Nya vägledningar och årets sista webbseminarier
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
3 december 2018
Missa inte årets sista webbseminarier
 
Foto: Thomas Adolfsén/Scandinav
Hur utnyttjar vi resurser i rivningsavfall bäst?
 
Boverket bjuder in till ett webbseminarium om detta ämne den 4 december kl. 14.00 – 15.00. Denna sändning görs i samverkan med Naturvårdsverket och Sveriges Byggindustrier.

Läs mer på Boverkets webbplats
Kontinuerlig översiktsplanering
 
Torsdagen den 13 december kl. 14.00 - 15.00 bjuder Boverket in till höstens sista webbseminarium - " Kontinuerlig översiktsplanering ".
 
Läs mer på Boverkets webbplats
 
Tack från Boverkets PBL kompetensdagar 2018 - lyssna på kunskapsdialoger i efterhand!
 
Foto: Mikael Olsson /Boverket
Stort tack till alla som deltog vid Boverkets PBL Kompetensdagar 29-30 november på Malmö Live. Tillsammans skapade vi två dagar med mycket PBL-kunskap och nätverkande.  

Nu finns alla kunskapsdialoger att lyssna på i efterhand via Boverkets webbplats. Här kommer vi också att publicera resterande dokumentation. Nu är vi väldigt nyfikna på vad ni tycker som var där - så glöm inte att svara på utvärderingen i appen, senast fredag 7 december!

Lyssna på kunskapsdialoger och läs mer på Boverkets webbplats
 
Nya vägledningar i PBL kunskapsbanken
 
Foto: Franz Feldmanis/Boverket
Krav på byggnadsverk, tomter med mera
 
PBL kunskapsbanken har fyllts på med flera vägledningstexter om 8 kap. PBL. Bland annat har det tillkommit vägledning om kravet på god form, färg och materialverkan. Vägledningen ger bland annat en bakgrund och lyfter särskilda frågor som förhållandet till detaljplanebestämmelser och inte minst till anpassningskravet i 2 kap. PBL. Syftet är i första hand att öka förståelsen och underlätta tillämpningen, men även lyfta diskussionen om byggnaders utformning.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledning om krav på byggnadsverk, tomter mm
Buller i lov och förhandsbesked
 
Buller är en viktig faktor att ta hänsyn till vid prövning av förhandsbesked och bygglov i bullerutsatta lägen. Regler om buller finns i plan- och bygglagen, PBL, plan- och byggförordningen, PBF, miljöbalken, MB, och förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Boverket har publicerat vägledning som handlar om buller i lov och förhandsbesked i PBL kunskapsbanken.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledning om buller i lov och förhandsbesked
Översiktsplanering för ökad tillgänglighet
 
Boverket har publicerat vägledning om översiktsplanering för ökad tillgänglighet i PBL kunskapsbanken. Om översiktsplanen innehåller tydliga ställningstaganden och riktlinjer gällande tillgänglighet och funktionshinder, kan dessa frågor lättare få genomslag i den efterföljande planeringen och i kommande beslut. Det är vanligen mer effektivt och kostnadseffektivt att bygga tillgängligt och användbart från början än att i efterhand anpassa miljöer för särskilda behov. De miljöer som är användbara för personer med funktionsnedsättning är oftast till fördel för alla.
 
Lagändringar 1 januari 2019
 
Den 1 januari 2019 sker en lagändring i Plan- och bygglagen om detaljplanekravet. Samma dag sker även en lagändring som handlar om avgiftsreduktion i Plan- och bygglagen samt Plan- och byggförordningen.
 
 
Ny webbutbildning för detaljplanehandläggare
 
En ny webbutbildning är framtagen av Boverkets PBL Kompetens. Den riktar sig till dig som är ny på jobbet som detaljplanehandläggare på kommun, länsstyrelse eller privat, oavsett utbildningsbakgrund och tidigare arbetslivserfarenhet, och som har begränsad erfarenhet av plan- och bygglagen.

Målet med kursen är att du ska känna dig stärkt i rollen som detaljplanerare med ökade insikter om detaljplaneprocessens komplexitet och möjligheterna till regleringar i detaljplanen. Den består av 11 lektioner och tar totalt cirka 8 timmar att genomföra.

Du går utbildningen på PBL Akademin på Boverkets webbplats
 
Webbkurs: Plan- och bygglagen på rätt sätt – introduktion för förtroendevalda
 
Foto: Scandinav/Boverket
Är du förtroendevald i en kommun och vill veta mer om plan- och bygglagen? Då arbetar vi på Boverket, i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), just nu med en webbaserad introduktionskurs som är skräddarsydd för dig! När vi lanserar kursen i januari kommer du kunna lära dig mer om bland annat översiktsplanering och bygglov.
 
Läs mer om utbildningen på Boverkets webbplats
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.