Belysning till nysatsning på lammproduktion - Produktnyheter - Möt en av Nokalux medarbetare
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Belysningslösning för lammproduktion i Borlänge
 
KRAV-Certifierad Lammproduktion Nyby Gård med nuvarande antal 450 tackor, inklusive lamm cirka 630 stycken.

Tomas Pietiläinen på Storel i Borlänge fick i uppdrag av Elinstallatören Magnus Hagberg Elektrikern i Dalarna att se över belysningen för projektet.

Ägarna Therese Håkansson och Peter Andersson ville göra en nysatsning på lammproduktion i Borlänge och Magnus Hagberg vände sig till Nokalux säljare Ingrid Larsson för belysningslösningen. Uppdraget ställde krav på belysning som är funktionell, energisnål med ny teknik och miljötänk, ett tankesätt som gick som en röd tråd genom hela satsningen på projektet. Här ville man ha både LED belysning och automatisk utfodring till sina djur.

Ingrid Larsson gjorde ljusberäkningar för fårstallet och Nokalux levererade 55 stycken armaturer av ID65 LED i början på Mars 2018. Magnus Hagberg är mycket nöjd med armaturerna "De var lätta att installera och med bra kopplingsplintar" Alla inblandade i projektet och slutkund är mycket nöjda med resultatet.

Eftersom dom är Krav-certifierade och har ett miljötänk så blev de också mycket nöjda när de fick höra att armaturerna tillverkas i Sverige.
Produktnyhet Office LED 5000 - 7000 lm
 
Interiörarmatur för tak alternativt
pendlat montage med eller utan
uppljus.

Nu i 5000 och 7000 lm
Se produktblad
Möt en av våra medarbetare - Peter Elofsson, produktionschef
 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Börjar strax innan kl. 06:00 och ser vad det är för order som inkommit och bekräftar leveransdatum.
Möte kl. 08:50 med förstemännen för att se över kapacitetsbehoven. Önskan om snabba leveranstider, ofta omgående leverans från våra säljare och kunder, ställer höga krav på produktionen. Vi försöker tillgodose önskemålen så gott det går men det krävs att det finns materiell och ledig tid i produktionen, finns inte det får vi försöka pressa våra leverantörer och/ eller skapa kapacitet. Jag ser 2 ggr varje vecka över lagerförda produkter, uppdaterar produktionsdata och balanserar kapaciteten med färdiglagernivån samt en hel del annat.

Vad har varit den största utmaningen på Nokalux?

Att vara en del i att skapa ett vinstdrivande företag vilket vi inte var 2010 när jag började på Nokalux. Vi hade för stort lager och fel saker på lager, en omorganisation där några mycket duktiga medarbetare började jobba som förstemän med ett större ansvar har nog varit den viktigaste på den resan, ett byte av ERP system har också varit väldigt viktigt.
Nokalux i Töcksfors har gjort en rejäl resa när det gäller struktur, ordning o reda, produktivitet osv. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, där vi har valt Lean som arbetssätt.

Vad gör du på din fritid?

Just nu promenerar jag med min hund i skogen. Ceasar som han heter är en Cocker spaniel. Förutom det så står jakt, fiske och friluftsliv högt på listan.

Vilken är favoritfisken att dra upp?

Hälleflundra. Varför? Den kan väga upp till 250 kg. Fick en i våras som vägde 70 kilo vilket är mitt personliga rekord. Det var på en fiskeresa i Lofoten som för övrigt är en fantastisk plats även för någon som inte gillar fiske. Kanske också ska få med mina 4 barnbarn som upptar en stor del av min fritid. Uppskattar verkligen skog och natur. Förra helgen gjorde jag egen löjrom från siklöja rökte sik, abborre och provade även att röka mört, inget fel på smaken men ohanterligt mycket ben, plockar gärna svamp på hösten.

Vad ska du bli när du blir stor?

Har inga ambitioner att bli ”större” trivs väldigt bra på Nokalux, ett mycket fint bolag med många trevliga och kompetenta medarbetare, blir nog kvar till pensionen om allt fungerar som tänkt.

Vad är största utmaningen i framtiden på Nokalux?

Vi måste lyckas i våra automatiseringsprojekt. Vi får en ny robotcell mellan jul och nyår som installeras i början av januari för att öka flexibiliteten och framtida kapacitet på plåtsidan. För att stärka upp monteringen när det gäller fåstyckstillverkning kommer vi att köpa in en lagerautomat, och för våra volymprodukter är en robotmonteringscell planerad ca nästa semester.

Fritt val av konsert? Thåström om jag hade varit konsertmänniska.

Tack till Peter för intervjun
 
Vi loggar besök på vår webbplats - se integritetspolicy här.