Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
OM NYHETSBREVET
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om vad som händer i införandeprojektet av det nya antagningssystemet och en rapport från Gymnasiemässan 2018.
Banner som visar pepparkakor Sergels torg och glada ungdomar
AKTUELLT JUST NU
Välbesökt gymnasiemässa
Monter på Gymnasiemässan 2018
Den 22-24 november var det återigen dags för Gymnasiemässan! Mässan genomförs årligen av Gymnasieantagningen på uppdrag av regionens kommuner i samverkan med Stockholmsmässan, vars lokaler fylldes till bredden av entusiastiska och nyfikna blivande gymnasieelever.
De nya säkerhetsrutinerna orsakade omfattande köer och lång väntetid, men väl inne på Gymnasiemässan rullade allt på bra. Representanter från utställande skolor, bransch- och frivilligorganisationer välkomnade lyhört besökarnas frågor och många intressanta samtal hördes i montrarna.

Läs mer om Gymnasiemässan 2018
GDPR och personnummer

I samband med ett juridiskt klargörande har Gymnasieantagningen fattat ett beslut om att hantera personnummer på samma sätt som övriga icke känsliga personuppgifter och skicka dessa utan kryptering till behöriga mottagare. Med behöriga mottagare avses dem som behöver uppgifterna i sitt arbete. Kontakta oss om du har frågor.
 
Tidplan
Aktiviteter i tidplan
Glöm inte att hålla koll på tidplanerna som listar antagningsårets alla aktiviteter. Du kan välja tidplan utifrån din yrkesroll, men alla är tillgängliga för alla.

Se alla tidplaner här
Betygs- och elevimport inför ansökan

Betygen för åk 9 ska vara Gymnasieantagningen tillhanda den 19 december. Skolor tillhörande Stockholms stad har fått särskild information om hanteringen av elev- och betygshantering via Stockholms stad. Information om vilka elever på IM-program och gymnasiesärskola som ska söka till gymnasiet ska vara oss tillhanda den 14 december, observera att betyg inte ska inkluderas. För IM-elever ska den särskilda mallen (Excel) som tidigare har skickats ut användas.

Riktlinjer kring betygshantering finns på vår interna informationssida
Utskick av lösenordsbrev i januari
 
Den 15 januari skickar Gymnasieantagningen inloggningsuppgifter till de elever som har registrerats i antagningssystemet. I samband med att eleverna kan logga in och göra sin ansökan brukar det dyka upp många frågor. Då går det bra att hänvisa eleverna till vår webbplats där de hittar en sammanställning av vanliga frågor och svar.

Vanliga frågor och svar
 
Det nya antagningssystemet
Hur fungerar nya antagningssystemet
Flicka som ser frågande ut
Vi på Gymnasieantagningen vill göra övergången till det nya systemet så smidigt och sömlöst som möjligt. Som ett led i detta kommer vi i varje nyhetsbrev att ge övergripande exempel på hur aktiviteter, i motsvarande tidsperiod, kommer att utföras i det nya antagningssystemet. Syftet med detta är att på ett pedagogiskt sätt synliggöra och konkretisera det nya arbetssättet.

Läs mer om höstens aktiviteter på vår interna informationssida
Följ oss i införandeprojektet
Fyra glada människor testar nya antagningssystemet
Utvecklingsarbetet med det nya antagningssystemet fortskrider enligt plan! Du vet väl att du kan följa införandeprojektet här i nyhetsbrevet och på den interna informationssidan? Du kan också skicka dina frågor till indra-support@storsthlm.se.
 
Nyheter om antagning
Programinriktat val - frågor och svar

Som vi informerade om i det förra nyhetsbrevet ersätts Preparandutbildningen och Programinriktat individuellt val av Programinriktat val från 1 juli 2019. Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

De vanligaste frågorna om programinriktat val på vår interna informationssida
 
Vanliga frågor och svar
"Jag går på en utländsk/internationell skola och ska söka till svensk gymnasieskola, vad gäller för mig?"

På vår interna informationssida finns "Frågor och svar", där hittar du svaret på denna fråga och många andra som vi får från er just nu.

Här får du svaret på frågan
 
Nästa nyhetsbrev...
Röd julgranskula med guldränder
Det här är årets sista nyhetsbrev, nästa skickar vi i mitten av januari. Vi på Gymnasieantagningen passar på att redan nu önska er God Jul och Gott Nytt År!

Om ni har några frågor eller saknar inloggningsuppgifter är ni varmt välkomna att kontakta oss på gyantagningen@storsthlm.se. Mellan den 19 december och 3 januari har vi ingen telefon- eller besökstid.