Biskopsvigning, Svenska Kyrkans Unga och lediga tjänster
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nyårshälsning från Svenska Kyrkans Unga 
 
Tack för 2018 och välkommen 2019! För Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stift blev 2018 ett glädjande år. Vi firade 25-årsjubileum, ökade för andra året i rad vårt medlemsantal och så bekräftade kyrkomötet att Svenska Kyrkans Unga är Svenska kyrkans barn och ungdomsorganisation!

Svenska Kyrkans Unga i Uppsala stifts verksamhetsår 2019 kommer att följa i temat "Så ett frö". På hemsidan finns mer information.

Har din församling ingen lokalavdelning men vill vara en del av gemenskapen?
Ring stiftskonsulent Johanna Knutsson på 018-68 07 16 eller läs mer på Svenska kyrkans ungas hemsida. 
 
Välkomna på biskopsvigning!
 
Fredrik Modéus vigdes till biskop för Växjö stift, i Uppsala domkyrka den 12 april 2015. .Foto: Magnus Aronson /IKON
Karin Johannesson vigs till biskop i Uppsala stift den 3 mars kl. 11.00 i Uppsala domkyrka. På Uppsala stifts intranät finns en fördelning av biljetter per församling/pastorat. Dessa biljetter ger sittplats på reserverade bänkrader i domkyrkan. Det finns gott om plats och om man inte har biljett så rekommenderas det att komma i god tid. Hör av er senast den 31 januari till Mats Lagergren, mats.lagergren@svenskakyrkan.se om ni är intresserade av er andel av biljetter. Om ni inte hör av er så går biljetterna till någon annan. Är ni intresserade av fler biljetter än de ni fått tilldelade, hör gärna av er så får ni besked om detta i början av februari.

Ett annat tillfälle att välkomna stiftets nya biskop är Annandag påsk då en mottagningsgudstjänst kommer att hållas i Gävle Heliga trefaldighets kyrka med efterföljande kyrkkaffe. Mer information om detta kommer.
Välkomna!
 
Ljusmanifestation för konvertiter  
 
Foto: Mikael Stjernberg 
Många lokala församlingar runt om i landet har de senaste åren fått kontakt med asylsökande och nyanlända, ofta med muslimsk bakgrund, som blivit intresserade av kristen tro. Många av dem har konverterat eller uttryckt en vilja att göra det. En stor andel av dem som konverterat har inte betraktats som trovärdiga av Migrationsverket och deras skäl för att få asyl i Sverige har inte godtagits. I nästa vecka samlas svensk kristenhet till gemensam förbönsgudstjänst och ljusmanifestation i centrala Stockholm. Landets kyrkoledare vill genom detta uppmärksamma de systematiska brister som finns i Migrationsverkets bedömning av konvertiter i asylprocessen. Läs mer om detta i Sveriges kristna råds pressrum. 
 
Ändringar i kyrkoordningen 
 
Play movie
Foto: Migelle Wikström
Nu finns ett nyhetsmaterial sammanställt över ändringar i kyrkoordningen och andra Svenska kyrkans bestämmelser, beslutade under åren 2017-2018. Materialet är avsett att underlätta för den som på ett enkelt sätt vill veta vilka förändringar som beslutats och, i tillämpliga delar, var det är möjligt att hitta mer information om motiven bakom besluten. Läs mer på Svenska kyrkans intranät.
 
Lediga tjänster 
 
Det finns just nu flera lediga tjänster inom stiftsorganisationen. Vi söker flera nya medlemmar till vårt fastighets-team, bland annat fastighetsingenjörer och en energi- och hållbarhetsstrateg. Två nya stiftskonsulenter ska rekryteras, en med inriktning på konfirmandpedagogiskt utvecklingsarbete och en med inriktning på kyrkomusikaliskt utvecklingsarbete. Vi söker även en stiftsjurist och en stiftsdiakon.
Läs mer om tjänsterna på Uppsala stifts hemsida.
Grundutbildning för internationella samordnare 
 
Den 8-9 mars är du som är samordnare för internationella gruppen inbjuden till ett inspirerande och lärorikt utbildningsdygn på Kyrkokansliet i Uppsala. Det blir också ett tillfälle att utbyta erfarenheter och lära sig mer om verksamheten. Sista anmälningsdag är den 15 februari. Läs mer på Uppsala stifts intranät.
 
Med Rötter & Fötter 
 
Utbildning på stiftsgården i Undersvik om teologin och vår tro som motivation för antirasistisk handling. Utbildningen har fokus på intoleranta gruppers ideologi och praktik, de mänskliga rättigheterna utifrån en teologisk grund samt vikten av civilkurage och att ta ställning i olika etiska dilemman som kan uppstå i såväl vardag som tro. Med Rötter & Fötter vänder sig till anställda, förtroendevalda och ideella.
Läs mer på Uppsala stifts intranät
 
Och ni besökte mig... 
 
Kursen vänder sig till pastorer, präster och diakoner eller motsvarande som i sina församlingar arbetar med själavård utanför sjukhusmiljön. Även till personer som på frivillig basis möter sjuka i hemmiljö. Sjukhusens vårdtider blir kortare, och alltfler vårdas i hemmet också när avancerad sjukvård behövs. Att besöka sjuka har alltid varit ett uppdrag för församlingsmedarbetare, men fördjupning på området krävs. Sista anmälningsdag är den 15 februari. Ni hittar mer information om kursen på Uppsala stifts sida om kompetensutveckling.
 
Nya datum för Vägen 20, 2019
 
Vägen nr 20 måste tyvärr flyttas fram på grund av förändringar på personalsidan. Målet med Vägen är att öka insikten och kunskapen om Svenska kyrkan och dess uppdrag, samt att få göra en orientering i och om Bibeln och att få reflektera över sin egen trosutveckling. Sista anmälningsdatum har flyttats fram till den 20 mars. Läs mer om Vägen och se de nya datumen på Uppsala stifts intranät. 
 
Webbverkstad 
 
Webbverkstäderna är ett komplement till grundutbildningen i Content Studio. I verkstäderna får du tid att ostörd arbeta med dina webbplatser och vi hjälper varandra att lösa de problem som uppstår allt eftersom. Nästa webbverkstad är den 16 januari. Sista anmälningsdag är den 11 januari.
Läs mer om webbverkstad på Uppsala stifts intranät.
 
Grundutbildning i webbverktyget Content studio
 
En grundutbildning i verktyget Content studio som används för att bygga Svenska kyrkans externa webbplatser. Utbildningen innehåller både teori och praktiska övningar.Grundläggande kunskap i verktyget så att deltagaren kan bygga och sköta en webbplats, förståelse för vikten av målgruppsanpassning och kunskap om vart man vänder sig med frågor och vidare stöd. Nu tar vi in intresseanmälningar till en eventuell utbildning under våren. Är du intresserad får du gärna skicka en intresseanmälan till info.uppsala@svenskakyrkan.se senast den 30 januari. 
 
Foto: Magnus Aronsson 
Fastekampanjen 
 
Fastekampanjen 2019 har temat "Samma himmel. Samma rättigheter. Men verkligheten ser olika ut." Kampanjen pågår mellan 3 mars och 14 april och fokuserar på det humanitära arbetet för människor som drabbats av en konflikt eller katastrof. I början av januari under vecka 2, kommer ett produktblad tillsammans med beställningssedel och en kampanjfolder att skickas ut till alla ombud, kommunikatörer, församlingspedagoger och kyrkoherdar. Läs mer på Uppsala stifts intranät.
 
Kommande kollekter
 
  • 13 jan, första söndagen efter trettondagen, (F) 
  • 20 jan, andra söndagen efter trettondagen, Svenska Bibelsällskapet (R) 
  • 27 jan, tredje söndagen efter trettondagen, Svenska soldathemsförbundet (S) 
  • 3 feb, kyndelsmässodagen, Uppsala stifts kyrkosångsförbund (S) 

R=Rikskollekt, S=Stiftskollekt, F=Församlingskollekt.

Se årets kollekter på Uppsala stifts intranät.
 
#uppsalastift
 
Ni kan följa vad som är på gång i stiftet på Uppsala stifts sociala kanaler: Facebook, Twitter och Instagram.
60 miljoner fördelat till arbetet med migration 
 
Kyrkostyrelsen beslutade idag om fördelningen av 60 miljoner kronor till Svenska kyrkans arbete med asylsökande och flyktingar. Närmare hälften går till församlingarnas arbete. Resterande medel går till stiften, nationella satsningar och den internationella verksamhetens arbete med migrationsfrågor.
Läs mer om hur pengarna fördelats i Svenska kyrkans pressrum.
Svenska kyrkans nya liturgipris
 
Nästa år delas Svenska kyrkans nyinstiftade liturgipris ut för första gången. En beredningsgrupp är nu klar som ska föreslå pristagare för beslut i kyrkostyrelsen. Svenska kyrkans liturgipris är instiftat av kyrkomötet för att främja utvecklingen av gudstjänstlivet inom Svenska kyrkan. Det kan vara genom nyskapande arbete med dramaturgi, musik, text eller predikan. Priset ska också uppmuntra arbete med att på olika sätt skapa delaktighet i gudstjänsten. Läs mer om liturgipriset i Svenska kyrkans pressrum. 
Stockholm stifts biskopsval
 
Eva Brunne, biskop i Stockholms stift,  går i pension år 2019 och processen för att välja en ny biskop har påbörjats. Nomineringsval hölls den 6 december och det finnns nu 6 kandidater till första valomgången den 12 februari. Läs mer om biskopsvalet och kandidaterna på Stockholm stifts hemsida.
 
 
Om Stiftsbrevet
 
Stiftsbrevet skickas ut varannan tisdag (jämna veckor) och innehåller ett axplock av aktiviteter
och nyheter från stiftsorganisationen och församlingarna i Uppsala stift.

Aktuell information hittar du alltid på intranätet.
http://internwww.svenskakyrkan.se/uppsalastift

Har du en nyhet eller aktivitet som kan vara intressant för Stiftsbrevet? Skicka gärna ett tips (senast en vecka innan utskick) till oss på info.uppsala@svenskakyrkan.se

Tipsa gärna kollegor och vänner om Stiftsbrevet. Alla som har en egen e-postadress kan bli prenumeranter. Använd länkarna här nedanför för att anmäla (eller avanmäla) din prenumeration.

Nästa nummer av Stiftsbrevet utkommer tisdagen den 22 januari 2019.
Kontakta Uppsala stift
 
Stiftskansliet och stiftsorganisationen finns på olika platser i stiftet och på nätet.
 
Besöksadress:
Dragarbrunnsgatan 71, Uppsala
 
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08-16

Öppettider reception:
Måndag-torsdag 08-16
Fredag 08-15
 
Uppsala stift
Box 1314
751 43 Uppsala
Telefon: 018-68 07 00 (vxl)

Kontakt
facebook.com/uppsalastift
instagram.com/uppsalastift
twitter.com/uppsalastift