Linjer i rättsutvecklingen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Juni 2018 PBL Nano #5
Länsstyrelsens tillsyn över kommunala beslut enligt PBL
 
 
Lektionsmål
 
Deltagaren ska få kunskap om länsstyrelsens tillsynsansvar för vissa statliga och mellankommunala intressen.
 
 
Tillsyn över kommunala beslut – 11 kap. 10 – 12 §§ PBL
 
Det är en kommunal angelägenhet att planlägga användningen av mark och vatten enligt PBL.


Genom 1 kap. 2 § PBL slås det s.k. kommunala planmonopolet fast. Innebörden av detta är att det är kommunen som har befogenheten att själv bestämma om, när, var och i vilket syfte detaljplaner ska upprättas. Det kommunala planmonopolet kan genombrytas endast i vissa undantagsfall, nämligen om regeringen med stöd av 11 kap. 15 § PBL utfärdar ett planföreläggande.

Det är dock inte om planföreläggande dagens NANO ska handla om utan om länsstyrelsens tillsyn. Det är nämligen så att länsstyrelsen har ett ansvar att bevaka vissa intressen i samband med kommunens planläggning och det gäller oavsett kommunens självbestämmanderätt så som den kommer till uttryck i 1 kap. 2 § PBL.

De statliga och mellankommunala intressen som länsstyrelsen har tillsyn över brukar kallas länsstyrelsens ingripandegrunder. De ingripandegrunder som räknas upp i 11 kap. 10 § PBL är:
  • ett riksintresse enligt miljöbalken inte tillgodoses,
  • regleringen av sådana frågor om användningen av mark- och vattenområden som angår flera kommuner inte samordnas på ett lämpligt sätt,
  • en miljökvalitetsnorm enligt miljöbalken inte följs,
  • strandskydd enligt miljöbalken upphävs i strid med gällande bestämmelser,
  • en bebyggelse blir olämplig med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översvämning eller erosion.

Tillsyn i två steg.
Länsstyrelsens tillsyn i det här sammanhanget sker i två steg. När kommunen har fattat beslut om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan ska länsstyrelsen först ta beslut om planen ska överprövas eller inte. Detta ska göras inom tre veckor från det att ett meddelande om kommunens beslut har mottagits av länsstyrelsen. Om länsstyrelsen beslutar att överpröva planen och vid denna prövning kommer fram till att de statliga eller mellankommunala intressena inte beaktats tillräckligt ska länsstyrelsen upphäva kommunens beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan.

Dialog mellan stat och kommun
Eftersom länsstyrelsen har getts detta tillsynsansvar så är det viktigt att dialogen mellan stat och kommun påbörjas så tidigt som möjligt. Dialogen mellan stat och kommun om dessa intressen sker sedan både under samrådet och under granskningen. I granskningsskedet ska länsstyrelsen ge ett tydligt besked till kommunen om detaljplanen är godtagbar utifrån de intressen som kan leda till ett upphävande. Kommunen ska alltså, innan planen antas, få veta om det finns en risk att länsstyrelsen kommer att ingripa genom sin tillsyn mot planbeslutet.

Läs mer om länsstyrelsens tillsynsansvar på PBL kunskapsbanken.


 
 
Vilka är vi?
 
Det är Johan Larsson, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting samt Jonas Ledelius, länsjurist länstyrelsen Västra Götaland som står för innehållet i PBL Nano.
 
Om PBL Nano
 
PBL Nano ger dig information om Boverkets vägledning för tillämpningen av plan- och bygglagen. Varannan vecka kan du ta del av praktikertips inom lov, plan och genomförande. 
Prenumerera på PBL Nano!