December 2018
Hösten kom och gick i en väldig fart... och nu är det snart jul!
För vår egen del har de senaste månaderna bjudit på flera spännande åtaganden i form av både utbildningar och olika kundevenemang - och inte minst; Baker Tillys nya kostym med bl.a. nya färger och helt ny logga!

I detta nummer av Baker Tillys Nyhetsbrev får
ni även stifta närmare bekantskap med vår nya grafiska profil. Ni får dessutom en inblick i BT Akademis olika evenemang och vi ger er viktig information om arbetsgivardeklarationer på individnivå samt karensdagens förändring och mycket mer.

Vi önskar trevlig läsning, en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT 2019!

Michael, Petra & Katarina
 
Vår nya visuella profil
 
Den 3 december bytte Baker Tilly grafisk profil i hela världen. Vissa förändringar sker direkt och andra kommer av naturliga skäl att ta lite längre tid. Vår nya färg kommer att vara en grön nyans som vi kallar tillväxtgrön. Logotypen kommer att vara helt i svart eller vitt och med en symbol framför som är inspirerad av naturens tillväxt i form av årsringar på t.ex. en stubbe.

 
 
Statens budget för 2019

Moderaternas och Kristdemokraternas budget har röstats igenom. Här kan du läsa hur våra skattejurister utläser innehållet i olika skattemässiga förslag. Dels vad som sker redan 1 januari 2019 och dels vad som kan förväntas under våren och slå igenom vid halvårsskiftet.
 
BT Akademi - våren 2019 
Under hösten har BT Akademi arrangerat en rad olika evenemang, i form av heldags-utbildningar och frukostseminarium.
Senast (10/12) hade vi en trevlig glöggkväll med info om "Skattenyheter inför 2019".

Efteråt blev det mingel med bubbel & smörrebröd och det var en väldigt lyckad kväll! 

Eftersom dessa träffar är mycket uppskattade av våra kunder, har vi självklart redan planerat inför början av nästa år. T.ex. kommer Lasse Frid, från Frid & Freud, hit den 17/1 och guidar oss i hur man får en raketstart på sina presentationer och säljmöten. Längre fram i vår är temat "Dressed for success" och Bernadica Bröddén, från Benadi House of Style, kommer att prata om klädernas betydelse för framgång.

 
 
B2B-Mässan i Lund
Höstens B2B mässa ”Affärsfokus Lund” gick av stapeln på Sparbanken Skåne Arena i Lund den 23 oktober. Mässan arrangeras två gånger om året och ger möjlighet för företag i Lund-Malmö regionen att mötas och knyta kontakter. Ca 110 företag fanns på plats från många olika branscher, så det är en utmärkt möjlighet för företag att både presentera sin egen verksamhet och ta del av andras.
Detta var fjärde året som vi på Baker Tilly hade representanter på plats. Denna gång var det Teresia, Anna och Sandra från vårt Lunda-kontor som var med. De tycker att mässan är ett bra sätt att träffa både nya och befintliga kontakter. En fördel med upplägget, tycker de, är att samma företag ofta är med på varje mässa och man på så vis lättare lär känna deltagarna. Förmiddagen avslutades med en gemensam lunch.
 
Arbetsgivardeklaration på individnivå 
 
Fr.o.m. 1 januari 2019 ska arbetsgivardeklaration på individnivå lämnas av alla företag. De nya reglerna innebär att du som arbetsgivare ska redovisa utbetalningar och skatteavdrag på individnivå varje månad. 


Karensdag blir karensavdrag från 1 januari
Fr.o.m den 1 januari 2019 ersätts karensdagen med ett karensavdrag. Karensavdraget ska motsvara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. En veckoersättning beräknas normalt utifrån den anställdas genomsnittliga arbetstid per vecka. För arbetsgivare som har ett kollektivavtal ska beräkningsreglerna i avtalet följas.

 
 
BT Online - ett viktigt verktyg i vårt GDPR-arbete
 
BT Online förenklar hanteringen av personuppgifter enligt nya Dataskydds-förordningen (GDPR).
Förutom att spara arbetsmoment och effektivisera processer, 
underlättar vår kundportal hanteringen av personuppgifter som inte längre får hanteras via okrypterad e-post. Börja använda BT Online redan idag!

 
 
Tänk på att ta ut rätt lön inför årsskiftet
 
Använder du den s.k. löneunderlagsregeln när du räknar ditt gränsbelopp/K10-värde? I så fall är det viktigt att du tar ut tillräckligt hög lön under 2018. Löneuttagskravet för 2018 är 375 000 kr + % 5 av de totala lönerna, eller som mest 600 000 kr jämt. Bara kontanta löner får räknas med så förmåner bör du se till att ha växlat till lön.

Tänk också på att har det skett ägarförändringar under 2018 kan detta påverka löneuttagskrav och löneunderlagsberäkning. Är du fundersam till vad som gäller, hör gärna av dig!
 
E-postfakturor sparar tid och miljön!

Vi på Baker Tilly uppmuntrar våra kunder till att ta emot sina fakturor via e-post, istället för att få pappersfakturor.
Meddela oss gärna din/företagets e-postadress om också du vill bidra till att spara miljön.


 
Siffror & Fakta

Hämta nedladdningsbara PDF-dokument på vår hemsida med information om bl.a.


Skatteskala 2018
Aktuella räntor
Basbelopp 2018
Traktamenten 2018
Kostförmåner 2018
Bilresor 2018
Bilförmån 2018
Representation 2018
Räntefördelning
Periodiseringsfond
Referensränta m.m.