Till dig som är medlem i FUB 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Medlemsnytt! 
 
September 2018
 

Välkommen till Riksförbundet FUB:s medlemsbrev. Du som får detta nyhetsbrev är medlem i FUB. I nyhetsbrevet delar vi med oss om vad som är på gång i rörelsen och tipsar om aktiviteter och annat du inte får missa. Nyhetsbrevet kommer till dig en gång i månaden. Vi har även, utöver det här nyhetsbrevet, ett särskilt nyhetsbrev om LSS. Har du inte fått ett sådant nyhetsbrev går det bra att anmäla sig till det genom att klicka på länken här.  
 
Studie riktad mot personer med intellektuell funktionsnedsättning
 
Myndigheten för delaktighet ska genomföra en fördjupningsstudie för att uppmärksamma gruppen unga med intellektuell funktionsnedsättning. Det övergripande syftet med studien är att få en fördjupad förståelse för vilka stödinsatser från samhället som möjliggör och hindrar en övergångsprocess från gymnasiesärskola till förvärvsarbete för unga vuxna med en intellektuell funktionsnedsättning ur ett f d elev- och anhörigperspektiv.

För att genomföra studien har Myndigheten för delaktighet anlitat Augur Marknadsanalys. För att kunna genomföra studien behöver de nu komma i kontakt med före detta elever som har slutat gymnasiesärskola och deras föräldrar.

De söker före detta eleve roch deras anhöriga som:
  • Elever som gick ut 2018 och som inte har ett jobb
  • Elever som gick ut mellan 2013-2015 och som idag inte har någon form av sysselsättning
  • Elever som gick ut mellan 2013-2015 och som idag har ett arbete
Myndigheten för delaktighet och Augur är oerhört tacksamma för om vi inom FUB kan hjälpa till att förmedla kontakter med personer som skulle kunna vara aktuella för studien. De ringer gärna upp och berättar mer kring studien och de personer som de vill ska delta. Studien kommer ha både djupintervjuer och fokusgrupper. Som ett tack för deltagande så får varje person ett presentkort till ett värde av 500 kr i ersättning.

Vill du vara med i studien eller vet någon som kan vara intresserad kan du kontakta: Lotta Tunved, som är ansvarig projektledare på Augur. Maila gärna in era kontaktuppgifter till lotta@augur.se så hör Lotta av sig.

Vill du veta mer om studien eller har frågor kan du kontakta:
Myndigheten för delaktighet, Peter Hurtig: 08-600 84 64 och Romina Ramos: 08-600 84 76.
 
Skolkommittén mötte SPSM
 
I förra veckan träffade FUB:s kommitté för skola och utbildning SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) och deras generaldirektör Fredrik Malmberg. De diskuterade hur SPSM kan arbeta för en bättre skola för elever med intellektuella funktionsnedsättningar, exempelvis genom rådgivning till skolorna. 

FUB tycker att SPSM gör många bra saker, men vi vill att SPSM ska bli ännu bättre på att stötta elever med intellektuell funktionsnedsättning, deras anhöriga och skolpersonal. 

Här kan du läsa mer om SPSM:s uppdrag i att ge stöd i specialpedagogiska frågor.
Arvsfondsprojektet Vi är med! 
 
1 september startade äntligen projektet Vi är med! Vi ska i projektet ta fram nya metoder för att vuxna personer med flerfunktionsnedsättning ska kunna vara med delaktiga.

Vuxna personer med flerfunktionsnedsättning och svår intellektuell funktionsnedsättning kommer att vara med i projektet. Även deras anhöriga och personal som jobbar med målgruppen. 

Pia Käcker är projektledare. Hon är arbetsterapeut och forskar inom handikappvetenskap.

 
 
"Lyssna på oss unga med intellektuell funktionsnedsättning!"
 
FUB:s valläger i augusti har fått stor uppmärksamhet i media! Den 5 september syntes deltagarna från vallägret i en debattartikel i tidningen Metro.

Artikeln med rubriken "Lyssna på oss unga med intellektuell funktionsnedsättning" handlade om deltagarnas uppmaning till politiker och beslutsfattare att inkludera dem i viktiga samtal.  Under vallägret arbetade deltagarna fram 37 förslag till viktiga samhällsförändringar. Dessa förslag kommer vi att skicka till den kommande regeringen. Här kan du läsa mer och se bilder från vårt valläger.

FUB:s valläger i media: 
 
Klicka på bilden för att se ett klipp om projektet!
Nytt ungdomsprojekt för lokalföreningar!
 

Är du intresserad av ett ungdomsnätverk i din lokalförening?
 
Vi har fått pengar från Postkodlotteriet för att bilda ungdomsnätverk i våra lokalföreningar.

Under hösten kommer två lokalföreningar att väljas ut för att sedan tillsammans med Riksförbundet starta upp ungdomsnätverk under 2019 och 2020. Ungdomsnätverken ska engagera unga medlemmar och stärka dem för att kunna ta större plats i samhället. Under träffarna kommer vi prata och arbeta kring ämnen som jämställdhet, rättigheter, demokratifrågor och hur man som ung kan göra sin röst hörd.

Har du funderat på hur din lokalförening kan engagera flera unga medlemmar? Nu har ni chansen!
Vilka lokalföreningar som ska vara med i projektet avgörs via en tävling som alla lokalföreningar kan delta i. För att vara delaktiga i tävlingen krävs en enklare ansökan. Kontakta din lokalförening och be dem skicka in en ansökan redan idag!

Sista ansökningsdag är 19 oktober. Läs mer om projektet och ansökan här!

 
 
FUB i möte med Försäkringskassan
 

Eva Borgström och Nina Alander från FUB träffade den 11 september Försäkringskassans områdeschef för avdelning funktionshinder, Ingeborg Wass Forslund och Partnerstratgeg, nationell samverkan Susanne Lövergren. Mötet skedde med anledning av de många signaler från medlemmar till FUB som kommit in angående indragen aktivitetsersättning.

En fråga som ställdes var vad som ligger bakom ökat antal indragen aktivitetsersättning. Försäkringskassan svarade att ingen lagändring eller nya direktiv ligger bakom men förklarade att Försäkringskassan gjorde en fördjupad rättslig granskning 2016. Deras slutsats var att 25 procent av dem som hade aktivitetsersättning borde ha fått avslag på ansökan då utredningsunderlagen var bristfälliga (Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga 2016:6). Granskningen ledde till en satsning på stöd i utredningsmetodik för handläggare av aktivitetsersättning. Stora satsningar har därefter gjorts för att uppnå likformighet vid handläggningen.

I regleringsbrevet för 2017 stod att Försäkringskassan skulle utveckla utredningarna vad gäller både aktivitetsersättning och sjukersättning. Försäkringskassan lyfte upp problemet med bristfälliga läkarintyg.
Andra frågor som ställdes var vilka direktiv handläggarna får när det gäller utredningar, hur samverkan ser ut mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samt vad vi ska svara medlemmar som fått aktivitetsersättningen indragen. En fråga som ställdes till Försäkringskassan handlade även om att Lärvux slagit larm om studenter som mist aktivitetsersättning/sjukersättning.

Försäkringskassan kommer att upprätta ett funktionshinderråd där FUB:s förbundsjurist Julia Henriksson kommer att representera FUB och Funktionsrätt Sverige.
 
Upphävda beslut gällande aktivitetsersättning? 
 
Aktivitetsersättning är en ersättning som kan ansökas hos Försäkringskassan för de som inte har fyllt 30 år och inte kommer kunna arbeta heltid på grund av t.ex. funktionsnedsättning. 

FUB har fått in samtal från personer som under flera år haft aktivitetsersättning men nu blivit av med detta. För att få en kartläggning över problemet på nationell nivå att använda i intressepolitiska sammanhang behöver riksförbundet er hjälp. 


Läs mer om efterlysningen här.
Hur fungerar samverkan i er kommun? 

Till kommunens uppgift hör att samverka med organisationer
som företräder människor med omfattande funktionshinder. Samverkan ska inte blandas i hop med samråd. Det har inkommit samtal till FUB om brister i samverkan med den egna kommunen vad gäller exempelvis upprättande av interna riktlinjer och byggande av nya LSS-bostäder.

Vi vill nu ha in underlag från FUB:s lokalföreningar för att kunna använda i vårt nationella intressepolitiska arbete.

Läs mer om efterlysningen här.

 
Optimerad bemanning inom LSS-verksamheter
 
FUB Kungälv har tidigare uppmärksammat kansliet på att "optimal bemanning", en metod för personalplanering, är på väg att införas i Kungälvs kommun. I kommunen föreslås personal ha en tjänst som innebär jobb i olika LSS-verksamheter. Kan detta leda till att olika verksamheter samlokaliseras i ännu högre utsträckning än i nuläget?

FUB vill nu veta hur vanligt det är med "optimerad bemanning" inom LSS-verksamheter i era kommuner. 

Läs mer om efterlysningen här.
 
Har du frågor om nyhetsbrevet?
Rebecka Zackrisson, kommunikatör och organisationsstödjare.
Tel: 08 - 508 866 54,  e-post: rebecka.zackrisson@fub.se.