Hur kan översiktsplaneringen fungera så effektivt som möjligt? 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vad händer med översiktsplaneringen?  
 
Översiktsplaneutredningen föreslår i betänkandet En utvecklad översiktsplanering nya bestämmelser för hur översiktsplanen ska kunna hållas aktuell och ge ett bra stöd för efterföljande planering. 
 
I del 1 föreslås att kommunen i början av varje mandatperiod ska anta en planeringsstrategi, där kommunfullmäktige ska ta ställning till om översiktsplanen är aktuell och till kommunens fortsatta arbete med översiktsplaneringen. Att kommunen tar fram en planeringsstrategi ska vara en förutsättning för att översiktsplanen ska anses vara aktuell. Är planen inte aktuell ska det påverka kommunens arbete med detaljplaner.
 
Utredningen föreslår även att PBL ska förtydligas när det gäller översiktsplanens innehåll. Syftet är att underlätta dialogen mellan staten och kommunen om hur bebyggelsen ska utvecklas. Samtidigt föreslås att några av de nuvarande kraven ska tas bort, vilket ska göra det enklare att ta fram en översiktsplan. 
 
I del 2 föreslår utredningen en helt ny lag som innebär att kommunen ska kunna bestämma att bostäder som byggs på mark som kommunen eller ett kommunalt aktiebolag äger bara ska få upplåtas med hyresrätt. Ett sådant beslut ska även gälla mot en ny ägare av marken. Det gör det lättare för kommunen att säkerställa att marken kommer att bebyggas med hyresrätter, om kommunen har satt upp detta som ett villkor i samband med försäljningen av marken.

SKL arrangerar en konferens på temat översiktsplanering i mindre kommuner den 12 november. Läs mer nedan.
Konferens 12 november: 
Översiktsplanedag, fokus på mindre kommuner
 
 
Välkommen till en andra översiktsplanedag med fokus på mindre kommuner.

Boverket  leder ett samtal kring vad det nationella målet för Arkitektur, form – och design och erättar om regeringens strategi för levande städer. SKL resonerar king hur bostadsförsörjning kan kopplas till översiktsplanering samt hur förslaget till n landsbygdspolitik påverkar. Ta också del av kommunexempel på översiktsplanering i mindre kommuner. 
  • Tid: 12 november 2018
  • Plats: SKL, Hornsgatan 15, Stockholm, lokal: Koch
  • Målgrupp: Kommunala översiktsplanerare, observera att fokus för dagen är på mindre kommuner
  • Kostnad: 2 000 kronor inklusive fika och lunch
  • Sista anmälningsdag: 22 oktober 2018
SKL satsar på medlemsstöd om smart mobilitet
 
I samhällsplaneringen och inom transportsystemet sker en utveckling mot en större grad av digitalisering. SKL satsar därför på att ta fram stöd till kommuner och regioner i arbetet med en omställning av transportsystemet och tillvarata möjligheter med olika mobilitetstjänster.
 
Mycket arbete och försöksverksamheter pågår med kombinerad mobilitet. I de allra flesta kommuner och regioner finns målsättningar om en omställning till ett mer hållbart transportsystem. Samtidigt är det är en utmaning att möta framtidens transportbehov på ett effektivt, jämställt och miljövänligt sätt. Det finns en stor förhoppning om att mobilitetstjänster ska kunna bidra till en hållbar väg framåt.
 
SKL har identifierat flera utmaningar för medlemmarna och satsar därför framåt på att ta fram ett medlemsstöd. Till exempel är det inte självklart hur framtidens mobilitet ser ut och vad en mobilitetstjänst egentligen består av. Det finns också osäkerhet i hur nyttan ser ut för landsting, regioner, kommuner och dess invånare. Frågetecken finns också kring vad mobilitetstjänster kräver för planeringsförutsättningar, hur mobilitetstjänsterna påverkar användningen stadens hårdgjorda ytor och hur det i sin tur påverkar den fysiska utformningen.
 
Hösten 2018 startar SKL ett projekt för att ta fram en vägledning till medlemmarna kring smart mobilitet och mobilitetstjänster. Projektet kommer att avslutas våren 2019. Kontakta oss gärna om du är intresserad av att delta eller vill ha mer information. 

Kontakt: Sara Rhudin
 
Webbsänt seminarium 1 november:
Bostäder till alla - hur svårt kan det vara?
 
 
Boka in den 1 november för en seminariedag om den kanske största utmaningen idag inom det bostadspolitiska området.
  • Tid: 1 november 8.30 - 16.30
  • Delta på plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm, lokal: Stora Hörsalen. 
  • Delta via webben: Det går även att följa konferensen live via webben.
  • Målgrupp: Kommunchefer samt chefer och strateger inom samhällsutvecklings-/byggnadsområdet.
  • Kostnad: 3 000 kr för deltagande på plats och 1 500 kr för deltagande via webb. Priserna är exklusive moms. 
Nytt underlag för delegering av ärenden inom byggnadsnämnden 
 
Det nya underlaget är anpassat till den nya kommunallagen respektive förvaltningslagen och även de senaste ändringarna i plan- och bygglagen.
Underlaget består av två delar: dels en promemoria som behandlar förutsättningarna för delegation av ärenden och dels ett underlag för upprättande av själva delegationsordningen.
 
 
Landsbygdsutveckling i strandnära läge - remiss
 
SKL vill påminna om  pågående remiss av Naturvårdsverkets skrivelse om att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge. Det går att svara även om man inte blivit särskilt inbjuden. Remissvaren ska ha kommit in till Miljö- och energidepartementet senast den 16 november 2018.

SKL avser att ta fram författningsförslag och författningskommentarer. Vi tar tacksamt emot synpunkter och inspel. 

Kontakt: Carmita Lundin
 
 
Ta chansen att påverka EU:s framtida vattenpolitik
 
EU-kommissionen har nu öppnat ett gemensamt offentligt samråd för att utvärdera två viktiga direktiv inom vattenpolitiken – ramdirektivet för vatten och översvämningsdirektivet. Samrådet är öppet till 4 mars och syftar till att undersöka ändamålsenligheten i de båda direktiven.

Ramdirektivet, som är EU:s övergripande regelverk om vatten, berör kommuner, landsting och regioner på många olika sätt, däribland genom vattenförsörjning, avlopp, vattenkraft, infrastrukturutveckling och planering. SKL kommer i vårt samrådssvar att lyfta ett antal aspekter som måste förändras i en kommande revidering, däribland att undantagsmöjligheterna måste utvecklas och ta bättre hänsyn till verksamheter som fyller viktiga samhällsfunktioner som till ex avloppsreningsverk, bostadsbyggande och annan nödvändig infrastruktur.

Har ni i er kommun exempel på där direktiven har skapat problem eller om ni har andra synpunkter och kommentarer får ni gärna skicka in det till oss. Vi tar också gärna del av era remissvar om ni själva svarar på samrådet.

Kontakt: Emilie Gullberg 
Kurs 12 december: 
PBL - tillsyn, ingripanden och påföljder
 
 
Ärenden om tillsyn enligt plan- och bygglagen (2010:900) kräver överblick över ett antal författningar. Genom vår kurs får du den överblicken och därmed också förutsättningar för att handlägga tillsynsärenden på ett korrekt, effektivt och rättssäkert sätt.
 
På endagskursen om ingripanden och påföljder enligt 11 kap. plan- och bygglagen och 9 kap. plan- och byggförordningen går vi igenom relevanta bestämmelser i lagen och förordningen med fördjupning i vissa delar. En genomgång av förvaltningsrättsliga grunder ger förutsättningar för att utforma förelägganden på ett korrekt sätt. Även viteslagen och annan på området tillämplig lagstiftning kommer att behandlas. Utrymme ges till också till erfarenhetsutbyte och diskussioner.
  • Tid: 12 december 2018 9.30 - 16.30
  • Plats: KAPITEL8 Tändstickspalatset, Västra Trädgårdsgatan 15, Stockholm
  • Målgrupp: Främst tjänstemän hos byggnadsnämnder, men även till kommunjurister, förtroendevalda och övriga med intresse för dessa frågor.
  • Kostnad: 3 500 kronor (exklusive moms).

PBL Kompetens - Boverket utbildar 
 
PBL på rätt sätt – introduktion för förtroendevalda
 
Boverket i samverkan med SKL arbetar just nu med en webbaserad introduktionskurs för förtroendevalda i kommuner. Kursen kommer att innefatta bland annat översiktsplanering och bygglov.
Kursen kommer att lanseras på Boverkets webbplats i januari. Den består av sju avsnitt som tar cirka en kvart vardera att genomföra. Deltagarna kan själva välja om man t.ex. vill se ett avsnitt i taget på nämndmöten eller samlas för en särskild utbildningsdag.
I materialet kommer ni att möta experter från både Boverket och SKL men också förtroendevalda från olika delar av landet som delar med sig av sina erfarenheter av PBL. Det kommer även finnas utrymme för er att anpassa materialet till er verksamhet genom till exempel diskussioner och exempel.
Är du ny på jobbet som administratör? 
 
Det finns platser kvar på Boverkets introduktionsutbildning inom ramen för PBL Kompetens. Kursen genomförs 20-21 november i Göteborg. 

I programmet ingår de vanligast förekommande administrativa momenten i olika typer av PBL-ärenden. Föreläsningar varvas med praktiska exempel, gruppövningar och möjlighet till nätverkande. På kursen görs också djupdykningar i frågor som ofta upplevs som problematiska, exempelvis delgivnings-regelverket, samt frågor om service och bemötande. 
Översiktsplanering för nya 
 
För dig som är ny på jobbet som översiktsplanerare finns möjligheten att vara med på Boverkets skräddarsydda tvådagarskurs för nya översiktsplanerare.

Kursen syftar till att man ska känna dig säkrare i sin roll för att snabbare komma in i arbetet. Experter från Boverket, Länsstyrelsen och erfarna översiktplanerare med kommunal erfarenhet leder kursen.
  • Tillfälle 1: Uppsala 6-7 november 2018
  • Tillfälle 2: Malmö 21-22 november 2018
 
 
Konferens: Att bygga stad för ungas aktiviteter, 24 januari
 
Ungas möjligheter att skapa och delta i aktiviteter inom kultur, idrott och fritid är innehållet i seminariet. Hur ska vi bygga städer och platser för ungas aktivitet? Hur ska stadsplaneringen kunna väga in ungas behov på platser där konkurrensen om marken är som starkast?

Konferensen är ett samarrangemang mellan Boverket, Stockholms Stad, FSKF och  Kulturförvaltningen, Stockholms läns landsting och genomförs torsdag den 24 januari 2019 kl 09.00-16.00 på Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm. Dagen riktar sig till chefer, specialister och handläggare inom stadsbyggnad, kultur, idrott och fritid.
 
 
Kontakta oss gärna! 
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.