Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på september
 
Den viktigaste prispåverkande faktorn under september var att det kom föll betydligt mer regn än normalt. Den hydrologiska balansen förbättrades från ett underskott på ca 20 TWh till det mer måttliga minus 6 TWh. Samtidigt flöt underhållsarbetet för kärnkraften på bra och i slutet av månaden var alla reaktorer i Sverige och i Finland tillgångliga. Efter en vindfattig sommar kom vindkraften upp i normala nivåer.
Terminspriser
 
Elterminerna på den finansiella marknaden återspeglar marknadsaktörernas tro på det framtida elpriset. Under september har terminspriserna svängt kraftigt fram och tillbaka då priset på utsläppsrätter också varierat i hög grad. Totalt sett har dock terminspriserna fallit till följd av den stärkta hydrologiska balansen. Trots detta är priset på helåret 2019 fortfarande förhållandevis högt. Det beror på att priset har ökat på kol, gas och utsläppsrätter samt elpriset på de kontinentala elmarknaderna.
Spotpriset
 
Spotpriset sjönk jämfört med augusti och det var främst under den andra delen av månaden som priset föll då kärnkraften gick för fullt och vindkraftsproduktionen ökade. Den ökade nederbörden och tillrinningen hjälpte också till att sänka priset. För elområde 3 blev priset i september 51,99 öre/kWh.
Prognos
 
Den hydrologiska balansen har visserligen förbättrats väsentligt under september, men en del av nederbörden har kommit i form av snö och finns inte tillgänglig för vattenkraftproduktion förrän i samband och efter vårfloden. Samtidigt är priset på kol, utsläppsrätter, och elpriset i angränsande elmarknader högt. Vår prognos är därför att priset på el i vinter kommer att vara betydligt högre än de senaste åren.
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev