Gröna Bilisters nyhetsbrev
 
Skicka vidare   Avregistrera   Läs på webben
Anmälan till 2019 års upplaga av Mobilitet och Beteende öppnar inom kort!

Den 6 mars 2019 anordnar Gröna Bilister den årligt återkommande konferensen Mobilitet och Beteende. Konferensen är den enda i sitt slag i Sverige och kraftsamlar i frågor som rör beteendeomställning kopplat till hållbara transporter. I år gästas vi bland annat av Paris biträdande borgmästare Christophe Najdovski, som berättar hur Paris arbetar för att nå framgång kring hållbar mobilitet.

Mer info och länk till anmälan kommer snart, men se till att boka datumet i din kalender redan nu!

Presentationer från förra årets konferens i Eskilstuna
 
Fler åker kollektivt. Börjar bussarna och tågen bli fullsatta?

En allt större andel av våra resor görs med kollektivtrafik. Sträckan vi färdas kollektivt ökar också långsamt. Gröna Bilisters lokala 2030-indikatorer bryter ned denna utveckling på länsnivå. En ny indikator visar beläggningsgraden i kollektivtrafiken.

Se hur beläggningsgraden ser ut i ditt län
Njut av vintern på sadeln

”Winter is coming” gäller för alla cyklister, men låt inte snö, mörker, slask eller halkskräck göra att du ställer cykeln eller elcykeln på vintern. Att vintercykla går i de flesta fall utmärkt. Framförallt handlar det om två saker; att känna sig varm och trygg.

Tre tips till vintercyklisten
Nytt verktyg för att främja hållbart resande

Jobbar du med kommunala trafikfrågor och letar inspiration för att uppmuntra hållbart resande? Titta in detta nya webbverktyg från EU-projektet ISAAC, som skräddarsyr lösningar baserat på din stads förutsättningar.

Läs mer 
 
Dags att söka oljans källa

EU-kommiss­ionen föreslog år 2011 att alla fossila råvaror till bensin och diesel skulle spåras, men förslaget kvävdes i sin linda. Våra politiker måste ta tag i denna fråga på nytt – och denna gång måste de leda oss ända fram till oljans källa. Annars riskerar riktigt ful olja att leta sig in på våra mackar utan att vi vet om det, skriver Gröna Bilister.

Läs mer
PFAD motas bort som råvara till förnybar diesel

Efter att ha samlat stöd från alliansen och vänsterpartiet har övergångsregeringen idag klubbat igenom en förordning som innebär att PFAD från den 1 juli 2019 inte längre kommer att klassas som restprodukt. 

Vad är grejen med PFAD?
Äntligen ges vi chansen till en hållbar omställning till fossilfrihet!

Läs intervjun med Gröna Bilisters drivmedelsansvarig, Per Östborn, om beslutet som innebär att PFAD från den 1 juli 2019 inte längre kommer att klassas som restprodukt.

3 korta frågor till Per Östborn om PFAD
Skriv under: Ingen palmolja i min tank!

EU-kommissionen har just nu ett unikt tillfälle att fasa ut palmolja från drivmedel i hela EU. Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström står därför inför ett avgörande beslut. Uppmana Cecilia Malmström och övriga kommissionen att agera!

Skriv under T&E:s namninsamling
Granskning: Här är dieselmackarna som är MINST DÅLIGA för miljön

– Drivmedelsbolagen säljer in de här produkterna som mer hållbara, men berättar inte om avigsidorna. Frågan är om man inte skulle kunna dra dem inför marknadsdomstolen, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson för föreningen Gröna Bilister.

Se hela granskningen
 
Bilpoolstest: Aimo

En helt ny bilpool, med enbart elbilar, har lanserats i Stockholm, med målet att växa över tid. Enklare än hyrbil, billigare än taxi - och oerhört mycket smidigare än att ha egen bil är argumenten - och så helt avgasfritt förstås. 

Läs hela testet
 
Gröna Bilister nominerade till Biogasutmärkelsen 2018!

Den 5 december delas årets Biogasutmärkelse ut till en aktör som gjort viktiga insatser för biogasens utveckling i Sverige. Styrelsen i Biogas Öst Ideell Förening som ansvarar för priset offentliggör nu tre nominerade aktörer; Gröna Bilister, Biogas Research Center och Region Jönköpings Län.

Läs mer
 
 
Var tionde svensk elbil exporteras

Drygt 60 miljoner kronor av de pengar som staten betalat ut för att öka antalet elbilar i Sverige har gått till elbilar som exporterats till andra länder – och nästan var tionde elbil som sålts i Sverige har exporterats. Det visar en granskning som SVT:s Plusredaktion gjort.

Martin Prieto Beaulieu kommenterar utfallet
Bil utan att äga - nu får du rabatt hos Europcar med ditt medlemskap!

Alltid 10% rabatt på ordinarie priser både på veckodagar & helger.

Fri körsträcka och självriskreducering.

Hos Europcar kan du bland annat boka både E-Golf & VW Sportscombi GTE!

Ta del av erbjudandet
 
 
Följ oss i sociala medier 
 Följ              Följ             Följ