenska kyrkan och stiftsgården ett symposium med temat "Platsen och människan" som vill lyfta konstnärliga, teologiska och samhälleliga perspektiv på platsens betydelse för individ och samhällsgemenskap. 

Deltagare är personer som på olika sätt arbetar med teologi, kultur och konst i kyrkan, offentlig konst, stadsplanering, arkitektur och verksamma i konstnärliga yrken.
Skulpturfestival, vernissage 4 maj
 
Samtida svenska skulptörer ställer ut ett 40-tal skulpturer på temat Hållbarhet i Stjärnholms skulpturpark och i Oxelösunds centrum under perioden 4 maj – 28 september. Kring utställningen arrangeras en rad aktiviteter i form av workshops, seminarier, föredrag, guidningar, dans, teater och samtal.

Vernissagen den 4 maj börjar på Järntorget i Oxelösund och avslutas på Stjärnholm. Invigningstalare är landshövding Liselott Hagberg.

Läs mer här
 
"Livsnära" - skrivarhelg 10-12 maj
 
För dig som vill skriva om ditt liv. Varje människa har något att berätta. Om sitt liv, framgångar och motgångar, lust och längtan, kärlek och arbete, tro och tvivel ... Men hur gör man så att det blir läsvärt också för andra?

Föredrag och genomgångar varvas med korta skrivövningar. Mellan skrivpassen har du möjlighet att delta i Stilla stunder i Livets kapell.

Läs mer här och anmäl dig senast 8 april
 
Konferens på vackra Stjärnholm
 
Det finns fortfarande möjlighet att boka in vårens konferenser!

Stiftsgården Stjärnholm är en plats för inspirerande möten. Här kan du varva konferens i moderna lokaler med avkoppling i vacker 1700-talsmiljö.
Grupparbete i biblioteket, en vandring i Skulpturparken, samarbetsövningar i teambanan eller trivsam gemenskap kring en välsmakande måltid. Livets kapell står alltid öppet för den som vill sitta ner en stund eller delta i det dagliga andaktslivet.
 
Vi har tre olika konferenspaket – dagkonferens och konferens med övernattning, en eller två dagar – samt ett budgeterbjudande. Dessutom finns naturligtvis utrymme för att skräddarsy ett paket efter egna önskemål.
Läs mer på vår hemsida eller ring oss på 0155-22 27 00 så berättar vi mera.
 
Söndagsmiddag
 
Söndag är en dag för avkoppling. Låt kastrullerna stå och kom till oss och ät söndagsmiddag!
 
Vi serverar söndagsmiddag mellan klockan 13.30 och 16.00. Middagen består av varmrätt, varma grönsaker, salladsbuffé, bröd och mineralvatten/lättöl. Som avslutning kaffe och hembakad bär- eller fruktpaj med vaniljsås. Menyn hittar du här
Vegetariskt alternativ finns, men måste förbeställas vid bokningen. Naturligtvis har vi även laktos- och glutenfria alternativ. Meddela oss vid bokningen!

Pris per person: 185 kr
Barn under 12 år: halva priset
Välkommen att boka bord på tel. 0155-22 27 00!
 
Biorum
 
I vårt biorum i annexet Nygården finns biostolar för 19 personer och sittsäckar för 8 personer till. Duk och projektor med möjlighet att se film både genom dator och dvd. På andra sidan de svarta draperierna finns sköna soffor och biljardbord, dart och fotbollsspel. Biorummet bokar du gratis när du bokar in en grupp här på Stjärnholm.
Skaparrum 
 
Vårt skaparrum står nu färdigt i Nygården! Rummet kan ta emot 15 personer och går att boka av gästande grupper för en mindre kostnad. Skaparmaterial ingår i kostnaden - akrylfärg, akvarellfärg, färgpennor, ritkol, lera m.m. Sitt vid bord och skapa eller stå vid ritväggen.
Det finns även möjlighet att boka in en workshop.
 
Snart kommer våren! Boka in sköna friluftspaket på Stjärnholm:
 
Vandringspaket
 
Sörmlandsleden - en 1000 km lång natur- och kulturvandringsled - passerar alldeles utanför porten på Stjärnholm. Ta på dig vandringskängorna, vi skickar med god matsäck och karta och väl tillbaka på Stjärnholm väntar bastu, välsmakande middag och sköna sängar.

Från 575 kr/pers
Läs mer här
Golfpaket
 
På Stjärnholm bor du nära åtta olika golfbanor, alla med sin egen charm och utmaning.
Ta med golfgänget och tillbringa en helg hos oss. En välsmakande trerättersmiddag, goda drycker och sköna sängar väntar efter golfrundan.

Från 1 075 kr/pers
Läs mer här
 
Nytt på Nygården
 
Vi fortsätter det löpande underhållet på gården och under hösten och vintern har många av rummen i annexet Nygården fått nya sängar, nya golv, nya skrivbord och ytterligare fyra helrenoverade badrum.

Även gästrummen på slottet har fått nya sängar och slottstaket har fått ny plåt!
 
Bli medlem i Stjärnholms vänner 
 
Stiftsgården Stjärnholm ägs och drivs av Stiftelsen Stjärnholm. Stiftarna består av Strängnäs stift, Svenska kyrkans unga i Strängnäs stift samt Föreningen Stiftsgården Stjärnholms vänner.
 
Föreningen Stiftsgården Stjärnholms vänner arbetar helt ideellt och har idag cirka 300 medlemmar med det gemensamma intresset att stödja stiftsgården och dess verksamhet.
 
Vill Du också bli medlem i Föreningen Stiftsgården Stjärnholms vänner? Betala i så fall in 200 kr på föreningens BG 5243-5146 och ange ditt namn och "ny medlem". 
 
Lisbeths favoritplats på Stjärnholm är Livets kapell. - Det är här som kärnan i min arbetsuppgift finns. Här musicerar jag och känner att jag bidrar med något värdefullt.
Möt medarbetarna på Stjärnholm
 
Lisbeth Strand Järpehag är stiftsgårdsmusiker och har arbetat på Stjärnholm sedan 2012.

Hej Lisbeth, vilken är din uppgift på Stjärnholm? 
- Jag spelar på gudstjänster och leder ofta vår dagliga middagsbön kl 12 i Livets kapell. Jag möter också grupper som kommer till gården, det kan vara allt från att sjunga och spela med konfirmander till att berätta om gården eller leda musikpass med olika inriktning. 

Vad är det roligaste med att jobba på Stjärnholm? 
- Variationen i arbetsuppgifterna och alla möten med människorna som är här, dvs både våra gäster och mina härliga arbetskamrater.

Vad ser du fram emot närmast?
- Barnkörlägret i maj och fortsatta kursdagar i Anti-aging för rösten, ett koncept som handlar om att kunna behålla en bra röst hela livet. Den riktar sig kanske mest till alla våra kyrkokörsångare som älskar att sjunga och vill fortsätta göra det med bibehållen bra röst. Sedan kommer förstås sommarkonfirmanderna snart till gården och ett nytt gäng Unga ledare som ska bli "stjärnholmare" och känna sig hemma och behövda i stiftet och på Stjärnholm.
 
Almanackan
 
10 mars Föredrag med Yemisi Wilson
23 mars Anti-aging för rösten
3-4 maj Barnkörläger
3-4 maj Konstsymposium
4 maj Vernissage Skulpturfestivalen
7 maj Barndag
10-12 maj "Livsnära" - skrivarhelg
 
 
Vi kan inte lära dig vad kärlek är.
Vi kan inte tala om vad mening är.
Vi kan inte heller tro åt dig.

Men vi vill gärna vara med och skapa
den rymd och det rum
där kärlek, mening och tro växer.
 
Varmt välkommen!