Nyheter, aktuella utbildningar och annat smått och gott.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Den 24 februari 2019 lägger Ragnar Persenius ner biskopsstaven vid en kvällsmässa i Uppsala domkyrka. Han har då varit Uppsala stifts biskop i nästan 19 år. Persenius tillträdde den 7 maj 2000. 
Senaste nytt hittar du på våra sidor om biskopsvalet på intranätet
Torsdag den 13 september samlades stiftets diakoner, präster och elektorer i Gavlerinken för att rösta fram kandidater till biskopsvalet. Totalt avlades 469 röster.  Foto: Christel Törnros 
Resultat från nomineringval i Gävle 
 
Torsdagen den 13 september var det nomineringsval i Gavlerinken, Gävle. Fem personer röstades fram till kandidater till biskopsvalet den 6 november. Nu väntar behörighetsprövning för kandidaterna. På Uppsala stifts hemsida kommer det den kommande veckan annonseras vilken dag respektive kandidat ska leda en veckomässa i Uppsala domkyrka och en presentation av varje kandidat kommer att publiceras. 
Läs mer om resultatet på vår publika webb 
#biskopsval 
 
Ni kan följa biskopsvalet på Uppsala stifts sociala kanaler: Facebook, Twitter och Instagram.
 
Medarbetardag 2019: Där tro och liv kan växa
 
Är du anställd, förtroendevald eller ideellt arbetande med förtroendeuppdrag i ett pastorat eller en församling i Uppsala stift? Då kan du boka in lördagen den 28 september 2019 för då bjuder Uppsala stift in till medarbetardag!

Temat för dagen är ”Där tro och liv kan växa” och vi får möjlighet att möta vår nye biskop, lyssna till spännande föredrag och samtala med varandra i god gemenskap.

Dagen börjar klockan 09.00 och avslutas 17.30 med mässa och kommer att vara i Gävle i Gavlerinken. Alla anställda, förtroendevalda och ideellt arbetande med förtroendeuppdrag i församlingar och pastorat i Uppsala stift, samt i stiftsorganisationen, är välkomna. Det är kostnadsfritt att delta.

Mer information kommer att publiceras på intranätet och i stiftsbrevet under våren.
Anmälan öppnar den 1 mars 2019.

Varmt välkomna!
 
Vägval Volontär: Utbildning 16-18 november 2018
 
Vad är kristen tro? Hur lärde Jesus ut?  Hur går det kristna livet ihop med vardagen?
Vägval Volontär bjuder in unga som är konfirmerade och har ett ideellt engagemang till en helg fylld av gemenskap och samtal kring bland annat dessa frågor.
Här hittar du mer information om Vägval Volontär och anmälningslänk
 
 
Miljöpriset 2018
 
Foto: Kristina Strand Larsson /IKON
Uppsala stift delar varje år ut ett miljöpris till en person, grupp, förening eller församling som arbetar för hållbar utveckling. Nu kan du nominera en kandidat som är bosatt, verksam eller har nära anknytning till Uppsala stift. Klicka här för att läsa mer om miljöpriset eller nominera en kandidat. 
 
Vänstiftsbesök från Zimbabwe, Polen och Wales
 
Den 20-23 september får Uppsala stift besök av sina vänstift i Zimbabwe, Polen och Wales. Under sina besök kommer de delta i två mässor i Uppsala domkyrka. Resterande tid kommer de att spendera i sina vänförsamlingar runt om i stiftet. Klicka här för att läsa mer om besöket. 
 
Resestipendium 
 
Gustaf Hellsing /IKON
Studerande vid teologisk fakultet i Sverige eller präst i Svenska kyrkan kan söka stipendium från stiftelsen Svenska föreningen för den franska protestantismens stipendiefond. Stipendium på högst 11.000 kr kan beviljas för studier vid evangelisk teologisk fakultet i Frankrike. Läs mer på intranätet
 
Upptaktsträffar inför julkampanjen 2018 
 
I julkampanjen 2018 lyfter vi de orättvisor och övergrepp som en flicka drabbas av bara för hon är flicka. Som upptakt till arbetet med julkampanjen ordnar Uppland, Hälsingland och Gästriklands kontrakt inspirationsdagar. Läs mer om inspirationsdagarna på intranätet
 
Händer i kyrkan Nr 4/2018 
 
Emilia Lindstrand /IKON
Själavård i mötet med skam och skuld, 7,5 hp
 
1-2 oktober, 12-13 december 2018. Kursen vill ge insikter i skammens och skuldens teologiska och psykologiska problematik samt reflektera över hur dessa fenomen tar sig uttryck i olika livskontexter.
Tar emot anmälningar så länge platser finns. Anmälan och mer information hos Fjellstedtska skolan
 
Förbön- enskilt och i gudstjänsten 
 
15-16 oktober 2018. Hur vi ber förbön utan att väcka felaktiga förväntningar? Utbildning om förbön som bland annat tar upp förbön och fysiskt helande, förbön och själavård och personlig förbön i gudstjänsten.   Anmälan senast den 21 september. Anmälan och mer information hos Fjellstedtska skolan.
 
Utbildning Barnkonsekvensanalys i Uppsala stift
 
Utbildningen ges vid fyra olika tillfällen för anställda och förtroendevalda i Uppsala stift. Kursen ger en övergripande information utifrån FN:s Barnkonventions fyra portalartiklar och kopplingen mellan dem och BKA. Anmälan och mer information på intranätet.
 
Webbverkstad - arbeta vidare med webbverktyget
 
I egen regi med visst stöd på stiftskansliet. Tre tillfällen i höst, den 19 sept, 18 okt och 20 nov.
Anmäl dig fem dagar innan  för kaffe och logistikens skull. All information hittar du på intranätet.
 
Döden, döden...
 
Döden är en naturlig och oundviklig del av alla människors liv och de flesta av oss kommer att behöva vård och omsorg under tiden innan döden inträffar. Den 17 oktober bjuder Diakonistiftelsen Samariterhemmet in till en utbildningsdag om döden. Sista anmälningsdag är den 10 oktober. 
Anmälan och mer information på intranätet.
 

Världens barn 2018 - Ett stöd för framtiden
 
Årligen samlar Radiohjälpen, genom Världens Barn-kampanjen, in pengar för att kunna stötta barn som lever i utsatta situationer. Många organisationer, inklusive Svenska kyrkans internationella arbete, är med och hjälper till med att samla in pengar i Världens barn-kampanjen. Det finns många sätt att låta församlingsmedlemmarna uttrycka sitt engagemang för kampanjens viktiga syfte.  
Klicka här för att 
läsa mer om vad din församling kan göra för att bidra till kampanjen.
 
Kommande kollekter
 
R=Rikskollekt, S=Stiftskollekt, F=Församlingskollekt.
Nytt om Act svenska kyrkan 
 
Svenska kyrkans internationella arbete byter namn till Act Svenska kyrkan i maj 2019. Nu finns nya loggan och annan information samlad kring bakgrunden och vägen framåt. Läs mer om Act Svenska kyrkan
Arbetet med Svenska kyrkans digitala webbplats 
 
Samhället digitaliseras och Svenska kyrkan behöver vara en del av sin samtid. Därför pågår det ett arbete med att bereda vad som ska ingå en digital arbetsplats och att prioritera vad som ska göras.
Läs mer om den digitala arbetsplatsen
När gränser överskrids 
 
5 – 6 december 2018 uppmärksammar Svenska kyrkan arbete med att förebygga och bemöta sexuella övergrepp genom 20 år (1998-2018) med en nationell konferens i Uppsala. Läs mer om konferansen
Vart vänder man sig för att få stöd i frågor som rör sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer? Nu finns ett visitkort att beställa i webbshopen som ger information om detta. Mer information om visitkorten
 
Om Stiftsbrevet
 
Stiftsbrevet skickas ut varannan tisdag (udda veckor) och innehåller ett axplock av aktiviteter
och nyheter från stiftsorganisationen och församlingarna i Uppsala stift.

Aktuell information hittar du alltid på intranätet.
http://internwww.svenskakyrkan.se/uppsalastift

Har du en nyhet eller aktivitet som kan vara intressant för Stiftsbrevet? Skicka gärna ett tips (senast en vecka innan utskick) till oss på info.uppsala@svenskakyrkan.se

Tipsa gärna kollegor och vänner om Stiftsbrevet. Alla som har en egen e-postadress kan bli prenumeranter. Använd länkarna här nedanför för att anmäla (eller avanmäla) din prenumeration.

Nästa nummer av Stiftsbrevet utkommer tisdagen den 2 oktober 2018.
Kontakta Uppsala stift
 
Stiftskansliet och stiftsorganisationen finns på olika platser i stiftet och på nätet.
 
Besöksadress:
Dragarbrunnsgatan 71, Uppsala
 
Öppettider växel:
Måndag-fredag 08-16

Öppettider reception:
Måndag-torsdag 08-16
Fredag 08-15
 
Uppsala stift
Box 1314
751 43 Uppsala
Telefon: 018-68 07 00 (vxl)

Kontakt
facebook.com/uppsalastift
instagram.com/uppsalastift
twitter.com/uppsalastift