Gemensam information från Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Gemensam information från Storsthlm och Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
 
Övergången till nya arbetssätt hösten 2018
 
  • De nya arbetssätten, i enlighet med lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, gäller för alla verksamheter inom kommun och landsting som har ansvar för individer som vid utskrivning bedöms ha behov av vård- och/eller omsorgsinsatser efter utskrivning.
  • Samtliga berörda verksamheter går över till de nya arbetssätten hösten 2018. I och med övergången återinträder det kommunala betalningsansvaret.
  • Information om datum för övergången kommer att kommuniceras i god tid före övergången.
Intervju
Nära samarbete mellan kommun och sjukhus i Södertälje
 
I Södertälje ser man fram emot att börja arbeta utifrån den nya lagen. Man tror att den kommer att bidra till en ökad kontinuitet för patienterna/brukarna, tryggare
utskrivningar och en ökad flexibilitet i omsorgen och stödet. Kommunen och slutenvården har redan kommit långt med förberedelserna.

För att avlasta sjuksköterskorna på avdelningarna har Södertälje sjukhus sedan hösten 2017 ett team av vårdplanerare som ansvarar för utskrivningsplaneringen på hela sjukhuset.

– Vi kunde tidigt se positiva effekter av arbetet. Bland annat en stärkt samverkan med biståndshandläggarna i de omkringliggande kommunerna, berättar Emma Truuberg, vårdplanerare på Södertälje sjukhus.

Kommunen ser även fördelar med utskrivningsplaneringen:

– Det har blivit tydligare vilken information som ska överföras för att planeringen inför utskrivning ska bli så bra som möjligt. Biståndshandläggare och vårdplanerare har blivit bättre på att respektera varandras bedömningar och beslut. Vi kan ge också ge bättre stöd till patienten/brukaren inför utskrivningen, säger Kicki Andersson, biståndshandläggare på Södertälje kommun.

I Södertälje finns indikationer på att patienterna/brukarna skrivs ut fortare än tidigare och att färre återinskrivs kort tid efter utskrivning. Inför övergången till de nya arbetssätten har man genomfört en rad olika samverkansmöten, där bland annat även husläkarmottagningar och primärvårdsrehab har deltagit.

Sedan i mitten av juni finns två biståndshandläggare i kommunen på plats på Södertälje sjukhus för att stärka samverkan och påbörja planeringen inför utskrivning så
tidigt som möjligt.
Information och utbildning
Information, stöd- och utbildningsmaterial finns på Vårdgivarguiden
 
Inför övergången behöver varje verksamhet planera för de förändringar som krävs för ett ändrat arbetssätt utifrån lagen om samverkan. Stödjande material inför övergången
till nya arbetssätt finns på Vårdgivarguiden, bland annat:
  • gemensam riktlinje och rutiner
  • frågor och svar
  • faxmall och manual för manuell informationsöverföring (inom psykiatri- och beroendevård och vid eventuell driftstörning av WebCare)
  • metodstöd för landstingets vårdgivare
WebCare
Stöd för övergången till ett anpassat WebCare
 
IT-systemet WebCare anpassas till de nya arbetssätten som lagen föreskriver. Den uppdaterade versionen av WebCare kommer att sättas i drift hösten 2018. Användare av WebCare kan förbereda sig genom att ta del av följande material:
  • funktionsbeskrivning och frågor och svar om den uppdaterade versionen av WebCare 
  • manual kring WebCare för personal i öppenvård, slutenvård och kommun
  • utbildningsmiljö av WebCare för övning inför införandet av den anpassade versionen

Bättre möjlighet till uppföljning och utvärdering
 
En korrekt registrering i WebCare ökar möjligheten till uppföljning och utvärdering. En process för uppföljning av utskrivningsklara dagar har etablerats inom den somatiska vården. För att uppföljningen ska spegla verkligheten är det viktigt att samtliga WebCare-användare registrerar korrekt enligt instruktion. Uppföljningsresultaten finns tillgängliga
Vårdgivarguiden. En motsvarande uppföljningsprocess för den psykiatriska vården, som inte använder WebCare, kommer att etableras under hösten.
Har du frågor kring det pågående arbetet, kontakta Charlotte Damberg, processledare på Storsthlm eller Gunilla Benner-Forsberg, utredare och projektledare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.