Nyhetsbrev 6 Projekt Domkyrkoberget
Nyhetsbrev 6
 
 
Visionen - en mötesplats
 
Vi fortsätter att göra mer inne i och omkring domkyrkan. Vi testar, ser vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vi vill vara en mötesplats redan nu, även om de fysiska förutsättningarna inte riktigt finns än.

"Högt i tak i heliga rum" var temat  lördagen den 25 augusti när drygt 500 människor från hela Strängnäs stift träffades i och omkring domkyrkan. De utforskade kyrkorummets möjligheter med människor i alla hörn, samtidigt. Med ljudteknikernas hjälp gick det bättre att höra även när det pratades på flera ställen. Härligt!

Om du vill veta mer om domkyrkan, biskop Johan, församlingarna i stiftet eller om Svenska kyrkan överlag så finns nu en pekskärm på plats till höger nedanför vapenhuset. Är det något du saknar i informationen så säg till kyrkvakten eller skicka ett mejl till: marie.ryden.davoust@svenskakyrkan.se!

Vi håller också på att ta fram en digital guide som du tar med dig runt i kyrkan och sen välja vad du vill veta mer om. Den blir klar till sommaren 2019. Vaktmästarna har inte möjlighet att guida alla som vill, och nu får du själv bestämma vad som är mest spännande.

I november kommer konfirmander och gör en Tidsresa till 1612 för att utmanas i frågor kring människovärde och makt. Dåtid och nutid möts.

Dåtid och nutid möts även i "Den evigt bevarade tiden" en upplevelsevandring för vuxna där människor från olika tider beskriver sin domkyrka och sin tid. Kalkmålargesellen och Gyllenhielms husmor är nog nya bekantskaper för många. Vi kommer att annonsera fler tider i vår
 
Kyrkorådet på studiebesök
 
Avskräckande exempel, fina förändringar och goda idéer. Kyrkorådet fick med sig allt detta från sin studieresa i Tyskland under några dagar i september. 

De besökte 13 kyrkor och kyrkliga kulturcentra på fyra dagar. Där träffade de arkitekter och verksamhetsansvariga och förde samtal om förändringar och utveckling. Det finns många erfarenheter från dessa besök att dra nytta av i arbetet framåt. 
 
Vad händer just nu?
 
Vi håller på att förbereda mer preciserade underlag till de fem tävlande som gått vidare i arkitekttävlingen.

Nu finns det en Antikvarisk konsekvensbeskrivning klar där de fem förslagen har granskats ur just ett antikvariskt perspektiv. Vi har ställt frågan till alla parter "Vad händer hos er om projektet inte genomförs?". Dessa dokument tillsammans med bl.a. de fem förslagen kommer vi att skicka till Länsstyrelsen under oktober för att få ett tidigt yttrande. Detta kan ta upp till sex månader.

Under tiden pågår också arbetet med att ännu tydligare definiera vilka lokalbehoven är. Det arbetet som gjordes tidigare behöver både uppdateras och preciseras i detalj.

Steg 2 i tävlingen, när de tävlande kan börja utveckla sina förslag, beräknas nu kunna starta i slutet av våren 2019. 
 
Det finns ett allt större behov av att vi samverkar mellan de sex parterna som finns på och runt kyrkberget; Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Strängnäs stift, Strängnäs kommun, Europaskolan, Kungliga biblioteket och Statens fastighetsverk. 
Under oktober träffas representanter från alla i Rikssalen, i Roggeborgen för ett gemensamt forum kring en gemensam vision och hur processen framåt behöver se ut.  
 
All information hittar du här: Första steget avslutat och mer om bakgrunden finns samlat här: Projekt Domkyrkoberget