Årets sista PBL Nano!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
November 2018 PBL Nano #10
Undantag för en- och tvåbostadshus utanför detaljplan, 9 kap. 6 § PBL
 

Lektionsmål
 
Deltagaren ska få kunskap om vad som avses med sammanhållen bebyggelse där bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen.

Sammanhållen bebyggelse i den mening som avses i 9 kap. 6 § andra stycket PBL
Som huvudregel gäller att det krävs bygglov för att uppföra nya byggnader, göra tillbyggnader och att uppföra murar och plank. En huvudregel är dock inte en huvudregel om det inte finns ett undantag.


Det undantag som denna månads Nano handlar om är undantaget i 9 kap. 6 § PBL. Enligt bestämmelsen krävs det inte bygglov för en- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader, murar och plank utanför ett område med detaljplan för att
(1.) göra en liten tillbyggnad, om åtgärden inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, eller
(2.) uppföra en komplementbyggnad, en mur eller ett plank i omedelbar närhet av bostadshuset, om åtgärden inte vidtas närmare gränsen än 4,5 meter.

Undantagen gäller inte inom sammanhållen bebyggelse där bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen.

Här har vi alltså en undantagsbestämmelse som i sin tur innehåller undantag. Frågan som uppkommer är då vad som avses med sammanhållen bebyggelse i dem mening som avses här.

Begreppet sammanhållen bebyggelse är som sådant definierat i 1 kap. 4 § PBL. Där anges att det är fråga om bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark. Att enbart hålla sig till denna definition är att göra det för enkelt för sig, som tillägg anges ju i bestämmelsen att bygglovsbefrielsen inte gäller inom ”sammanhållen bebyggelse där bygglov inte krävs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen”.

För att få mer klarhet i vad det här betyder så måste vi söka oss tillbaka till reglerna i den upphävda plan- och bygglagen (1987:10), ÄPBL. I 8 kap 4 b § ÄPBL fanns ett motsvarande undantag med den skillnad att lagtexten då använde sig av begreppet ”samlad bebyggelse”. Det begreppet definierades av Bostadsutskottet (se BoU 1985/86: s. 100) enligt följande
1. en bebyggelsegrupp som består av minst 10-20 hus, och
2. de bebyggda tomterna gränsar till varandra eller åtskiljs endast av väg, parkmark o.dyl.

I samband med att PBL trädde i kraft ansågs det att begreppet ”samlad bebyggelse” borde slopas och att begreppet ”sammanhållen bebyggelse” skulle användas i stället. För att den förändringen inte skulle leda till ändrade förutsättningar för tillämpningen av bestämmelsen om bygglovsbefrielse beslutades det att; ”eller om åtgärden vidtas inom en sammanhållen bebyggelse och bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen”, skulle läggas till.

Läs mer på PBL kunskapsbanken om sammanhållen bebyggelse.
Här får du en mer utförlig redogörelse kring begreppet sammanhållen bebyggelse och vad sammanhållen bebyggelse där bygglov behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen.

Läs mer om länsstyrelsens tillsynsansvar på PBL kunskapsbanken.
 
 
Vilka är vi?
 
Det är Johan Larsson, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting samt Jonas Ledelius, länsjurist länstyrelsen Västra Götaland som står för innehållet i PBL Nano.
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. 
Prenumerera på PBL Nano!