Välkommen på inspirationsträff i januari, läs om livet i församlingen i Aten och var med och berätta om lediga tjänster .
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
 
Kära kollegor,

Adventstiden är för många en hektisk tid med allt som skall hinnas med innan jul. Förhoppningsvis kan den också få vara en tid då vi unnar oss att stanna upp och få tid för stillhet och reflektion.

Jag hade häromdagen förmånen att få göra två studiebesök – i stora synagogan i Stockholm och på Historiska muséet.

Vi guidades av en kvinna som berättade om synagogans betydelse som heligt rum. Hon utbrast:

– För oss är synagogan inte ett heligt rum i den bemärkelsen. Synagogan är i första hand en mötesplats – det heliga finns överallt. Vi kan fira gudstjänst var som helst. Det sitter inte i väggarna.

Som i utlandskyrkan tänkte jag, vi är inte heller beroende av byggnaden utan vårt fokus är att ta med det heliga till människor där de är och att skapa mötesplatser.

På Historiska muséet fick vi se fantastiska samlingar av kyrklig konst, skulpturer samt liturgiska föremål. Mariastatyerna påminde mig om den kallelse som vi alla fått i dopet. Att säga ja till att bära budskapet om Jesus Kristus till våra medmänniskor.

Jag önskar er alla en fridfull advents- och jultid!

Hälsningar
Johanna Holmlund Lautmann
Verksamhetschef Sverige 
 
Björn Kling
Enkelhet och gemenskap viktigast i Aten
 
Församlingen i Svenska kyrkan i Aten känner av Greklands ekonomiska kris: till och med kyrkkaffet kan vara en dryg utgift.

Ändå stöder församlingen sociala projekt för flyktingbarn. Och här finns en en enkelhet och en varm gemenskap som kan vara ett föredöme för andra.

Kyrkan här har en ständig beredskap för kriser som jordbävningar och till och med krig.

Kyrkoherde Björn Kling berättar om församlingen i Aten.
Arja Lymboussaki har arbetat under fler än 40 basarer i Aten!
Församlingen har många engagerade medlemmar.
 
Sofia Särdquist
Aten och Alingsås kommer varandra nära genom brev
 
Församlingarna i Aten och Alingsås har börjat brevväxla. De vill bidra till varandras församlingsliv.

–  Vi är en del av samma kyrka och vill ha relation, säger Sofia Särdquist från Alingsås. 

– Det är viktigt att på olika sätt främja känslan av att vi är en del av den världsvida kyrkan. Vi kan skapa något gemensamt! 

Läs mer om brevväxlingen mellan församlingarna.
 
Maria Thorsson, i mitten, 
med medarbetare i Fuengirola.
Möten i glädje och sorg för prästen på Solkusten
 
Vardagen för Maria Thorsson, präst i Spanien, är minst sagt omväxlande.

Hon berättar hur hon ena stunden träffar förväntansfulla par inför vigslar och dop, för att i nästa stund sätta ungdomar som råkat illa ut, på flyget tillbaka till Sverige.

Hon kan också få den betydelsefulla uppgiften att stötta någon som blivit inlagd på sjukhus och vet att man kanske bara har några veckor kvar i livet.

Läs intervjun med Maria Thorsson.
 
Från Svenska kyrkan i New York.
Välkommen på inspirationsträff!
 
Under januari månad bjuder Svenska kyrkan i utlandet in till inspirationsträffar med afternoon tea på fyra håll i landet, i Luleå, på Arlanda, i Göteborg och i Höör. Du som ombud är varmt välkommen!

Berätta om möjligheten att arbeta i Svenska kyrkan i utlandet
 
Inspirationsträffarna är också ett tillfälle att få veta mer om hur det är att arbeta i Svenska kyrkan i utlandet.

Känner du någon som kanske skulle vara intresserad av att arbeta i en församling utomlands? Berätta för honom och henne om träffarna!

Du kan också göra en viktig insats genom att be den som sköter församlingens webbsida att publicera en puff som berättar om inspirationsträffen. Ladda gärna ned inbjudan och skicka den vidare.

Mer information om inspirationsträffarna och länk till lediga tjänster. 

Givarbrev till jul
 
Inför jul skickar vi brev till alla månadsgivare, till syföreningar och till dem som  gett en gåva under de senaste 18 månaderna. Berätta gärna i församlingen om möjligheten att bli månadsgivare. En liten summa varje månad blir snabbt ett värdefullt bidrag!

Du kan läsa givarbreven och mer om givande på intranätet.

Mer information om månadsgivande finns på Svenska kyrkan.se eller ring och mejla Givarservice 018-16 96 00. 

Tipsa församlingsbladsredaktören
 
Det finns många spännande berättelser om människor i Svenska kyrkan i utlandet. Tipsa församlingsbladsredaktören om möjligheten att publicera en berättelse. Bilder och texter är gratis att använda.

På Svenskakyrkan.se hittar du berättelserna. Be redaktören höra av sig om han eller hon behöver hjälp med bilder eller annat. Mejla Svenska kyrkan i utlandet. 
Utlandskyrkan har en adventskalender på Facebook
 
Om du finns med på Facebook har du kanske sett att Svenska kyrkan i utlandet i år har en enkel adventskalender: Varje dag publicerar vi en bild och en text från en ny församling runt om i världen.

Gilla och sprid gärna inläggen på församlingens Facebook-sida eller din egen, så ökar vi tillsammans kännedomen om Svenska kyrkan i utlandet!

Till Svenska kyrkan i utlandets Facebooksida.
Adventskalenderns bild den 10 december kommer från Svenska skolan i Sydafrika. Där har utlandskyrkans mobila präst, Gudmund Erling, ordnat ett julspel tillsammans med skolbarnen.
 
Se till att fler får detta nyhetsbrev
 
Har du någon vän som är ombud för Svenska kyrkan i utlandet men som inte får detta nyhetsbrev? Då är han eller hon förmodligen inte rätt registrerad som ombud i Kyrksam. Prata med den som arbetar med Kyrksam i församlingen. 

Om någon som inte är ombud vill ha nyhetsbrevet skickar vi det gärna. Klicka på Prenumerera längst ned i detta nyhetsbrev och fyll i deras e-postadress!
 
Handla i webbshopen
 
I webbshopen hittar du informationsmaterial av olika slag. Där finns också hängsmycket i silver för bara 396 kronor inklusive kedja och en namnbricka med gravyr. All försäljning gynnar Svenska kyrkan i utlandet.

Här hittar du Svenska kyrkan i utlandets webbshop.