Observera arbetsgivare nr 12 2018
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Nya regler 2019: karensavdrag ersätter karensdagen
 
Från och med den 1 januari 2019 kommer den nuvarande karensdagen vid sjuklön att tas bort och ersättas med ett karensavdrag. Karensavdraget ska vara 20 % av den sjuklön som arbetstagaren får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig kalendervecka, vilket motsvarar den nuvarande karensdagen för den som arbetar lika många timmar varje dag. Det nya systemet blir mer rättvist, eftersom avdraget blir lika stort oavsett hur arbetstiden och sjukfrånvaron är förlagd. Det finns även regler om återinsjuknande, högriskskydd med mera.

Läs mer om karensavdraget i webbhandboken Vera.
 
Ny förordning om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning
 
En ny förordning om särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga trädde i kraft den 1 maj 2018. Förordningen motsvarar de regler som sedan tidigare finns i förordning från 2000 och som gäller insatserna lönebidrag och skyddat arbete. I praktiken innebär den nya förordningen ingen förändring i hanteringen av lönebidrag och skyddat arbete.

Du kan läsa mer om lönebidrag i webbhandboken Vera.
 
 
Vilka får det här nyhetsbrevet?
 
Nyhetsbrevet skickas till dig som
  • anmält dig som prenumerant
  • är kyrkoherde eller kyrkorådsordförande och har din e-postadress registrerad i Kyrksam
  • alla församlingars, pastorats och stifts allmänna e-postlådor.
För att anmäla dig som prenumerant till Observera klicka här.

Du kan enkelt skicka brevet vidare till någon som du tror är intresserad genom att klicka på "Skicka vidare" längst upp i brevet.