Università Commerciale Luigi Bocconi grundades 1902 och är en av Italiens ledande handels-, ekonomi- och juridikskolor med en djup förankring till Milanos handel och sociala struktur. En ny universitetsbyggnad, Grafton Building, invigdes på Via Guglielmo Röntgen 2007. Namnet kommer av den irländska arkitektfirman Grafton Architects som utformade den innovativa byggnaden. Året därpå utsågs den till ”Building of the Year” när den första upplagan av World Architecture Festival hölls i Barcelona. I det här nyhetsbrevet kan du följa med på en tur i ett annorlunda hus i hjärtat av Milano. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format. Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekomederas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 21


Bocconi Universitet - Brutal arkitektur i Milano

Università Commerciale Luigi Bocconi grundades 1902 och är en av Italiens ledande handels-, ekonomi- och juridikskolor med en djup förankring till Milanos handel och sociala struktur. En ny universitetsbyggnad, Grafton Building, invigdes på Via Guglielmo Röntgen 2007. Namnet kommer av den irländska arkitektfirman Grafton Architects som utformade den innovativa byggnaden. Året därpå utsågs den till ”Building of the Year” när den första upplagan av World Architecture Festival hölls i Barcelona.

I det här nyhetsbrevet kan du följa med på en tur i ett annorlunda hus i hjärtat av Milano. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!

 


Ett hus byggt på en brokonstruktion

Den nya byggnaden innehåller kontor med avdelningar och forskningscentra för hela fakulteten, allt på en yta av endast 80 m x 160 m. Lösningen var att bygga på höjden. Projektet har två bärande teman: flytande volymer och diffus naturlig belysning. Golvet i vilar inte på pelare, utan har hängts upp i stålkablar med en konstruktion som liknar den som används vid brobyggen. Effekten är ett öppet utrymme utan pelare med trappor och stora element som tycks hänga fritt i luften.

Den massiva fasaden består av den lokala marmorliknande stenen Ceppo som skapar en känsla av djup, densitet och massa, likt så många andra byggnader i Milano. Den solida kanten bildar ett mikroklimat som skyddar mot solen i väst samtidigt som den ger akustiskt skydd mot norr. De många mellanrummen i huskroppen bidrar till en naturligt god ventilation.

 


Ett hårt skal med stor öppenhet bjuder in staden

Universitetet är utformat som en ”marknadsplats” med den medeltida marknads-byggnaden Il Broletto i centrala Milano som referens. Inomhus är det aldrig långt till det offentliga rummet. Likt en baldakin förmedlas naturligt ljus ner till de undre planen genom breda öppningar och stora glaspartier.

I hörnet av Via Guglielmo Röntgen och Viale Bligny finns ett litet torg där passerande spårvagnar och bussar skapar en märkbar aktivitet. Från torget ser du rakt ner i den stora entréhallen i Aula Magna. Torget och staden flyter in genom de stora ytor och passager som leder genom byggnaden och bjuder in dig till området.

 


BAG - Bocconi Art Gallery – öppnar ditt sinne

BAG är ett permanent utställningsområde som ligger på ett nedsänkt plan under marknivå. Här nere närmar sig ekonomiuniversitetet den kulturella världen och vill med samtida konstutställningar öppna besökarnas sinnen. Bocconi samarbetar med såväl italienska som internationella konstnärer och gallerier. Utställningarna är tillgängliga för allmänheten och en viktig del för att öppna Bocconi Campus dörrar för alla i staden.


Aula Magna

Förutom konstgalleriet BAG omfattas Bocconis underjord av flera seminarierum, en rymlig foajé och ett parkeringshus. Men framför allt finns här den magnifika föreläsningssalen Aula Magna. Den rymmer strax över 1 000 åhörare och sträcker sig från byggnadens nedersta regioner och växer sedan ovan marknivå i en utskjutande del mot det lilla torget utanför. Aulan får sitt dagsljus genom tre stora kanaler i taket mellan de längsgående block som har kontor högst upp i byggnaden.

 
Grafton Architects

Grafton Architects grundades i Dublin 1978 av Yvonne Farrell och Shelley McNamara.
De var medlemmar i Group ’91 Architects som planerade Irlands första betydande urbana stadsdel vid Temple Bar i Dublin. De båda irländska arkitekterna tillhör en generation som växte fram under en period som omfamnade modernismens intelligens men avvisade aspekterna av postmodernistiska teorier.
 
Lasse Olsson Photo fotograferar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbreven på min hemsida.