Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
OM NYHETSBREVET
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om vad som händer i införandet av det nya antagningssystemet och om vårt välbesökta SYV-mingel.
Banner som visar en öppen spis, ett övergångsställe med människor och glada ungdomar som springer till bussen
AKTUELLT JUST NU
 
Välbesökt SYV-mingel
 
Monter på Gymnasiemässan 2018
Ulrika Gomer berättar om bilagor i Dexter.
I slutet av förra året var det dags för SYV-mingel igen. Intresset var stort, alla fyra tillfällen blev snabbt fulltecknade. Syftet med träffarna är att skapa en plattform där studie- och yrkesvägledare har tillfälle att inhämta information, lämna synpunkter, bygga nätverk, samt möjlighet att träffa oss och ställa frågor.

De stationer vi hade var:
  • 2018 års antagning
  • Indra - det nya antagningssystemet
  • IST Analys för avlämnande skola
  • Bilagor
Ska ni ha öppet hus?
 

Just nu pågår det öppna hus på gymnasieskolorna. Vill ni att era öppna hus-datum också ska finnas på vår webbplats? Maila då gyantagningen@storsthlm.se tid och plats.

Se vår öppet hus-kalender
Upphandling av ungdoms- och elevdatabas
 

Nuvarande avtal för ungdoms- och elevdatabasen (UEDB) sträcker sig fram till den 31 december 2020. Storsthlm har nu påbörjat arbetet med upphandling av en motsvarande databas enligt de aktuella behov som finns. Det beräknas vara klart till sommaren.
Jämför gymnasieskolor
 
Den regionsgemensamma elevenkäten i årskurs 2 på gymnasiets nationella program och språkintroduktion har inletts och pågår fram till och med den 8 mars. En länk till anmälan mailades till rektorer i november. Om ni inte har anmält er skola eller saknar inloggningsuppgifter, maila till Origo Group på skola@origogroup.se.

Resultatet av elevenkäterna presenteras på vår hemsida inför att omvalet öppnar den 17 april.

Här kan eleverna jämföra gymnasieskolor
 
Länk till alla tidplaner
Aktiviteter i tidplan

Glöm inte att hålla koll på tidplanerna som listar antagningsårets alla aktiviteter. Du kan välja tidplan utifrån din yrkesroll, men alla tidplaner är tillgängliga för alla.

Se alla tidplaner här
Gymnasievalet är öppet
Gymnasievalet är nu öppet och elever kan göra sin ansökan på vår hemsida fram till och med den 18 februari. Sökande som är folkbokförda i Stockholms län, Håbo och Gnesta har under veckan fått ett lösenordsbrev hemskickat till sig. I samband med att eleverna ska göra sin ansökan brukar det dyka upp många frågor. Ett enkelt sätt att hitta svaren är att gå in på vår webbplats där ni hittar en sammanställning av vanliga frågor och svar.

Som studie- och yrkesvägledare har du flera manualer till din hjälp under ansökningsperioden: 
 
Länk till information om Indra
INDRA - Det nya antagningssystemet
 
Inför gymnasieantagningen år 2020 kommer vi att gå över till Indra, det nya antagningssystemet. För att göra övergången så smidig och sömlös som möjligt kommer vi månad för månad att beskriva hur den aktuella periodens aktiviteter utförs i det nya antagningssystemet.
Denna månad ger vi exempel på hur det kan se ut för eleverna när gymnasievalet öppnar. Nytt antagningssystem - månad för månad
Planering av externpilot - testare sökes
 

Just nu pågår planeringen av vår externpilot som kommer att pågå under mars månad. Om du vill vara med och testa det nya antagningssystemet kan du anmäla ditt intresse till indra-support@storsthlm.se. Mer information om hur testerna går till kommer inom kort.
Presentation av Indra på SYV-mingel
 
Sara Skoog, projektledare för införandet av Indra
Projektledare Sara Skoog informerade om de olika fördelarna med Indra och visade exempel på hur de elevmötande sidorna ser ut. Publiken visade stort intresse och hade många frågor till Sara.

Alla de frågor och svar som uppstod är sammanställda i slutet av den presentation som hölls om Indra på SYV-minglet.

Frågor och svar från SYV-minglet om Indra (pdf, 1,51mb)
 
Nyheter om antagning
Samverkansavtal för programinriktat val

Samverkansavtal gällande Programinriktat val (IMV) finns mellan 21 kommuner i regionen, där Berga Naturbruksgymnasium ingår. Sedan den 15 januari erbjuds 2 studievägar mot högskoleförberedande program och 24 studievägar mot yrkesprogram enligt det utbildningsutbud som har inkommit. Utbildningarna anordnas på 7 av samverkansområdets skolor och 6 av kommunernas skolor inklusive Berga. Gällande Yrkesintroduktion erbjuds i nuläget inga studievägar alls i samverkansavtalet.
Handbok för gymnasieantagning 2019-2020
 

SKL:s handbok för gymnasieantagning syftar till att underlätta och kvalitetssäkra arbetet med antagningsfrågor i kommunerna. Handboken innehåller en sammanställning av bestämmelser om bland annat erbjudande av utbildning, marknadsföring, behörighet, mottagande och urval till stöd för beslutsfattarna på kommunerna.
 
 
KOMMANDE AKTIVITETER OCH HÄNDELSER
Beslutsfattarträff den 5 februari

Gymnasieantagningen har bjudit in kontaktpersoner och beslutsfattare för antagningsfrågor i kommunerna till en informationsträff. Vi kommer bland annat att informera om införandet av Indra och om aktuella antagningsfrågor.
Utbildning i IST Analys

Gymnasieantagningen bjuder in till utbildning i statistikverktyget IST Analys, med fokus på planering av organisation och utbudet av studievägar. Inbjudan till utbildningen kommer att skickas ut till berörda i februari.
 
Vanliga frågor och svar
När det är dags att göra sitt gymnasieval dyker det ofta upp många frågor. För att underlätta hanteringen av dessa, har vi på vår webbplats sammanställt de vanligaste frågorna och svaren som ungdomarna har kring detta. Här finns bland annat svaret på denna fråga:

Hur gör jag min ansökan?
 
Nästa nyhetsbrev...
Röd julgranskula med guldränder
Det här är årets första nyhetsbrev, nästa skickar vi i slutet av februari. På återseende då!

Om ni har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är ni varmt välkomna att kontakta oss på gyantagningen@storsthlm.se.