Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
OM NYHETSBREVET
I Gymnasieantagningens nyhetsbrev samlar vi aktuella händelser och information som rör Gymnasieantagningen Storsthlm. I detta nummer kan du bland annat läsa om vad som händer i införandeprojektet av det nya antagningssystemet och information om det nya introduktionsprogrammet Programinriktat val.
AktuellT just nu
 
Nyhetsbrevet kommer ut oftare
Charlott Rydén, Verksamhetschef Gymnasieantagningen Stockholms län
I arbetet med det nya antagningssystemet har behovet av mer frekvent kommunikation uppstått. Vi vill möta kraven genom att stärka våra kommunikationsinsatser och som ett led i detta skickar vi från och med nu ut nyhetsbrevet varje månad. Vår målsättning är att hålla dig bättre uppdaterad kring införandet av det nya antagningsystemet, andra aktuella händelser och kommande aktiviteter kopplat till vårt gemensamma arbete kring antagning.

Vidarebefordra gärna nyhetsbrevet till en kollega som du tror skulle uppskatta det, länken "Skicka vidare" hittar du längst ner i brevet. Vänd dig till Gymnasieantagningen om du saknar inloggning till vår interna informationssida. 
Öppet hus på gymnasieskolorna

Vi vill passa på att påminna om att informera om alla de öppna hus som pågår i länet.
  • Ni som arbetar på gymnasiet
    Meddela Gymnasieantagningen datum, plats och tid för ert öppet hus så publicerar vi det på hemsidan.
  • Ni som är studie- och yrkesvägledare
    Tipsa eleverna om att gå in på vår hemsida och se de öppna hus som finns tillgängliga i länet. Det går att filtrera på skolans namn och även se alla datum i kalenderformat. Om någon skola saknas, kan eleven testa att söka information på skolans egen hemsida.
Tack för hjälpen!
 
 
Aktiviteter i tidplan
 
Tidplaner för antagningen 2019

Nu ligger de färdiga tidplanerna för antagningen 2019 ute på den interna informationssidan. Varje tidplan finns både i listvy (pdf) och klassisk kalendervy (webbsida). Det alternativ vi rekommenderar är att du väljer att prenumera på den tidplan som är aktuell för dig, då kan du se alla aktiviteter direkt i din vanliga jobbkalender och behöver inte vara orolig för att missa viktiga händelser och datum.

Ladda ner eller prenumerera på tidplaner
Utbildningsutbudet 2019
Utbildningsutbudet på hemsidan är preliminärt och uppdateras för närvarande. Om gymnasieskolornas programutbud inte är klart och inskickat till Gymnasieantagningen ligger 2018 års utbud kvar. Utbudet för 2019 publiceras på hemsidan den 19 november.
Hantering av terminsbetygen inför antagning till gymnasieskolan 2019
 
När terminsbetygen ska registeras och fyllas i finns det en del saker du som betygsadministratör behöver känna till, använd vår guide med bilagor här nedan för att komma i mål. Den färdiga betygsfilen ska sedan överföras till Gymnasieantagningen senast 19 december.
 
 
det nya antagningssystemet

Utveckling och testning av nya antagningssystemet
I införandet av det nya antagningssystemet pågår nu den tekniska utvecklingen för fullt och just nu jobbar utvecklarna på som bäst. Mycket fokus läggs på responsiv design, vilket innebär att systemet även är anpassat för mobiler och surfplattor, något som i dag anses som en självklarhet bland många av våra sökande. Parallellt med detta har även vår interna testpilot dragit igång.

Läs mer om utvecklingen och testningen av det nya antagningssystemet
Satsning på e-utbildning
För att underlätta införandet av det nya antagningssystemet kommer vi att satsa på att erbjuda e-utbildning. Med tanke på vår stora geografiska spridning kommer det att göra övergången till det nya systemet smidigare.

"Det ska bli spännande att ta fram innehåll och utforska de möjligheter som det nya verktyget ger." säger Sara Skoog, delprojektledare.

Vi återkommer med mer information om e-utbildningar i nyhetsbrevet och på vår interna informationssida inom kort.
 
Nyheter inom Antagning

Programinriktat val - nytt introduktionsprogram 2019

Preparandutbildningen och Programinriktat individuellt val ersätts av Programinriktat val från 1 juli 2019. Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

Läs mer om Programinriktat val, behörighet och antagningsvillkor
Nya regler om överföring av elevuppgifter
Enligt en ny bestämmelse i skollagen (1 juli 2018, 3 kap. 12 j §) har skolor en skyldighet att överlämna viss information när elever går från en skolform alternativt skolenhet till en annan. Gymnasieantagningen förser därför skolorna med bilagor att fylla i för att underlätta övergången för både elever och huvudmän. Det är upp till den avlämnande skolan att bedöma vilka uppgifter som är aktuella att föra vidare, ofta gäller det olika former av stöd som eleven har haft.

Läs mer om den nya bestämmelsen kring informationsöverföring vid elevövergång
 
Kommande händelser

Dags för Gymnasiemässan 2018

Gymnasiemässan 2018 arrangeras den 22-24 november i Stockholmsmässan och genomförs på uppdrag av kommunerna i regionen. Mässan arrangeras av Stockholmsmässan i samarbete med Gymnasieantagningen Storsthlm. Majoriteten av länets gymnasieskolor, både fristående och kommunala, är på plats.

Läs mer om Gymnasiemässan 2018

Stort intresse för SYV-minglet

I år har det varit rekordstort intresse för SYV-minglet och alla tillfällen (30/11, 12/12 och 17/12) är redan fulltecknade. Passa på att anmäla ditt intresse för nästa års SYV-mingel, då du åter igen får chansen att bygga nätverk, ta del av information och möjlighet att ställa frågor till oss.

Läs mer om SYV-minglet och gör en intresseanmälan för 2019
 
Vanliga frågor och svar

På vår interna informationssida finns "Frågor och svar", där hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får från er.

Vanliga frågor och svar