Observera arbetsgivare nr 16 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Höjt inkomsttak för sjukpenning från 1 juli 2018
 
Inkomsttaket för sjukpenningen höjs från 7,5 till 8 prisbasbelopp den 1 juli 2018. Inkomsttaket innebär att lön och andra ersättningar som överstiger ett visst belopp inte ligger till grund för beräkningen av bland annat sjukpenning från Försäkringskassan. För 2018 motsvarar det med dagens beräkningssätt ett inkomsttak på 28 438 kr (45 500 kr x 7,5 /12).

Höjningen av inkomsttaket motsvarar en månadslön på 30 333 kr (45 500 kr x 8 /12). Höjningen omfattar även rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning samt ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön.

Det innebär att det blir en följdändring i AB § 28 mom. 7 vid sjuklön till en arbetstagare vars kontanta lön överstiger 66,7 % av prisbasbeloppet enligt Socialförsäkringsbalken (SFB).

Tidigare gällde vars kontanta lön översteg 62,5 % av prisbasbeloppet.
 
Kyrkoherdeträffar hösten 2018
 
Inbjudan till höstens kyrkoherdeträffar på fyra platser över hela landet går nu ut till kyrkoherdar i Svenska kyrkans församlingar och pastorat. Läs mer och anmäl dig här!
 
Långsiktig lösning för kommunal tjänstepension
 
SKL, Sobona och Svenska kyrkan har tillsammans med Kommunal, OFR och Akademikeralliansen nått en ny överenskommelse om tjänstepension för tidigare anställda i kommunal sektor.
 
Nya bestämmelser för kyrkomusiker från 1 juni 2018
 
Den 1 juni 2018 träder nya bestämmelser i kraft som berör kyrkomusiker och kyrkomusikertjänster i Svenska kyrkans församlingar.

De nya bestämmelserna gäller nyanställningar på kyrkomusikerbefattningar från och med detta datum.

Här hittar du information och svar på vanliga frågor. Länken, som nu ska fungera, leder till Svenska kyrkans gemensamma intranät.
 
Extrainsatta utbildningsdatum hösten 2018 
 
För att möta det stora intresset anordnas i höst extra utbildningstillfällen av följande utbildningar:

Formalia vid styrelsemöten
Kyrkorådet är styrelse i pastorat och församlingar som inte ingår i pastorat. Styrelsemötet är en viktig del i styrelsearbetet. Hur bör då ett styrelsemöte hållas för att vara effektivt och konstruktivt? Vad gäller egentligen gällande formalia såväl inför som under och efter självaste styrelsemötet?
  • 19 september i Hässleholm Nytt utbildningstillfälle!
  • 17 oktober i Skellefteå Nytt utbildningstillfälle!
  • 6 november i Örebro Nytt utbildningstillfälle!
MBL – det arbetsgivaren ska kunna
Bestämmelser om inflytande på arbetsplatsen för arbetstagare finns framför allt i MBL. Ambitionen är att ge en tydlig redogörelse för förhandlingar och information samt att gå igenom andra för arbetsgivaren centrala frågor.
  • 5 november i Stockholm Nytt utbildningstillfälle!
Upphörande av anställning
Det här är en specialutbildning helt inriktad på lagar och hantering kring alla frågor vid uppsägningar: Vad säger lagar och avtal vid uppsägning på grund av arbetsbrist respektive personliga förhållanden? De viktigaste påföljderna inom arbetsrätt vid felaktig hantering är ogiltighet och skadestånd. Om du bryter mot någon av bestämmelserna kan du alltså bli tvungen att betala skadestånd till den anställde. Uppsägningen eller avskedandet kan också bli ogiltigförklarat.
  • 19 september, Sundsvall
  • 10 oktober i Hässleholm Nytt utbildningstillfälle!
Förvaltningskunskap
Förvaltningskunskap är avgörande när man ska handlägga ärenden inom begravningsverksamheten t.ex. anteckna gravrättsinnehavare eller handlägga en medling.
  • 10 oktober, Stockholm Nytt utbildningstillfälle!
  • 11 oktober, Stockholm - Fulltecknad!
  • 14 november, Luleå Nytt utbildningstillfälle!
Begravningslagstiftningen, grundkurs
Syftet med utbildningen är att ge nyanställd personal, begravningsombud och förtroendevalda grundläggande kunskap i de vanligast förekommande frågorna rörande begravningsverksamheten.Utbildningen genomförs i föreläsningsform med många praktiska exempel.
  • 25 september, Luleå
  • 4 oktober, Gävle  Nytt utbildningstillfälle!
  • 17 oktober, Stockholm  Nytt utbildningstillfälle!
Begravningslagstiftningen, fördjupning inklusive medling
Utbildningen vänder sig till dem som hanterar gravbok och gravregister och som redan genomgått utbildningen Begravningslagstiftningen, grundkurs. Utbildningen genomförs som föreläsningar och grupparbeten.
  • 18 oktober, Borlänge  Nytt utbildningstillfälle!
  • 30 oktober, Falkenberg
  • 15 november, Stockholm  Nytt utbildningstillfälle!
 
Missa inte heller våra nya utbildningar som går för första gången i höst:
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • är kyrkoherde eller kyrkorådsordförande och har din e-postadress registrerad i Kyrksam
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.