FUB:s nyhetsbrev för styrelser
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkommen till Styrelsenytt!
 
Januari 2019

 
Styrelsenytt får du som sitter i styrelsen i lokalföreningar och länsförbund. Här får du veta vad som händer och vad som påverkar styrelsearbetet. Du får påminnelser under föreningsåret, till exempel när det är dags att skriva och skicka in motioner eller när det är dags att skicka in årsrapporter. Du får också veta hur du ska göra så att det blir rätt och lätt.Du får veta när det kommer nyheter i Resursbanken och annat som kan underlätta ert viktiga styrelsearbete.

fub.se/nyhetsbrev samlar vi alla våra nyhetsbrev. Under respektive sida för de olika nyhetsbreven finner du en utskriftsbar PDF-fil av detta nyhetsbrev (klicka på "Bilagor").

 
 
LSS-UTREDNINGEN
- släng den i papperskorgen!
 
 
I torsdags lämnade LSS-utredningen över sina förslag till regeringen. Alla funktionsrättsförbund som har medlemmar med LSS-insatser har protesterat mot förslag som kommit ut från utredningen tidigare.
 
Det blev tyvärr lika illa som vi trodde det skulle bli, i vissa delar till och med värre, säger FUB:s förbundsordförande Harald Strand.
 
LSS-utredningen lämnar ett dåligt förslag om assistans för barn, fortfarande handlar det mesta om att spara pengar och det finns inga bra förslag som kan göra LSS bättre. Läs hela FUB:s kommentar gällande LSS-utredningen här. 

FÖR KÄNNEDOM: Senare den här veckan kommer vi att skicka ut ett särskilt utskick angående LSS-utredningen. Mer information om FUB:s ställningstagande gällande utredningen kommer då.
 
SV Arena om LSS-utredningen 
 

LSS-utredningen upprör och engagerar. Därför har SV tagit fram ett nytt koncept för SV Arena som inriktar sig på LSS-utredningen. SV Arena är ett forum för samtal där alla är välkomna. 

Det är de lokala SV-avdelningarna som arrangerar dessa forum. Kanske kan det vara av intresse för er FUB-föreningen att medverka? Hitta er lokala SV-avdelning här. 

Läs mer information om SV Arena om LSS-utredningen här. 
 
TEMAKVÄLLAR 2019:
God man/ställföreträdare
 

Under 2019 kommer god man/ställföreträdare vara ett prioriterat arbetsområde för Riksförbundet FUB. Vi kommer att utreda ställföreträdarskap utifrån ett FUB-perspektiv. Under året kommer fem temakvällar med tema god man/ställföreträdare anordnas på fem orter i samverkan med berört länsförbund. Syftet med temakvällarna är att i workshopform samla in medlemmarnas erfarenheter av att själv ha god man/förvaltare alternativt vara god man. En av workshopparna kommer vara anpassad för medlemmar i inre Ringen Sverige. Workshopparna dokumenteras av kanslipersonal. Utredningen ska resultera i en rapport, som ska vara klar i början av år 2020.

Temakvällar om god man/ställföreträdare anordnas på följande orter:
  • Linköping: 26/3
  • Hässleholm: 9/4
  • Borlänge: 10/9
  • Luleå: 8/10
  • Stockholm: 5/11
Samtliga temakvällar börjar klockan 18.00 och slutar klockan 20.30. Kaffe/thé och en matig macka serveras från klockan 17.30. Riksförbundet står för lokalkostnad och fika samt kanslipersonalens omkostnader. Riksförbundet betalar inte för deltagares reskostnader eller övernattning.

Närmare information om anmälan, tid och plats för temakvällarna kommer att läggas ut på FUB:s webbplats.

Eftermiddagsmöten med förtroendevalda i länsförbund och lokalföreningar
Riksförbundets kansli vill gärna träffa förtroendevalda i FUB:s länsförbund och lokalföreningar, för att diskutera intressepolitiska och organisatoriska frågor. Vi bjuder därför in till eftermiddagsmöten med förtroendevalda, på de fem orterna, i anslutning till temakvällarna. Kansliet kommer att kontakta de aktuella länsförbunden i förväg för att höra vilka frågor som länsförbundet och lokalföreningarna vill ta upp.
 
DAGS ATT AVSLUTA 2018!
 
 
Det är dags att välkomna det nya året och det gör vi genom att avsluta det föregående året! Som lokalföreningar och länsförbund gör ni det genom era årsmöten. Årsmötena ska hållas senast 10 mars för lokalföreningar och senast 10 april för länsförbunden.
 
I ”Dags för årsmöte! Tips och checklista till föreningens årsmöte” får ni tips på hur ni ordnar ett årsmöte. Ta del av användbara checklistor, både inför, under och efter ert årsmöte.
 
HUR KAN ER FÖRENING BIDRA TILL PÅVERKAN?
 

I Arvsfondens handbok ”Demokratihandboken – prata, lyssna, förändra!” får ni tips för hur ni kan skapa påverkan genom er förening. I handboken hittar ni bland annat:
 

-   5 tips: Så bygger ni en förening
-   9 tips: Så skapar ni delaktighet
-   5 tips: Så skapar ni tillgängliga möten
-   Vägen till en lyckad verksamhet
-   9 tips: Så skapar ni engagemang
-   10 tips: Så lyckas ni med ett utvecklingsprojekt
-   5 tips: Så får ni alla att känna sig inkluderade
-   4 tips: Digital vett & etikett
-   5 tips: Så blir ni fler
-   5 tips: Så skapar ni bra samarbeten
-   10 tips: Så påverkar ni samhället
-   7 tips: Så skapar ni en hållbar ekonomi

Klicka här för att ladda ner Demokratihandboken som en PDF. Ni kan även beställa 20 exemplar av den tryckta versionen, kostnadsfritt. Det gör ni här. Ni kan även besöka den helt digitala versionen av Demokratihandboken här.
 
SAMVERKAN ENLIGT LSS
- viktigt, men inte lätt
 

En av kommunens skyldigheter är att samverka med intresseorganisationer
som företräder människor med funktionsnedsättning som har rätt till LSS.

Det regleras i LSS 15 § 7 punkt. Samverkan med kommunen är även ett ansvar för FUB:s lokalföreningar, men det är inte alltid så lätt att få till på ett bra sätt.

Därför har Riksförbundet FUB tagit fram ett underlag som är tänkt att fungera som stöd för att starta upp - och upprätthålla - en konstruktiv och givande samverkan på
lokalnivå.



Hämta (PDF) Samverkan enligt LSS - viktigt, men inte lätt (2019) Riksförbundet FUB 
 
FLERFUNKTIONSNEDSÄTTNING
 
- var med i arbetet! 
 

Vill du vara med i en ny arbetsgrupp om flerfunktionsnedsättning? FUB söker fem personer med stor kunskap om personer med flerfunktionsnedsättning till en ny arbetsgrupp. Uppdraget är fram till maj 2020. Vi har flera yrkesprofessionella med i arbetet redan. Därför vill vi att du som söker gärna ska vara anhörig till en person med flerfunktionsnedsättning. 

Mer information och länk till intresseanmälan hittar du här. 
 
OS OCH PARALYMPICS I STOCKHOLM
 
 
(DN Debatt 26/12) "Olympics kan bli ett fantastiskt verktyg för att inspirera fler till fysisk aktivitet i vardagen – inte minst unga med funktionsnedsättning”, skriver FUB:s Harald Strand tillsammans med Margareta Israelsson (ordförande i Sveriges paralympiska kommitté), Rasmus Isaksson (ordförande DHR) och Håkan Thomsson (ordförande Synskadades Riksförbund).
 
VISA VAD ER FÖRENING GÖR I TIDNINGEN UNIK!
 
 
Vet du att din förening kan berätta vad den gör i FUB:s tidning Unik? Skriv till Landet runt! Det är en avdelning i medlemstidningen där föreningar får utrymme att berätta om sina aktiviteter. Det kan vara allt från en kul jul- eller sommarfest, till lyckade politiska kampanjer. Som lokalförening kan ni använda Landet runt för att tipsa andra föreningar om roliga eller smarta saker ni hittat på i föreningen, eller kanske bjuda in andra föreningar till ert kommande evenemang.

Gör så här:
- Skriv en kort text, 500 - 1000 tecken inklusive mellanslag.
- Välj ett eller två foton från aktiviteten.
- Mejla texten till landetrunt.unik@fub.se

Vill du fråga någonting eller behöver du hjälp att skriva? Hör av dig till Uniks redaktion på unik@fub.se.
 
FUB:s DOKUMENTÄRFILM
"JAG GÖR MIN RÖST HÖRD"
 
 
Under FUB:s demokratiläger i augusti 2018 hade vi fotografer på plats för att kunna dokumentera innehållet i lägret. Detta har nu klippts ihop till en 12 minuter lång dokumentärfilm som vi tillsammans med några lägerdeltagare hade premiärvisning för i december på rikskansliet.
NY APP FÖR MÄNNISKOR MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING
 
 
VillJa Ses är en nylanserad app för din smartphone. Den öppnar upp för nya, tillgängligare samtalsforum och syftar på att göra det lättare för personer med funktionsnedsättningar att knyta nya vänskaper och kontakter.

Appen finns att hämta kostnadsfritt i App Store. Läs mer här. 
 
TIDNINGEN SvD JUNIOR SÖKER FAMILJ ATT INTERVJUA OM LSS!
 
 
SvD Junior är en nyhetstidning för barn i åldrarna 7-14 år. Nu söker vi en familj att intervjua om den nya LSS-utredningen.

Familjen får gärna bestå av en eller två föräldrar och två eller flera syskon, där någon i syskonskaran har behov av LSS. Intervjun kommer handla om varför ett syskon behöver LSS, vad det betyder för syskonet och hela familjen och vad familjen tänker om den nya LSS-utredningen, hur det kommer att påverka dem och om de är oroliga över något. Något eller några syskon behöver vara i SvD Juniors läsares ålder, dvs 7-14 år och ni behöver bo i Stockholmsområdet med omnejd. I SvD Junior är barnen i fokus, så det är främst barnen i familjen som kommer intervjuas, tillsammans med sina föräldrar.

I SvD Junior är man med på bild och i text med förnamn och ålder (aldrig efternamn). SvD Junior är främst en papperstidning, men några artiklar varje vecka läggs ut på www.svd.se/junior och i tidningens sociala medier (Facebook, Instagram och Snapchat) och det behöver man vara ok med.

Hör av dig så snart som möjligt till reportern Mia Sjöström på mia@miasjostrom.se om du är intresserad av att vara med och berätta kort om er familjesituation eller om du har frågor!
 
Följ oss i sociala medier! 
 
 
Information om förenings och styrelsearbete
Rebecka Zackrisson, organisationsstöd och kommunikation.
Tel: 08 - 508 866 54, e-post: rebecka.zackrisson@fub.se