Nyheter, aktuella utbildningar och annat smått och gott.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Den 24 februari 2019 lägger Ragnar Persenius ner biskopsstaven vid en kvällsmässa i Uppsala domkyrka. Han har då varit Uppsala stifts biskop i nästan 19 år. Persenius tillträdde den 7 maj 2000. 
Senaste nytt hittar du på våra sidor om biskopsvalet på intranätet
 Foto: Christel Törnros 
Vad händer nu? 
 
Nästa steg i biskopsvalet är att de fem biskopskandidaterna deltar i en offentlig utfrågning, biskopshearing, i Gottsunda kyrka i Uppsala den 9 oktober. Till biskopshearingen är alla välkomna och mer information finns på Uppsala stifts hemsida. 

Den 16 oktober är det dags att välja biskop och en kandidat måste få mer än 50 procent av rösterna för att bli vald, annars blir det en andra valomgång. Mer information om hur valet går till finns att läsa på Uppsala stifts hemsida. 

För dig som ska rösta i biskopsvalet så finns information om hur röstningen går till på intranätet.
Biskopskandidaternas veckomässor 
 
Den 23-27 september fick de fem biskopskandidaterna leda varsin veckomässa i Uppsala domkyrka. Alla mässor filmades och finns tillgängliga på kandidaternas egna porträttsidor.
Läs mer om kandidaterna och kolla på veckomässorna på Uppsala stifts hemsida. 
#biskopsval 
 
Ni kan följa biskopsvalet på Uppsala stifts sociala kanaler: Facebook, Twitter och Instagram.
 
Allhelgona: Stiftskansliet sponsrar ljuskartonger
 
Foto: Stellan Stephenson /Ikon
Även i år finns möjlighet att beställa kartonger för ljusutdelning vid Allhelgona. Stiftskansliet bjuder församlingarna på 1000 kartonger. Läs mer om hur du beställer kartongerna på intranätet.
Förra årets allhelgonasatsning: ”Första hjälpen vid sorg" fick stor uppmärksamhet och blev prisbelönt. I år erbjuder Svenska kyrkan nationellt samma material på 11 olika språk utöver svenska.
Läs mer om "Första hjälpen vid sorg" på Svenska kyrkans intranät.
 
MOSAIK-konfirmationsläger i Undersvik, 2019
 
Foto: Magnus Aronson 
För mindre konfirmandgrupper erbjuds möjligheten att åka på läger tillsammans med andra mindre grupper till stiftsgården i Undersvik. Tillsammans med deltagande församlingar läggs innehållet upp utifrån temat. Temat för 2019 års läger är Anden och tillsammans får vi samtala, utgå från våra egna liv och ta hjälp från bibelns berättelser. Läs mer om MOSAIK på intranätet.
 
Behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning, 2019 
 
Foto: Kristina Strand Larsson /IKON
Svenska Kyrkans Utbildningsinstitut inbjuder till behörighetsgivande kyrkoherdeutbildning för blivande kyrkoherdar/arbetsledande komministrar. Kyrkligt ledarskap omfattande 15 högskolepoäng. Målet för utbildningen är att lägga grunden till ett ändamålsenligt och professionellt chef- och ledarskap i Svenska kyrkan. Läs mer om kyrkoherdeutbildningen på Uppsala stifts intranät.
 
Uppsala stiftshistoriska sällskap: Höstens program 
 
Foto: Tord Harlin 
Uppsala stiftshistoriska sällskap bjuder under hösten in till tre olika evenemang som belyser olika delar av Uppsala stifts historia. Du kan läsa mer om Uppsala stiftshistoriska sällskap och se höstens program på Uppsala stifts hemsida.
 
 Jul på stiftsgården i Undersvik
 
Foto: Gustaf Hellsing /IKON
Ljus på borden, julmat i vacker matsal, vinterpromenad i frisk luft, kaffe framför öppen spis, andakt och gudstjänst, vi sjunger in julen, firar julotta och delar en varm gemenskap. Det är en mångårig tradition att Stiftsgården öppnar sin vida famn och välkomnar alla som vill fira jul i gemenskap och värme. Kom och fira med oss! Läs mer om julfirandet på Uppsala stifts hemsida.
 
 
Döden, döden... 17 oktober 2018
 
Döden är en naturlig och oundviklig del av alla människors liv och de flesta av oss kommer att behöva vård och omsorg under tiden innan döden inträffar. Den 17 oktober bjuder Diakonistiftelsen Samariterhemmet in till en utbildningsdag om döden. Sista anmälningsdag är den 10 oktober. 
Anmälan och mer information på intranätet.
 
Kurs dokumenthantering & arkiv, 11 december 2018
 
Kursen vänder sig till expeditionspersonal, administratörer, registratorer och arkivansvariga – kort sagt alla som hanterar och ansvarar för dokument på församlingar och pastorat inom Uppsala stift.
Sista anmälningsdag är den 11 oktober. Läs mer om innehåll och hur du anmäler dig på intranätet.
 
Webbverkstad, 18 oktober 2018
 
I egen regi med visst stöd på stiftskansliet. Ta möjligheten att sitta och jobba med er hemsida på stiftskansliet och få tips från kollegor som också arbetar med webb. Sista anmälningsdag 13 oktober. 
All information hittar du på intranätet.
 
Pedagogkonvent, 13 november 2018
 
Stiftet bjuder in till en utvecklingsdag då vi särskilt fokuserar vårt pedagogiska ledarskap, som pedagoger leder vi andra. Vi kommer att fundera över den kristna undervisningen. Medverkar gör Anders Hedman och Josefin Arenius. Sista anmälningsdag är den 16 oktober. Läs mer och anmäl dig på intranätet.
 
Barnledarforum, 14-15 januari 2019
 
Välkommen till ett utbildningsforum för utveckling och delande med fokus på barn 0-12 år på stiftsgården i Undersvik. Sista anmälningsdag är den 26 november. Läs mer och anmäl dig på intranätet.
 
Kyrkoherde Maria Scharffenberg på sjukhusbesök. Foto: Carl Anders Nilsson 
Svenska kyrkan i utlandet
 
Under oktober månad varje år uppmärksammar nationell nivå Svenska kyrkan i utlandet. I år börjar perioden den 30 september med rikskollekt på Den helige Mikaels dag. Finalen är den 3 november, på Alla helgons dag. Vill ni bidra till kampanjen så finns det tips på aktiviteter på Svenska kyrkan i utlandets intranät. Det finns även berättelser om Svenska kyrkan i utlandets arbete som ni kan sprida i era digitala kanaler. Berättelser och mer information hittar ni på Svenska kyrkan i utlandets hemsida. 
 
Kommande kollekter
 
R=Rikskollekt, S=Stiftskollekt, F=Församlingskollekt.
Kyrkomötet 2-5 oktober 
 
På tisdag den 2 oktober inleds årets kyrkomöte som kommer att behandla 95 motioner och skrivelser från kyrkostyrelsen och kyrkomötets presidium. Årets kyrkomöte är det första i mandatperioden 2018-2021, där nästan hälften av de 251 ledamöterna är nyvalda. Läs mer om kyrkomötet på Svenska kyrkans nationella hemsida.
Fastighetsregistret slår upp portarna
 
Från måndagen den 17 september har alla församlingar och pastorat möjlighet att registrera sitt fastighetsinnehav i fastighetsregistret. Detta genom att registermodulen tillgängliggjorts via en länk på intranätet. Läs mer om fastighetsregistret på intranätet. 
MR-dagarna söker volontärer 15-17 november
 
Mänskliga Rättighetsdagarna, MR-dagarna, är Nordens största mötesplats för alla som vill lära mer om mänskliga rättigheter. Nu behövs engagerade volontärer som kan assistera bland annat med att bemanna informationsdiskar och registrering, ledsaga talare och hjälpa till med att ge besökarna en bra upplevelse.
Läs mer på Stockholms stifts intranät. 
 
Om Stiftsbrevet
 
Stiftsbrevet skickas ut varannan tisdag (jämna veckor) och innehåller ett axplock av aktiviteter
och nyheter från stiftsorganisationen och församlingarna i Uppsala stift.

Aktuell information hittar du alltid på intranätet.
http://internwww.svenskakyrkan.se/uppsalastift

Har du en nyhet eller aktivitet som kan vara intressant för Stiftsbrevet? Skicka gärna ett tips (senast en vecka innan utskick) till oss på info.uppsala@svenskakyrkan.se

Tipsa gärna kollegor och vänner om Stiftsbrevet. Alla som har en egen e-postadress kan bli prenumeranter. Använd länkarna här nedanför för att anmäla (eller avanmäla) din prenumeration.

Nästa nummer av Stiftsbrevet utkommer tisdagen den 16 oktober 2018.
Kontakta Uppsala stift
 
Stiftskansliet och stiftsorganisationen finns på olika platser i stiftet och på nätet.
 
Besöksadress:
Dragarbrunnsgatan 71, Uppsala
 
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08-16

Öppettider reception:
Måndag-torsdag 08-16
Fredag 08-15
 
Uppsala stift
Box 1314
751 43 Uppsala
Telefon: 018-68 07 00 (vxl)

Kontakt
facebook.com/uppsalastift
instagram.com/uppsalastift
twitter.com/uppsalastift