Hur kan fler bostäder byggas i LIS-områden?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Blir det fler minoritetsstyren i kommunerna?
 
Söndagens val har knappast undgått någon. Förutom riksdagsplatserna ska nu också fler än 14000 ledamöter till kommun-, landstings- och regionfullmäktige tillsättas. När även platserna i nämnder och styrelser har tillsatts kommer nära 40000 förtroendevalda ta plats i våra demokratiska församlingar.

I 195 kommuner ser inget av de traditionella blocken ut att ha fått egen majoritet jämfört med 162 efter 2014 års val.
 
 
Inbjudan: webbsänd remisskonferens om LIS-områden
 
SKL bjuder in till remisskonferens den 27 september om synpunkter på förslagen i Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge. Huvudpunkterna i regeringens ursprungliga uppdrag till Naturvårdsverket var följande:
  • föreslå lösningar på problem i tolkningen och tillämpningen av LIS
  • föreslå de ändringar som behövs för att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder
  • se över kravet på att ett LIS-område ska ha en ”begränsad omfattning” enligt 7 kap. 18 e § första stycket 2 miljöbalken
  • överväga förfaranden som möjliggör att systemet blir mer flexibelt för behov som inte kan förutses bl.a. vid en översiktsplanering
  • överväga om kravet i 7 kap. 18 d § miljöbalken på att bl.a. enstaka en- eller tvåbostadshus ska ha anslutning till ett befintligt bostadshus bör tas bort.
Regeringen konstaterar att Naturvårdsverkets skrivelse är begränsad vad gäller uppdraget att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder. Regeringen vill därför utreda frågan ytterligare och ger därför även möjlighet att komma med kompletterande förslag till åtgärder, och författningsändringar för att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder för landsbygdsutveckling i strandnära lägen.

SKL vill göra berörda kommuner och regioner uppmärksamma på att remissen finns och att det går att svara även om man inte blivit särskilt inbjuden. Under konferensen kommer vi gå igenom SKL:s förslag till yttrande inklusive författningsförslag och författningskommentarer.
  • Tid: 27 september 10.00-15.00 
  • Delta på plats: SKL, Hornsgatan 15, lokal Bellman, Stockholm. 
  • Delta via webben: Det går även att följa konferensen live via webben.
  • Målgrupp: Du som arbetar som bygglovchef eller har motsvarande roll med ansvar för bygglovsfrågor i kommunen. 
  • Kostnad: 900 kronor för deltagande på plats och 400 kronor för deltagande via webb. Priserna är exklusive moms. 
  • Sista anmälningsdag: 26 september 
Vi tar också tacksamt emot synpunkter och inspel på nedanstående mejladress. Remissvaren ska ha kommit in till Miljö- och energidepartementet senast den 16 november 2018.
 
Kontakt: Carmita Lundin
Detaljplanekonferens 2018
Idé, gestaltning och genomförande
– vad kan detaljplanen styra?
 
 
Nu är det snart dags för SKL:s årliga detaljplanekonferens! I höst håller vi den två gånger - både i Stockholm och Göteborg. Vi varvar aktuell omvärldsbevakning med kommunexempel och ger stort utrymme till gruppövningar, diskussioner och möjlighet till erfarenhetsutbyte med kollegor från andra kommuner. 

Programmet finns på SKL:s webbplats. Konferensen i Göteborg kommer att vara snarlik den i Stockholm. 
  • Stockholm: 27-28 september, Elite Hotel Marina Tower
  • Göteborg: 12-13 november, Clarion Hotel Post
  • Målgrupp: Kommunala handläggare och chefer som arbetar med detaljplanering.
  • Kostnad: 4600 kr. I detta ingår luncher, fika och middag.
Ny utredning bjuder in till seminariedagar i oktober
 
Utredningen Samordning för bostadsbyggande, har som syfte att underlätta planeringsprocesser för att få till stånd ett ökat och hållbart bostadsbyggande. Flera av utredningens deluppdrag innebär att kommuner kan få hjälp i planeringen av nya större bostadsområden. Utredningen har också startat Nätverket för nya stadsdelar och har i uppdrag att stödja kommunerna i arbetet med fler innovationer för hållbar stadsutveckling.

Den 4 oktober anordnas en hearing i Stockholm kopplad till det löpande arbetet med deluppdraget Analysera för- och nackdelar med ett införande av kommunala transportplaner. Uppdraget innebär att analysera för- och nackdelar med en lagstadgad rätt för kommuner att införa krav på transportplaner i detaljplanering för nyetablering av bostäder enligt plan- och bygglagen.

Den 18 oktober genomförs en seminariedag i Uppsala kring temat dialog och medborgardialog i samhällsbyggnadsprocessen. Dagen varvar föredrag av talare med praktisk erfarenhet av dialogarbete från bland annat Göteborg och Södertälje med panelsamtal och diskussioner.

Dagarna riktar sig till berörda aktörer i samhällsbyggnadsprocessen. 
 
 
Missa inte tillfällen att påverka!
 
Plan- och byggrelaterade frågor är ofta under politisk diskussion. PBL och andra relaterade lagar och regler revideras efter hand. Regeringen, eller den myndighet som skickar ut förslag till förändringar på remiss, remitterar i regel till bland annat ett antal kommuner. Ibland kommer det däremot in få remissvar från den kommunala sidan.
 
SKL vill med detta uppmana er i kommunerna att ta del av aktuella remisser och försöka svara i möjligaste mån. Svaren är viktiga för att kommunala erfarenheter och synpunkter ska komma fram till beslutsfattarna. SKL svarar nästan alltid på remisser, och tillsammans med kommunernas svar ger vi ett bättre beslutsunderlag. Tillsammans kan vi påverka utvecklingen.
 
Prenumerera gärna på nyhetsbrev från regeringskansliet och Boverket för att hålla er uppdaterade. Hör gärna av er till SKL om ni vill diskutera en pågående remiss! 

Några aktuella remisser som kan lämnas synpunkter på:

En utvecklad översiktsplanering (SOU 2018:46) 
 
Remissvaren ska ha kommit in till Näringsdepartementet senast den 31 oktober 2018.
Remiss av Boverkets rapport 2018:17: Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan - analys och förslag
Remissvaren ska ha kommit in till Näringsdepartementet senast den 1 oktober 2018. 
 
 
Ny förvaltningslag antagen 
 
Riksdagen har antagit en ny förvaltningslag (2017:900) som trätt ikraft 2018-07-01. Även om beastämmelserna är generell så är det ändå en hel del frågor inom miljö- och byggområdena som berörs särskilt. SKL har tidigare gått ut med ett cirkulär för att förtydliga vad ändringarna innebär.

Kontakt: Lena Dalman
 
 
Konferens om hållbart samhällsbyggande
 
För fjärde gången presenterar Sweden Green Building Council och Stockholms stad, Building Sustainability 18.

Under två dagar lyfts utmaningar och lösningar genom hela samhällsbyggnadsprocessen, från planering och byggnation till förvaltning. Ta chansen att nätverka med ledande experter och beslutsfattare på årets viktigaste mötesplats!
  • Nordens ledande konferens om hållbart samhällsbyggande
  • 30+ case med goda exempel
  • Oberoende arena för ärliga samtal
  • Debatter och kritiska perspektiv
  • Nätverkande och nya affärskontakter från hela landet
 
 
Kontakta oss gärna! 
 
Vårt uppdrag är att bevaka kommunernas intressen inom planering, byggande och bostadspolitik. Vi följer utvecklingen och påverkar så att kommunerna får så bra förutsättningar som möjligt att sköta sitt uppdrag inom samhällsbyggnadsområdet.

Till er i kommunerna ger vi också stöd i form av bland annat underlag till taxor och vägledning i olika frågor. Vi anordnar också flera konferenser. Hör gärna av er om frågor som vi bör bevaka och driva.