Information om elmarknaden
 
Här kommer månadens nyhetsbrev med aktuella nyheter, analyser, trender och framtidsprognoser.
En tillbakablick på juli
 
Juli har präglats av stigande elpriser. Bland annat har det fallit betydligt mindre nederbörd än normalt vilket påverkar de svenska vattenkraftsmagasinen. Det har dessutom varit varmare än normalt vilket har gjort att elförbrukningen har varit något högre än normalt i landet då nedkylningen ökar. Det varma vädret medför även att vattentillgångarna bland landets vattenkraftsproducenter avdunstar.
Terminspriset
 
Terminspriserna i fronten har pendlat något sedan en månad tillbaka. Det råder fortfarande ett stort hydrologiskt underskott på cirka 25 TWh vilket hindrar priset från att sjunka något nämnvärt. Det föll tillfälligt lite mer nederbörd under en vecka vilket endast gav en tillfällig prisnedgång på terminsmarknaden. Nederbörden påverkade dock inte spotpriserna något nämnvärt vilket bidrog till att terminspriserna steg igen efteråt. Längre fram på årskontrakten har det inte skett någon nämnvärd förändring.
Spotpris
 
Vindkraftsproduktionen var lägre än normalt under juli samtidigt som vattenkraftsproducenterna har kunnat behålla en god kontroll på vattnet i
och med det nederbördsfattiga vädret. De har således höjt den nivå de vill ha betalt för sitt vatten och utgår från när i tiden det prismässigt är värt att producera. Om priset på terminsmarknaden för september är över 600 kronor kommer vattenkraftsproducenterna vilja ha samma ersättning idag. Annars kan de spara vattnet till september istället. För elområde 3 blev priset i juli 2018 54,09 öre/kWh.
Prognos
 
Temperaturen beräknas sjunka mot normalt medan mängden nederbörd väntas ligga runt normala nivåer. Spotpriserna väntas dock fortsätta vara höga under kommande månader. Detta återspeglas även på terminsmarknaden där frontpriserna stiger just nu trots att mängden nederbörd har ökat i vissa väderprognoser. Kärnkraftsproduktionen kommer att minska successivt under augusti och september vilket talar för höga priser. Det behövs stora mängder nederbörd för att vi ska se någon vidare prisnedgång.
Dela på Facebook | Följ oss på Twitter | Registrera Epost-adress för nyhetsbrev