Du kommer väl till Boverkets PBL kompetensdagar?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
7 november 2018
Nu kan du anmäla dig till Boverkets PBL kompetensdagar 2018!
 
Foto: Hans Ekestang/Boverket
Var med oss i två dagar där vi sätter PBL i fokus! I år är vi på Malmö Live den 29-30 november. Kom för att inspireras och nätverka med aktörer och kollegor som på olika sätt arbetar med och kommer i kontakt med plan- och bygglagen! Sveriges blivande riksarkitekt Helena Bjarnegård kommer. Du kommer väl också?

Läs hela programmet och anmäl dig via Boverkets webbplats

Film: Se film på YouTube om dagarna
 
Webbkurs: Plan- och bygglagen på rätt sätt – introduktion för förtroendevalda
 
Foto: Scandinav/Boverket
Är du förtroendevald i en kommun och vill veta mer om plan- och bygglagen? Då arbetar vi på Boverket, i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), just nu med en webbaserad introduktionskurs som är skräddarsydd för dig! När vi lanserar kursen i januari kommer du kunna lära dig mer om bland annat översiktsplanering och bygglov.
 
Varför ska jag gå denna kurs?
Så här beskriver Johan Larsson, jurist på SKL, utbildningens syfte:
"Som förtroendevald i byggnadsnämnden har du stora möjligheter att påverka kommunens utveckling. Genom att gå vår utbildning får du en bild av de viktigaste förutsättningarna och ger dig själv möjligheten att påverka på riktigt. Lektionerna i utbildningen är skräddarsydda för att passa som ett inslag på ett helt vanligt nämndsammanträde. Det gör att våra förtroendevalda inte behöver ta ledigt från jobbet för att kunna fortbilda sig.

Kompetensutveckling är minst lika viktigt för förtroendevalda som för tjänstemän. Alla tjänar på en bra kunskapsnivå i byggnadsnämnden - inte minst kommuninvånarna. Frågan är inte om du ska gå vår utbildning - snarare om du vågar låta bli att gå den.

Utbildningen möjliggör att alla byggnadsnämnder i hela Sverige kan skapa en gemensam grund att stå på vad gäller PBL-kunskap och nämndarbete. Det är en bra förutsättning för att arbeta tillsammans över kommungränserna."

Läs mer om utbildningen på Boverkets webbplats
 
När krävs det lov eller anmälan?
 
Skärmklipp från filmen "Får jag bygga?"
Webbseminarium 8/11
 
Torsdagen den 8 november är det dags för nästa webbseminarium från Boverket, denna gång kommer vi att gå igenom vad som kräver bygglov och anmälan.

Läs om våra webbseminarier och titta på tidigare sändningar på Boverkets webbplats
Film: "Får jag bygga?"
 
Vår broschyr "Får jag bygga" finns nu uppdaterad och även som film. Där får du kortfattad information om vad som gäller om du ska uppföra, ändra eller underhålla byggnader. Sprid gärna broschyr och film till någon som du tror kan behöva dem!

Ladda ner broschyren och se filmen på Boverkets webbplats
 
Nya vägledningar i PBL kunskapsbanken
 
Foto: Ulrika Åkerlund/Boverket
Parkering – ett effektivt verktyg för hållbar stadsutveckling
 
Boverket har tagit fram en vägledning som handlar om varför parkering för cykel och bil kan vara en viktig del i kommunens arbete med att skapa en mer hållbar stadsutveckling. Flexibla parkeringstal lyfts som en metod för kommunen för att skapa förutsättningar för ett hållbart resande, effektivare markutnyttjande som i sin tur kan leda till en mer attraktiv stadsmiljö. Exempel från kommuner visar hur dessa har använt parkeringstal som en del i att uppnå ett mer hållbart stadsbyggande.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledning om parkering
Kontinuerlig översiktsplanering
 
Översiktsplanering pågår hela tiden, inte enbart när en kommun tar fram en ny översiktsplan eller gör ändringar av den. När planen är antagen ska den genomföras och användas av olika aktörer. Boverket har tagit fram en vägledning om hur en kommun kan arbeta kontinuerligt med översiktsplanering. I vägledningen har den strategiska miljöbedömningen integrerats i processen.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledning om kontinuerlig översiktsplanering
Översiktsplanering vid kust och hav
 
Anspråken på Sveriges kust- och havsområden ökar, vilket ställer krav på ett större helhetsperspektiv i den fysiska planeringen på alla nivåer. I planeringsprocessen identifieras och analyseras synergier och konflikter mellan olika intressen för att uppnå en hållbar utveckling av mark- och vattenområden.
 
CE märkning av branddörrar
 
Den 1 november 2019 blir det obligatoriskt att CE-märka dörrar och portar med brandegenskaper. Genom att CE-märka tar tillverkaren ansvar för produkttypens prestanda, dvs. den kombination av dörr och beslag som tillverkaren marknadsför. När CE-märkning är obligatorisk upphör andra bedömningssätt att gälla.

På PBL kunskapsbanken kan du ta del av vägledning om CE-märkning av branddörrar
 
 
Om nyhetsbrevet
 
Nyhetsbrevet PBL Kompetens ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen genom PBL kunskapsbanken, webbseminarier och aktiviteter inom kompetenssatsningen.