Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
Skicka vidare   Avregistrera   Läs på webben
Mer info och länk till anmälan kommer snart, men se till att boka datumet i din kalender redan nu!

Presentationer från förra årets konferens i Eskilstuna
 
Ny forskningsartikel i Nature om biodrivmedlens klimatpåverkan väcker livlig debatt.

Stefan Wirsenius från Chalmers och hans medförfattare menar att vi måste ta hänsyn till att den mark som vi använder för att odla grödor till biodrivmedel skulle kunna ha planteras med skog om vi lät bli sådan odling. Det kol som skulle ha bundits i denna tänkta skog bör belasta biodrivmedlet när vi beräknar dess klimatpåverkan, skriver författarna på DN Debatt.

Flera andra forskare menar att deras modell är helt missvisande, inklusive flera av Wirsenius kolleger på Chalmers.


"Orealistiskt tro att stora åkerarealer kan täckas av skog"

"Allt för generaliserande slutsatser om biodrivmedel"
Resvaneundersökningar visar var bilberoendet kan brytas

Bilismen måste minska om vi ska nå klimatmålet. Vi åker minst bil i storstäderna och mest i glesbygden. Så måste det få vara. Men bilberoendet kan brytas i många mellanstora städer och pendlingskommuner.

Här är de största potentialerna
Myten om stadsjeepen

Andelen stora bilar i stadstrafiken har ökat lavinartat de senaste åren. Myten om att stadsjeepar är säkrare än andra bilar lever kvar, trots ny forskning som visar motsatsen. Vad stämmer egentligen? I vår guide ”Mobilisten” tar vi hjälp av Anders Kullgren, trafikforskare på Folksam, för att reda ut frågetecknen.

Är stadsjeepar säkrare?
 
Lime - eldriven kick-bike för uthyrning

Eldrivna kickbikes som lånecyklar slår igenom snabbt, med svenska Voi och nu även Lime, som finns i 130 länder och attraherat nästan en miljard i riskkapital, bland annat från Uber. Vi testar!

Hur står sig Lime mot Voi?
Mate City elcykel

För den som vill ha något speciellt, går det att crowdfunda sin elcykel. Ett drygt år efter att han satt in pengarna, kan Mattias ge sin fru den danska el-vikcykeln Mate.

Var det värt väntan?
Nissan e-NV200 Evalia 40 kWh

Det är ont on eldrivna skåpbilar och minibussar, faktiskt har det i princip bara funnits Nissans e-NV200 som inte förmått övertyga marknaden. Kan den lyckas bättre med större batteri, samma som i världens mest sålda elbil Nissan Leaf?

Hur bra är el-skåpbilen?
 
Fler pendlare väljer elcykel i stället för bil

Jönköpings kommun började under 2016 att erbjuda sina tillsvidareanställda förmånscyklar.

– Det är tydligt att elcyklarna har en större effekt på bilanvändningen och det är spännande att se hur det påverkar antalet bilresor, säger Olle Gustafsson, projektledare.


Elcykelförmån ersätter bilresor 
Succé för skolvägsprojekt i Wien

För att få bukt med alarmerande trafik, buller, och utsläpp runt skolor har staden utvärderat ett projekt med bilfria vägar i början och slutet på skoldagen. Resultatet: Färre barn blir skjutsade till skolan och projektet får tummen upp från barn, föräldrar och skolpersonal. Nu ska projektet skalas upp till fler skolor.

Bilförbud runt skolor i Wien
 
Nu önskar vi er alla God Jul och Gott nytt år!

/Gröna Bilister-teamet
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ