Gemensam information från Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Gemensam information från Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 
Ny utskrivningsprocess är igång
 
Sedan mitten av november arbetar länets vårdgivare och kommuner enligt nya rutiner för utskrivning av patienter från slutenvården. Övergången till den nya utskrivningsprocessen och den uppdaterade versionen av WebCare har gått enligt plan. De nya arbetssätten innebär ett närmare samarbete mellan öppenvården, kommunerna och slutenvården.
 
De nya arbetssätten utgår från lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Syftet med lagen är främja en god vård och omsorg för den enskilde, samt att minska antalet dagar utskrivningsklara patienter är kvar på sjukhus.
 
vårens dialogmöten
Dialog om den nya utskrivningsprocessen
 
Under februari och mars kommer dialogmöten med företrädare från länets kommuner och landstingets vårdgivare att genomföras. Syftet med dialogmötena är att utbyta erfarenheter, identifiera framgångsfaktorer och förbättringsmöjligheter, samt informera om det fortsatta förändrings- och utvecklingsarbetet. Anmälan till dialogmöten för utskrivning från somatisk vård görs här och för utskrivning från psykiatrisk vård här.
 
Information om Webcare
Uppdaterat WebCare
 
En uppdaterad version av IT-stödet WebCare som används inom den somatiska vården är i drift sedan den 15 november. Några mindre fel har upptäckts och åtgärdats efter införandet, men i stort har övergången gått bra.
 
Informationsöverföring inom psykiatrin och för patienter med reservnummer
 
Inom psykiatrin, och i de situationer som ärenden inte kan hanteras i WebCare, till exempel om patienten har ett reservnummer, används fax. En gemensam faxmall med manual har tagits fram för detta syfte. Det finns även en lista med faxnummer till länets samtliga kommuner. Allt stöd för manuell informationsöverföring med fax finns här.
 
Kontakt med Beroendecentrum Stockholm
 
När kommunen får ett inskrivnings- och/eller utskrivningsmeddelande per fax ska de besvaras inom 24 timmar.

För att underlätta samverkan med kommunerna har Beroendecentrum Stockholm bemannat med fler samordnare som nås på telefonnummer 08-123 459 31. Detta nummer ska användas när kommunen behöver ytterligare information kring patienter inskrivna på någon av Beroendecentrum Stockholms vårdavdelningar. I de fall en kommun har fått ett felaktigt inskrivnings- eller utskrivningsmeddelandet från Beroendecentrum Stockholm ska dessa faxas till telefonnummer 08-123 497 21 för handläggning.
 
Informationsfolder
Patientinformation
 
Informationsfoldern Vård och omsorg efter sjukhusvistelsen vänder sig till patienter som har behov av fortsatt vård och/eller omsorg efter att de skrivits ut från sjukhus. I den beskrivs bland annat vad en samordnad individuell plan (SIP) är. Klicka här för att beställa tryckta exemplar eller ladda ner foldern. Foldern finns även på lättläst svenska här.
 
Frågor och rapportering av återkommande avvikelser
 
  • Har du frågor om de nya arbetssätten? Se Frågor och svar eller mejla din fråga till samverkanutskrivning.hsf@sll.se
     
  • Tekniska frågor som rör Webcare skickas hit
     
  • Har du observerat återkommande problem eller avvikelser kopplade till samverkan kan detta rapporteras till samverkanutskrivning.hsf@sll.se. Även beskrivning av goda exempel och tips kan skickas till ovan mailadress. Rapporteringen ligger till grund för det fortsatta länsgemensamma utvecklingsarbetet.
Behöver du mer information och stöd?
 
Information och stöd kopplat till de nya arbetssätten på Vårdgivarguiden. Där hittar du bland annat:
  • metodstöd för slutenvård och öppenvård inom somatisk respektive psykiatrisk vård
     
  • manualer för den uppdaterade versionen av Webcare för personal inom öppenvård, slutenvård och kommunerna
     
  • faxmallar för manuell informationsöverföring mellan berörda verksamheter
     
  • uppföljningsrapporter för somatisk vård
Vid frågor kring det pågående arbetet, kontakta samverkanutskrivning.hsf@sll.se, eller Åsa Danielsson, verksamhetschef på Storsthlm