Flottarkärlek
 
Malin Hellkvist Sellén/MHS fortsätter arbetet med att queera vår historieskrivning genom att ta sig an och iscensätta avsnitt som osynliggjorts. Efter »Missionären« (2016) och »Parveln« (2017) dyker hon nu in i flottningen - en epok i svenskt arbetsliv som fallit i glömska. Med föreställningen »Flottarkärlek« vill MHS gestalta queera liv och uttryck inom flottningen. Det är dessa hon söker spår efter när hon nu inleder researcharbetet.

Flottning var ett sätt att transportera timmer i strömmande vatten från skogarna i inlandet till sågverken som ofta låg vid kusten. Timret fick följa det strömmande vattnet i älvar, åar och bäckar. Flottaryrket var ett slitsamt och farligt säsongsarbete, samtidigt fritt och varierande. Myten om flottaren har spridits, inte minst genom Hugo Lindhs sång »Flottarkärlek« som Gösta 'Snoddas' Nordgren blev känd med på 50-talet och från vilken föreställningen fått sitt namn. 

»Flottarkärlek« har urpremiär den 8 november 2019 på Norrlandsoperan i Umeå. I föreställningen medverkar dansarna Marianne Kjærsund, Marcus Baldemar och Pernille Holden. Det blir svettigt, råfysiskt och hudnära. »Flottarkärlek« produceras i samproduktion med Norrlandsoperan med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms Stad.
Rosa löften på Dansens Hus i Stockholm
 
Snart blir det chans för Stockholmspubliken att återigen få sig en känslomässig svängom med dansaren Marianne Kjærsund. I mars spelar »Rosa löften« på Dansens Hus och biljetterna släpptes i veckan. Årets julklapp!

13 mars kl 20.00 | Lilla scenen, Dansens Hus, Stockholm
14 mars kl 20.00 | Lilla scenen, Dansens Hus, Stockholm

 
Mer information finns HÄR.
Hellkvist Sellén och Kjærsund talar ut
 
Nästa år är det elva år sedan »Rosa löften« hade urpremiär och äntligen ska MHS och Kjærsund tala ut med varann. Till sin hjälp har de kritiker Maina Arvas som guidar dem genom kvällen.

Välkommen till en fullmatad timme där koreografen och dansaren går på djupet med föreställningen och sitt samarbete. Till smaken av veganska mazariner.

13 mars kl 21.30 | Lilla scenen, Dansens Hus, Stockholm

Läs mer HÄR.
Efterlysning!
 
Har DU sett föreställningen »Rosa löften« någon gång mellan 2008 - 2018 och vill bli intervjuad om din upplevelse? Maila ditt namn, telefonnummer och några rader om din upplevelse till info@malinhellkvistsellen.se så blir du kontaktad av MHS.  
Hela Sanningen? på Folk och Kultur
 
Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent som arrangeras i Eskilstuna 6-9 februari 2019. MHS medverkar i samtalet »Hela Sanningen? - att gestalta arkivmaterial och rita om historien«. Arkivarie Karin Holmgren från Folkrörelsearkivet i Västerbotten och MHS diskuterar gränsdragningar mellan fakta och fiktion. Moderator är Birgit Berndt, konstnärlig ledare för dans på Norrlandsoperan.

7 februari kl 10.00 | Folk och Kultur, Eskilstuna

Läs mer om samtalet HÄR. Mer information om Folk och Kultur finns HÄR.
Funkisliv utan filter 
 
MHS gästar podden »Funkisliv utan filter«. Podden görs av Camilla Björnehall och Erik Nyström. I avsnittet medverkar också Johanna Salander, konstnärlig ledare på Ögonblicksteatern. Podden spelas in under »Festival Normal« i Umeå. Ett samtal om normkritik och tillgänglighet på och av scenen.

8 december kl 12.00 | »Festival Normal«, Ögonblicksteatern, Umeå 

 
»Funkisliv utan filter« FB sida finns HÄR. Läs mer om »Festival Normal« HÄR.
MHS tipsar
»Scenpodden«
Lyssna när maskör Rebecca Afzelius gästar »Scenpodden«. Afzelius har gjort mask till både »Missionären« och »Parveln«. 

Mer information om »Scenpodden« finns HÄR

»Koreografi«
Läs »Koreografi« (2018) en antologi redaktörad av Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness och Venke Marie Sortland med texter av nordiska konstnärer verksamma inom dans och koreografifältet. Innehåller bland annat en text av Kongsness om skeive (queera) danshistorier utifrån samtalsserien »Skeiv dansekunst« som hon arrangerade tillsammans med Marte Reithaug i Oslo under våren. MHS medverkade i ett av samtalen. 

Mer information om »Koreografi« HÄR. Mer information om »Skeiv dansekunst« finns HÄR.
Malin Hellkvist Sellén
 
Malin Hellkvist Sellén/MHS arbetar som koreograf med bas i Stockholm. MHS arbete utforskar koreografi som en kroppslig och språklig praktik och kännetecknas av djuplodande research, öppna publika processer och nomrkreativa perspektiv. Med sina verk vill hon omformulera gränserna för vad som är möjligt och montera ner trösklarna till koreografins rum. Bland MHS verk kan nämnas »Parveln« (2017), »Missionären« (2016), »Jag minns dig som du var då« (2014), »Rosa löften« (2008) och »Bättre folk« (2006).

MHS verksamhet stöds 2018 av Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Stockholms Stad. 

Följ MHS på Instagram.

Illustration: Edith Hammar