Valstugor och valreklam
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Juli 2018 PBL Nano #6
Valstugor och valreklam – allt du behöver veta i PBL-sammanhang inför valet
 

Lektionsmål
 
Deltagaren ska få kännedom om vilka krav som uppställs i PBL och PBF avseende bl.a. valstugor och valreklam..

Enligt 9 kap. 2 § första stycket 1 plan- och bygglagen (2010:900), PBL, gäller som huvudregel att det krävs bygglov för nybyggnad. I områden som omfattas av en detaljplan krävs det enligt 6 kap. 3 § första stycket plan- och byggförordningen (2011:338), PBF även bygglov för att sätta upp en skylt.

Nu inför stundade allmänna val kommer det finnas både önskemål om och behov av att uppföra valstugor och att sätta upp skyltar för valreklam. Gäller de generella kraven på bygglov även för dessa åtgärder? Nej, faktiskt inte – i vart fall inte på allmän plats i områden med detaljplan.

Valstugor
Genom en ändring i PBL som trädde i kraft sommaren 2017 infördes en ny bestämmelse i PBL, 9 kap. 3 a §, med innebörd att det är bygglovsfritt att uppföra mindre byggnader på allmän plats.

De förutsättningar som gäller för att byggnaden ska vara lovbefriad är att byggnaden:
  • placeras på allmän plats som kommunen är markägare till
  • placeras på platsen i högst tre månader
  • inte är större än 15,0 kvadratmeter och
  • inte har en taknockshöjd som överstiger 3,0 meter.
Om en sådan lovbefriad byggnad flyttas inom samma allmänna plats krävs bygglov.
I förarbetena till bestämmelsen (prop. 2016/17:151 s. 64) angavs just valstugor som ett exempel på vilken typ som byggnader som avses. Vad som är viktigt att komma ihåg är att även om byggnaden inte är bygglovspliktig måste byggnaden uppfylla relevanta krav i PBL, plan- och byggförordningen, PBF, Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS. Mindre byggnader på allmän plats som är bygglovsbefriade måste följa alla bestämmelser i detaljplanen. Här gäller alltså inte samma undantag från planenlighetskravet som för bl.a. friggebodar och attefallshus.

Utöver de krav på byggnader som ställs i plan- och bygglagstiftningen kan uppförandet av en byggnad även kräva tillstånd enligt annan lag, exempelvis väglagen, VägL, lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning, LGS, ordningslagen (1993:1617), OL.

Läs mer om bygglovsbefriade valstugor på PBL kunskapsbank!

Valstugor utanför område med detaljplan
Valstugor som placeras utanför ett område med detaljplan eller som inte uppfyller förutsättningarna för att vara bygglovsbefriade kräver bygglov. Oftast är det tidsbegränsade bygglov som aktualiseras i dessa fall.

Läs mer om tidsbegränsade bygglov på PBL kunskapsbank.

Valreklam
Samtidigt som ändringen i PBL angående bygglovsbefrielse för bl.a. valstugor trädde i kraft skedde en ändring i 6 kap 3 § PBF som bl.a. innebär att det inte heller är bygglovspliktigt att sätta upp, flytta eller väsentligt ändra en skylt för valreklam i samband med val till riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige, Europaparlamentet eller Sametinget, eller i samband med folkomröstning.

Tänk på att även skyltar för valreklam kan kräva tillstånd enligt annan lag, t.ex. VägL, LGS och OL.

Läs mer om lovplikt för skyltar på PBL kunskapsbank.

 
 
Vilka är vi?
 
Det är Johan Larsson, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting samt Jonas Ledelius, länsjurist länstyrelsen Västra Götaland som står för innehållet i PBL Nano.
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. 
Prenumerera på PBL Nano!