Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på december
 
I sedvanlig ordning blev det successivt kallare under december månad vilket fick elförbrukningen att stiga. Jämfört med hur vädret vanligtvis brukar vara under den tiden på året var årets sista månad varmare än normalt. Efter två månader med små nederbördsmängder föll det slutligen mer snö och regn över Sverige vilket fick den hydrologiska balansen att förstärkas. Det höga spotpriset medförde en hög vattenkraftsproduktion vilket i sin tur höll nere den hydrologiska balansen.
Terminspriset
 
De väderberoende frontkontrakten har sedan en månad tillbaka ökat i pris. Det beror dels på ett stigande hydrologiskt underskott. Fyraveckorsprognosen har dessutom visat på ett kyligt väder under andra hälften av januari samt under inledningen av februari. Priset på årskontrakten har däremot rört sig nedåt efter att såväl priset på kolkondenskraft som priset på tyska elkontrakt har sjunkit. Strukturella förändringar inom handelssystemet med utsläppsrätter väntas dock vända den sjunkande pristrenden på kolkondenskraft.
Spotpriset
 
Den allt högre efterfrågan på el bidrog till ett stigande spotpris i samtliga svenska elområden förutom i Malmöområdet där priset faktiskt sjönk från november till december. Bortsett från augusti 2018 så var decemberpriserna bland de högsta under hela fjolåret. Såväl kärn- som vind- och vattenkraftsproduktionen ökade vilket hade en dämpande effekt på det stigande priset. För elområde 3 blev priset i december 2018 52,26 öre/kWh.
Prognos
 
Väderprognoserna antyder just nu såväl temperaturer som nederbördsmängder under vad som är normalt för årstiden. Detta ska enligt prognoserna vara läget under resterande delen av januari men också inledningsvis under nästa månad.
Vindkraftsproduktionen beräknas dessutom avta vilket kommer att leda till ett högre spotpris i februari. Ett stigande spotpris tillsammans med en sjunkande hydrologisk balans väntas dessutom kunna bidra till högre terminspriser i fronten även om de sjunkande råvarupriserna just nu tynger denna marknad något.
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev