Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på oktober
 
Det successivt kallare vädret under månaden bidrog till en stigande elförbrukning inom landet. I likhet med september föll det mer nederbörd än normalt även om den totala mängden regn och snö minskade mellan september och oktober. Det hydrologiska underskottet har således fortsatt att reduceras. Genomsnittsnivån i den hydrologiska balansen var under september ett underskott på cirka 14 TWh medan nivån under oktober var cirka 5 TWh under normalt. Det våta vädret bidrog även till en stigande vattenkraftsproduktion.
Terminspriset
 
Det våta vädret och det reducerade hydrologiska underskottet har bidragit till att elterminerna i fronten har pressats ned i pris. Frontkontrakten är starkt påverkade av väderutvecklingen. När väderskiftet bidrog till att spotpriset sjönk så fick även det en pressande effekt på de nordiska elterminerna som ligger närmast i tid. Längre fram på årskontrakten har priset sjunkit men då på grund av andra prispåverkande faktorer. Priset på såväl kol och utsläppsrätter som på de tyska elterminskontrakten har sjunkit.
Spotpriset
 
Trots den stigande elförbrukningen sjönk de svenska spotpriserna från september till oktober, förutom i Malmöområdet där priset låg relativt stilla. Orsaken till att priset sjönk i SE1-SE3 var dels det blåste betydligt mer än normalt och vindkraftsproduktionen var hög. Det våta vädret bidrog dessutom till ett högt utbud av vattenkraft. Kärnkraftsproduktionen i Sverige och Norge ökade dessutom markant från månaden innan. För elområde 3 blev priset i oktober 45,68 öre/kWh.
Prognos
 
I nuläget antyder väderprognoserna det att det ska falla mindre nederbörd än normalt medan temperaturen beräknas ligga ett par grader över vad som är normalt för årstiden. På grund av att vi går mot vinter så kommer ändå elanvändningen att fortsätta stiga. Vindkraftsoproduktionen kommer dock att öka enligt den normala årsprofilen då kraftslaget producerar som mest vintertid. Om inget oväntat händer med kärnkraften beräknas den producera som mest under december och januari. Totalt sett väntas svagt stigande priser under kommande månader.
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev